Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ În anul Centenar, Grupul de Inițiativă din Alba Iulia – prezent la comemorarea eroilor români de la Debrețin

Publicat

în

Cu prilejul zilei de 25 Octombrie, Ziua Armatei Române, au avut loc în țară și străinătate ceremoniale de comemorare și depuneri de coroane de flori la monumentele ostașilor români, căzuți la datorie pentru apărarea gliei strămoșești.

După ce au participat la festivitățile de la Alba Iulia, în ziua de 25 octombrie 2018, o parte din membrii Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018” s-au deplasat la Debrețin, pentru a lua parte la fetivitățile de comemorare a ostașilor români, organizate de Ministerul Apărării din România, împreună cu ambasada României din Budapesta. Delegația de la Alba Iulia a fost condusă de președintele Grupului de Inițiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

Pelerinajul a fost sprijinit de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ungaria și Croația, Excelența Sa Marius Lazurca, de Consulul general al României din orașul Gyula, Excelența Sa  Florin Trandafir  Vasiloni, de Atașatul Apărării al României în Ungaria și Croația, domnul colonel Toma Ștefan Savu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivitățile au început la monumentul „Fecioara Albă” din Piața Bocskai, din centrul orașului, un monument funerar reprezentativ, ridicat în memoria ostaților români căzuți la datorie, în luptele pentru eliberarea orașului, cunoscută în istorie sub denumirea „Operația Debrețin”, desfățurată în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Monumentul funerar, este construit din marmură albă și ridicat în anul 1958, fiind rezultatul unei colaborări între ministerele apărării din cele două țări și autoritățile orașului Debrețin. Marmura albă a fost donată de autoritățile statului român. La acest monument s-a depus o coroană de flori, împreună cu Atașatul Apărării al României, domnul colonel Toma Ștefan Savu. După cum ne-a spus șeful delegației, s-a prezentat onorul și s-a păstrat un moment de reculegere în cinstea eroilor români căzuți la datorie pe teritoriul Ungariei.

A fost și un bun prilej de aducere aminte din filele de istorie, despre acele evenimente petrecute în perioada 4-20 octombrie 1944, pe timpul campaniei militare desfășurate de armata română, împreună cu celelalte armate aliate, pentru eliberarea orașului Debrețin.  Victoria  obținută în înfrângerea trupelor fasciste a costituit o etapă hotărâtoare în eliberarea ultimei brazde de pământ a României, de sub ocupația inamicului, împreună cu orașul Carei.

În dispozitivul de luptă din jurul orașului Debrețin se aflau trupe române din Divizia 1 infanterie-instrucție și Divizia 1 cavalerie-instrucție, căruia i se opuneau două divizii de infanterie și una blindată inamice. La asaltul final asupra Debreținului, au fost angajate și Divizia 3 munte și Divizia „Tudor Vladimirescu”.

Ocuparea Debreţinului, la 20 octombrie, pivot principal al sistemului defensiv inamic de la est de Tisa, a avut o importanţă deosebită pentru desfăşurarea ulterioară a luptelor, atât în nord-vestul României, cât şi în estul Ungariei. Recunoscând meritele ostașilor români, comandamentul trupelor aliate a conferit denumirea de „Divizia Tudor Vladimirescu-Debrețin”, unei mari unități militare românești aflată în dispozitivul de luptă constituit pentru eliberarea orașului Debrețin.

A urmat apoi a doua parte a ceremonialului la Monumentul ostaşului român căzut la datorie, situat în sectorul românesc al Cimitirului Municipal din Debrețin. Aici a depus o coroană de flori din partea Ministerului Apărării din România,  Atașatul Apărării, colonel Toma Ștefan Savu și o coroană de flori de către președintele Grupului de Inițiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

A urmat un moment emoționant, atât pentru reprezentanții ambasadei cât și pentru oaspeți, înmânarea de către col(r)dr.ing. Constantin Avădanei a medaliei aniversare „Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, 1918-2018” și a diplomelor „Centenarul Marii Uniri”: ES domnului ambasador Marius Lazurca, ES domnului Consul general Florin Trandafir Vasiloni, domnului colonel Toma Ștefan Savu, Atașat al Apărării.  S-au înmânat, de asemenea, reviste „România Eroică”.

,,Pe timpul șederii pe teritoriul Ungariei, am retrăit momente înălțătoare de patriotism, despre cunoașterea istoriei românilor care locuiesc pe aceste meleaguri, despre faptele de vitejie ale ostașilor români, în cele două războaie mondiale. Am plecat de la Debrețin cu respect și recunoștință față de eroii români , care acum se află la ceruri, dar pentru care noi le respectăm ultima dorință, când s-au jertfit pentru țara lor, „Să nu ne uitați!” .  Totodată, am discutat cu reprezentanții ambasadei și proiecte de viitor pentru comemorarea eroilor români căzuți la datorie pe teritoriul Ungariei: organizarea de pelerinaje cu Cercurile Cultul Eroilor din România, care cuprind elevi de la școlile gimnaziale și licee.  Mulțumim și pe această cale Ambasadei României în Ungaria pentru sprijinul acordat în desfășurarea activităților noastre, în Anul Centenarului Marii Uniri”, a ținut să ne relateze col.(r) dr. Ing. Constantin Avădanei.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=6327]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare