FOTO „Holocaustul – între comemorare și educație”. Mesajul elevilor de la Colegiul National ”David Prodan” din Cugir
La sediul CDI al Colegiului Naţional David Prodan din Cugir a avut loc pe 27 ianuarie, o primă activitate coordonată de prof. Serafina Oarga şi prof. documentarist Tatiana Ungurianu, în care elevii , sustinuţi printr-un powerpoint cu texte si imagini autentice tulburătoare emoţional, au purtat discuţii libere asupra actelor de genocid desfăşurate în timpul celui de-al doilea război mondial.
Au fost amintite alte date de comemorare, precum 19 aprilie 1943, dată aleasa de israelieni, legată de izbucnirea revoltei in ghetoul varşovian. Au fost explicati termeni precum Holocaust, arian, genocid, antisemitism, rasism, ghetou, steaua galbenă . Elevii au intervenit cu informaţii provenite din cărțile citite despre Auschwitz, Birkenau sau Dakau din Polonia, sau despre filmele vizionate „Am fost medic la Auschwitz” , ” Jurnalul Annei Frank” ,,Băiatul în pijamale vărgate”, „Lista lui Schindler”. În memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului s-a păstrat un moment de reculegere.
A doua activitate desfăşurată în data de 29 ianuarie , a avut loc la sediul Centrului de Asistenţă Socială din Cugir, unde un grup de cinci elevi ai clasei a IX-a A, anume: Banu Ioana, Dusa Roxana, Olcean Cristian, Radu Marius şi Simoiu Marian, coordonati de prof. Nicolae Bacilă si prof. Tatiana Ungurianu, au susţinut prezentarea power point cu date esenţiale privind Holocaustul.
Elevii au marcat în mesajul lor, că indiscutabil, Holocaustul a fost unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria lumii. În spiritul dreptății și al umanității, astăzi elevii învață despre acest episod nefast al istoriei secolului XX, nu doar din perspectiva persecuțiilor organizate de către om contra semenului său, a crimelor şi tragediilor umane petrecute, ci învață despre adevăr, toleranţă reciprocă și umanitate, educându-si aşadar valorile esențiale pe care orice societate democratică trebuie să se bazeze.
De la 1945 până astăzi, Holocaustul ca eveniment, a generat o multitudine de întrebări, multe de ordin moral şi etic: Cum a fost posibilă exterminarea unui popor doar în baza identităţii sale religioase şi etnice? Cum a fost posibil ca celelalte naţiuni să nu reacţioneze în nici un fel? De ce un număr atât de mic de oameni s-au opus şi au încercat să-şi salveze semenii?
(C.P.)
[nggallery id=1562]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
24-25 mai 2025 | Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa, în județul Alba, un colț de rai din Munții Apuseni
24-25 mai 2025 | Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa, în județul Alba, un colț de rai din Munții Apuseni Autoritățile locale din comuna Bucium au stabilit când se va desfășura ediția 2025 a tradiționalei manifestări „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa. Serbarea Narciselor 2025 va avea loc în zilele de 24 și 25 mai. Citește și: […]