Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: În Regiunea Centru lansarea POR 2014-2020 a coincis cu o vizită la câteva proiecte de succes din perioada 2007-2013

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice a organizat, în 15 octombrie 2015, la sediul CCI Brașov, „Caravana POR 2014-2020”, în colaborare cu ADR Centru. Această sesiune de informare cu privire la Programul Operațional Regional 2014-2020, corelată cu o vizită la trei proiecte REGIO finanțate în perioada 2007-2013, a reunit la Brașov peste 50 de potențiali beneficiari și reprezentanți ai mass –media locale și regionale.

Foto-2Scopul întâlnirii de la Brașov – ca și al celorlalte evenimente de acest gen, din cadrul Caravanei naționale organizate de AMPOR – îl constituie informarea beneficiarilor de finanțare, cu privire la stadiul implementării Programului Regio 2007-2013 şi a indicatorilor atinşi, a rezultatelor acestuia, inclusiv oferirea de informaţii despre proiectele finalizate și impactul regional al acestora. O componentă importantă din cadrul manifestării a fost reprezentată de discutarea noilor oportunități de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020.

Subiectele de interes au fost îndeosebi posibilitățile de finanțare prin Axa prioritară (AP) 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii IMM, AP 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, AP 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională și AP 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Oferind informaţii punctuale, AMPOR şi ADR Centru doresc să sprijine viitorii beneficiari ai POR 2014-2020 în elaborarea unor proiecte de calitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, joi, 15 octombrie 2015, de la ora 10.00, domnul Gabriel Friptu, director general în cadrul MDRAP, a prezentat, alături de conducerea ADR Centru, situația la zi a proiectelor din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 derulate la nivel național, regional, dar și în județul Brașov. De asemenea, reprezentanții AMPOR au răspuns la multe întrebări ale participanților, cu referire la cele cinci Ghiduri lansate în consultare pentru finanțarea investițiilor pe domeniile precizate anterior. Potențialii solicitanți de fonduri au menționat că sunt deosebit de interesați de lansarea apelurilor de proiecte finanțabile prin noul Program Operațional Regional 2014-2020. Evenimentul de la Brașov s-a desfășurat în cadrul proiectului „Servicii pentru organizarea evenimentelor de informare și promovare Regio – Programul Operațional Regional”, pentru creşterea nivelului de transparenţă şi a încrederii publice privind alocarea resurselor europene, precum și asigurarea absorbției eficiente a fondurilor.

”Sesiunile noastre de informare din cadrul acestei Caravane privind noul program, corelate cu vizite la proiectele finanțate prin POR 2007-2013 sunt menite să vină în sprijinul absorbţiei fondurilor alocate programului în perioada 2014-2020. POR 2014–2020 are ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic”, a declarat, la încheierea evenimentului de la Brașov, domnul Gabriel Friptu, director general MDRAP.

”De fiecare dată, vizitele noastre la proiecte, alături de jurnaliști, au avut rolul de a promova beneficiile utilizării resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. În vizita noastră de azi am beneficiat de sprijinul administrației publice locale și am prezentat deschis, cu cărțile pe față, rezultatele la care s-a ajuns în urma derulării de proiecte europene. Poate, la final totul pare ușor, dar ziariștii au avut ocazia să discute direct cu beneficiarii de fonduri, să-și facă o idee mai aproape de realitate despre ceea ce înseamnă să beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat în Regiunea Centru.

Din cele 1200 de proiecte depuse în întreaga regiune, avem contractate 499, în valoare totală de aproape 870 milioane euro, inițiative care atrag sume nerambursabile de peste 590 milioane euro. Aspectul important este că valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decât alocarea de care a beneficiat regiunea, adică 1,77 miliarde euro, față de cele circa 480 milioane alocate. Pentru noua perioadă de finanțare necesarul de fonduri este și mai mare, dar, cu sprijinul AMPOR și prin astfel de evenimente publice de informare, punem bazele noii perioade de finanțare, care a debutat la sfârșitul lunii iunie, prin semnarea la Bruxelles a POR 2014-2020. Noi și potențialii noștri beneficiari suntem pregătiți cu noi proiecte de impact în viața social-economică a Regiunii Centru”, a declarat, după vizita cu presa din Brașov, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

*Alte informații

Primul proiect vizitat de presa locală și regională la Brașov a fost cel prin care se îmbunătățește infrastructura urbană, se revitalizează serviciile municipale și se urmărește creșterea mobilității, în corelare cu utilizarea eficientă a spațiului public. Este vorba despre proiectul „Sistem integrat de parcări – Parcare Spitalul Militar Regina Maria”, a cărui valoare totală este de peste 20.24 milioane lei. Ziariștilor li s-au prezentat lucrările prin care, în scurt timp, cetățenii orașului vor beneficia de o parcare supraetajată, pe patru niveluri, pe o suprafață totală de aproape 10.000 mp. În urma implementării proiectului, în centrul municipiului Brașov, oamenii vor beneficia de peste 300 noi locuri de parcare, iar timpii de trafic în zona centrală a orașului vor fi reduși cu aproape 7%, fiind create și 8 noi locuri de muncă.

A doua oprire din acest periplu l-a reprezentat sistemul modern de gestionare a iluminatului public din Brașov. În unitatea de comandă amplasată în sediul Primăriei brașovene ziariștii au urmărit cum se realizează telegestiunea iluminării stradale, dar și sistemul de supraveghere video din zonele cu risc major din municipiu. Proiectul finanțat pe domeniul 1.1 al POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru se numește „Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public și creștere a siguranței publice din Municipiul Brașov” și are o valoare totală de peste 10,87 milioane lei. Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea calității serviciilor și a siguranței publice.

Un alt proiect interesant vizitat, a fost inițiativa ”Reabilitarea clădire Centru de zi pentru copii aflați în situații de risc”, din municipiul Săcele, în valoare totală de aproape 3,57 milioane lei, din care suma solicitată de municipalitate este de peste 2,88 milioane lei. În centrul orașului Săcele, unde au fost identificate multe probleme sociale, o clădire nefolosită a fost complet reabilitată pentru folosința a peste 100 de copii. Serviciul Public Local de Asistență Socială al Municipiului Săcele s-a asociat cu Fundația pentru Asistență Socială și Tineret (FAST) și astfel s-a creat unui centru de zi modern, destinat copiilor aflați în situații de risc.

[nggallery id=1123]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens pe tema prețurilor la energie și procentul pentru creșterea pensiilor. PSD și PNL au versiuni diferite atunci când vine vorba de cele două mari teme. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că o ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până atunci cele două mari partide fac ping-pong mediatic cu măsurile pe care vor să le impună.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, iar cei care depășesc să plătească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

De asemenea, social-democrații nu sunt de acord cu plafonarea prețului la 1.3 lei/kwh pentru marii consumatori economici așa cum și-ar dori liberalii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scolile, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

PSD și PNL își dispută procentul de majorare al pensiilor

La capitolul pensii, PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Social-democrații pledează pentru o majorare de 11,92% doar pentru pensiile mici de 1.500 lei și acordarea unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

De partea cealaltă, liberalii vor o majorare de 15% pentru toate pensiile dar fără să fie acordate alte ajutoare sociale.

La nivel public, PSD spune că mărirea cu 15% a pensiilor ar duce la un efort bugetar de 16,5 miliarde.

Ce se schimbă când vine vorba de lemnele de foc
Potrivit surselor Hotnews.ro, în Coaliție PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Se va renunța la plafonare de 400 lei pe metru cub și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri.

Potrivit estimărilor, numărul beneficiarilor se va modifica și va crește de la 500.000 la 1,5 milioane de beneficiari.

O ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie.

sursă: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea