FOTO: ,,Holocaustul – lecție istorică pentru toleranță”. Manifestare de comemorare organizată cu sprijinul școlilor din Cugir
Sala de festivităţi ,,Baia Socială” din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Cugir a găzduit miercuri, 28 februarie 2018, o manifestare realizată printr-un grupaj de activităţi dedicat perioadei de sclavie și dezrobire a romilor, comemorării Holocaustului şi prevenirii crimelor împotriva umanităţii.
La eveniment au participat elevi coordonați de cadre didactice de la Colegiul Național ,,David Prodan” (coordonator prof. Alin Teodorescu), Colegiul Thnic ,,Ion D. Lăzărescu” (coordonator Alina Cărpinișan), Școala Gimnazială ,,Singidava” (coordinator prof.Irina Andrei și Florica Adam), Școala gimnazială ,,Iosif Pervain” (coordinator prof. Cristian Runcan). În cadrul programului, organizat de reprezentanții S.P.A.S .Cugir, Viorica Nedel, Adriana Crișan, Cristian Roman și Gabriela Pienar – mediator școlar, au fost prezentate teme sensibile legate de un capitol trist de istorie pe care tinerii de astăzi, viitorii cetăţeni ai unei Europe democratice, lipsite de prejudecăţi xenofobe şi rasiale trebuie să-l înveţe încă de pe băncile şcolii. La întrebări precum: „Holocaustul este o problemă a creştinilor sau evreilor sau este o problemă a umanităţii?”, „Lumea contemporană cunoaşte manifestări antisemite, rasiste şi xenofobe?”, elevii au fost îndemnaţi la reflecție, pentru ca astfel să cunoască o lecţie tristă de istorie, legată de cei care au pierit în lagărele naziste, singura lor vină fiind aceea de a nu fi arieni şi de a fi consideraţi, sub aspect rasial, inferiori. Prin referate precum: „Evreii şi viaţa în lagăre”, „Cobaii lui Mengele”, ,,Dimensiunea Holocaustului în Europa”, ,,Holocaustul romilor”, ,,Deportările din Transnistria și Auschwitz”, ,,Mengele îngerul morții”, ,,Holocaustul între comemorare și educație”, au vorbit elevii: Muntean Mihai, Spătaru Denis, Bîte Robert, Hadade Lorenzo, Bulubașa Cristiana, Radu Anda și Stan Claudia (Școala Gimnazială ,,Singidava”), Bolda Roberto și Martin Marius (Școala Gimnazială ,,Iosif Pervain”), Bodor Alexandra Maria și Tănase Sabrina (Colegiul Național ,,David Prodan), Vâjdea George (Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu”.
Reuniunea de comemorare a Holocaustului a reușit să scoată în evidență tragedia atâtor crime împotriva evreilor, a altor minorităţi etnice, religioase şi de altă natură, funcţionarea oribilei „industrii a morţii’’, dar şi eroismul celor care au rezistat răului şi urii. (C.P.)
[nggallery id=5263]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana