Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Grevă japoneză a bugetarilor din Prefectura Alba: Ce revendicări au angajații

Publicat

în

FOTO| Grevă japoneză a bugetarilor din Prefectura Alba: Ce revendicări au angajații

Astăzi, 10 februarie, o parte a angajaților Instituției Prefectului – Județul Alba au purtat o banderolă albă, în semn de protest, între ora 10:00 și ora 11:00, printre motivele grevei fiind și salariul acestora.

„Subsemnații, evidențiați în tabelul anexat, reprezentând peste 50% din angajații Instituției Prefectului – județul Alba (funcționari publici și personal contractual), în conformitate cu dispozițiile art. 183 alin. 2, art. 185 din Legea nr. 62/2011, privind dialogul social și ale art. 416 alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, vă informăm asupra hotărârii de declarare a grevei de avertisment fără încetarea lucrului, prin purtarea unei banderole albe pe brațul stând, în data de 10 februarie 2022 în intervalul orar 10.00 – 11.00, având la bază următoarele revendicări:

Elit - Gustul Desăvârșit

• în principal, efectuarea demersurilor necesare pentru trecerea, din punct de vederea salarizării, a personalului angajat în Instituţia Prefectului din categoria funcţiilor teritoriale în categoria funcţiilor din administraţia publică centrală,

• în subsidiar, efectuarea demersurilor necesare pentru a beneficia de o salarizare similară cu a celorlalte servicii publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru şi nu în ultimul rând a altor colegi din unele Instituţii ale prefectului din ţară care au salarizare de nivel superior.

În fapt, atât înainte de intrarea în vigoare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cât mai ales după intrarea în vigoare a acestui act normativ, am întocmit şi transmis alături de alţi colegi din instituţii ale prefectului din ţară, mai multe memorii adresate autorităţilor centrale prin care am solicitat să se ia măsuri în vederea asigurării unei salarizări corespunzătoare atribuţiilor pe care instituţia noastră le exercită potrivit legii.

Prin aceste memorii nu am solicitat altceva decât o salarizare similară cu a
celorlalte servicii publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului care îşi desfaşoara activitatea în judeţul nostru si nu în ultimul rând a altor colegi din unele Instituţii a e prefectului din tară care au salarizare de nivel superior însă demersurile noastre nu s-au concretizat în mod favorabil.

Ce cer sindicaliştii de la Sindicatul Egalitatea?

Salariaţii Instituţiei Prefectului organizează această acţiune de protest împotriva tratamentului salarial aplicat de Guvernul României, un tratament nejustificat, discriminatoriu şi disproporţionat în raport cu salariaţii altor autorităţi şi instituţii publice centrale sau locale.

Consecinţele acestui tratament salarial sunt următoarele:

– Migrarea personalului specializat şi calificat din structura de specialitate către alte instituţii sau autorităţi publice:

– Dificultatea încadrării posturilor vacante cu personal specializat din alte instituţii sau autorităţi publice locale din cauza lipsei motivaţiei salariale şi a volumului mare de muncă;

– încadrarea posturilor vacante cu personal venind din mediu privat, care, de regulă, promovează greu concursurile de recrutare şi necesită o perioadă destul de îndelungată de adaptare la specificul activităţii şi rigorile funcţiei publice;

– Supraîncărcarea personalului existent cu volumul de lucrări preluat de la funcţionarii care şi-au încetat raporturile de serviciu, cu consecinţe negative asupra climatului organizaţional.

Despre funcţionarii publici din prefecturi

Activitatea desfăşurată de funcţionarii publici din instituţiile prefectului este una de ordin constituţional şi reprezintă principalul mijloc juridic prin care Guvernul României îşi îndeplineşte atribuţiile referitoare la conducerea administraţiei publice la nivel local, respectiv prin intermediul aparatului de specialitate al fiecărei instituţii a prefectului, Guvernul, îndrumă, coordonează şi verifică activitatea autorităţilor administraţiei publice locale şi a serviciilor publice deconcentrate.

Prin intermediul reprezentantului său în teritoriu, Guvernul asigură şi garantează respectarea legii pe plan local de către autorităţile administraţiei publice locale, atribuţii constituţionale care se realizează de către Prefect, cu sprijinul personalului specializat din subordinea acestuia, pe cele două mari paliere:

1. palierul care vizează exercitarea tutelei administrative, concretizată prin efectuarea controlului de legalitate asupra actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale, dar şi asupra persoanelor (aleşilor locali);

2. palierul în care Prefectul acţionează ca reprezentant al Guvernului, pentru conducerea şi coordonarea activităţii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, care sunt organizate şi funcţionează la nivel teritorial.

Atribuţiuni tot mai multe pentru prefect şi angajaţii prefecturii

Conform Codului Administrativ, Prefectul este reprezentant al Guvernului în teritoriu, este conducător al serviciilor publice deconcentrate, este şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă CJSU, respectiv preşedinte al Centrului Local pentru Combaterea Bolilor. Deşi gestionarea la nivelul întregului judeţ a contextului pandemic generat de CORONAVIRUSUL SARS-CoV-2 a presupus şi presupune în continuare o activitate intensă a CJSU, care este convocat de mai multe ori pe săptămână, indusive în week-end-uri, la presiunea unui curent nefavorabil al opiniei publice, care a fost invitată să se pronunţe cu privire la activitatea instituţiei prefectului fără a cunoşte bazele legale, a fost eliminat sporul de 30% acordat în contextul riscurilor asociate infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Mai mult, începând cu anul 2020, atribuţiile instituţiilor prefectului au fost suplimentate considerabil, prin intrarea în vigoare a OUG nr. 84/2020, în baza căreia se derulează Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (acordarea de ajutoare alimentare şi de igienă) şi a OUG nr. 115/2020, care stabileşte măsurile necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, prin măsura de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde. Prin aceste acte normative, instituţiile prefectului din toată ţara au preluat majoritatea atribuţiilor de recepţie, monitorizare, raportare şi coordonare ale Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (aferente acestor două scheme de ajutor pentru persoanele defavorizate acte normative), precum şi o parte din atribuţiile autorităţilor publice locale, fără a se asigura insă şi o remuneraţie adecvată pentru implementarea acestor programe finanţate din fonduri europene, aşa cum prevede art. 16 alin 1 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în contextul în care angajaţii din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, beneficiază de majorarea salariilor de bază în condiţiile stipulate de art 17, alin. 1 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătiţi din fonduri publice.

Ciudăţenii salariate, de-a dreptul hilare

La data acestui protest, s-a ajuns în situaţia ca, personalul cu atribuţii de control să aibă un salariu mult mai cât cel al personalul a cărui activitate o controlează. în baza actualului cadru normativ din România, nivelul salariilor de bază al funcţionarilor publici din cadrul Instituţiei Prefectului este jumătate din nivelul salariilor pe care le au funcţionarii din administraţia publică locală şi teritorială, aspect care nu are nicio raţiune juridică din perspectiva atribuţiilor şi a principiilor de organizare a administraţiei publice din România.

Avem în vedere şi faptul că, prin modificări legislative din anii precedenţi, funcţiile publice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Direcţiei Judeţene de Statistică, Gărzii Forestiere şi Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au fost deja incluse in grila de salarizare a funcţiilor publice de stat.

Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică reprezintă Instituţiile Prefectului din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti, Buzău, Caras Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, laşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Neamţ, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea”,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Publicat

în

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au participat la cea de-a opta ediţie a „Expoziţiei internaţionale dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – BSDA 2022”. Expoziția s-a desfășurat în perioada 18-20 mai la Complexul expozițional ROMAERO S.A. din București și a reunit peste 400 de firme de prestigiu din țară și străinătate, din 33 de țări, fiind cel mai mare eveniment de acest gen din estul Europei.

Citește și: Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Participanții au prezentat echipamente și capabilități militare, precum și ultimele tendințe și soluții tehnice obținute de cercetarea științifică în domeniul securității și apărării.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalul vizitei, elevii militari s-au declarat încântați de expoziția de tehnică militară dar și de întâlnirea cu militari români și străini, prezenți la eveniment.

„Astăzi a fost o zi cu adevărat specială pentru noi, elevii militari. A fost primul eveniment de o asemenea anvergură la care am participat. Am avut oportunitatea de a conversa cu militari străini, americani și polonezi, și de a admira tehnica militară din toate categoriile de forțe. Punctele centrale au fost, fără îndoială, aeronavele de transport, elicopterele și autovehiculele expuse pe platforma exterioară. De asemenea, am povestit cu studenții academiilor militare care ne-au oferit informații ce ne vor ajuta în alegerea carierei. Mă bucur mult că am avut ocazia de a fi prezentă la BSDA 2022 și sper ca în viitor să mai particip la astfel de evenimente”, a mărturisit eleva sergent Maria Noja.

„Vizita pe care am făcut-o la evenimentul BSDA ne-a oferit oportunitatea, nouă, elevilor din primii doi ani de studiu, să ne îmbogățim cunoștințele în ceea ce privește tehnica militară și să observăm cu atenție fiecare detaliu al aparatelor de zbor, autovehiculelor militare și echipamentelor militare românești și internaționale care au fost prezentate. Pentru ultimii doi ani de studiu, această vizită a reprezentat o ocazie perfectă pentru a obține informații despre alegerea unei cariere în Armata României, vizită în cadrul căreia aceștia au reușit să vorbească cu militarii români și americani, care le-au dezvăluit o mulțime de informații despre nenumăratele opțiuni care le sunt puse la dispoziție în carieră militară. În același timp, această experiență a reprezentat pentru noi un moment bine meritat de relaxare în cadrul căruia am primit informații despre funcționarea roboților, armelor, aparatelor de zbor, autovehiculelor și auto-blindatelor militare, echipamentelor militare, dar nu în ultimul rând am avut deosebita plăcere de a le încerca în realitatea virtuală, în simulatoarele puse la dispoziție de către reprezentanții categoriilor de forțe”, a spus elevul fruntaș Ionuț Colcer.

„Am plecat în această experiență cu gândul să căutăm și să aflăm diferite informații care să ne ajute în orientarea în carieră, dar și să cunoaștem lucruri noi despre forțele armate. Am acumulat un bagaj mare de noi informații legate de tehnica militară dar și despre viața de militar. Am purtat discuții cu militari români și străini, care ne-au oferit sfaturi și ne-au surprins în mod plăcut, fiind foarte amabili și respectuoși cu noi. Am primit răspunsuri la toate întrebările pe care le aveam. A fost o experiență minunată”, au mărturisit elevele caporal Denisa Frunză și Denisa Costa.
„A fost o experiență foarte plăcută, am văzut multe lucruri impresionante care m-au fascinat extrem de mult. Am întâlnit militari români experimentați, care ne-au prezentat minunata expoziție. Am stat de vorbă cu militarii americani și cu cei polonezi, aceștia explicându-mi multe lucruri despre tehnica lor militară. Sper să am ocazia să merg și la următoarea ediție a expoziției”, a spus elevul fruntaș Andrei Palagi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii mai la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Publicat

în

Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Exponatul lunii mai 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un plic ilustrat emis de Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, în anul 1981, cu ocazia primei ediții a Festivalului „Lucian Blaga”, un eveniment important pentru viaţa culturală a României la începutul anilor ’80.

Cu toate că şi emisiunile filatelice au servit regimului comunist drept instrumente de propagandă, Asociaţia Filateliştilor din România şi Poşta Română au reuşit să emită constant mărci poştale sau plicuri ilustrate, cu ocazia unor evenimente importante sau pentru a celebra diferite personalităţi ale culturii şi ştiinţei. Dacă în primii ani ai regimului comunist au fost omagiaţi, în special, scriitori şi poeţi ruşi, precum A. S. Puşkin (1949) şi N. V. Gogol (1952) , au urmat şi cei români, în 1952 fiind emise mărci poştale cu ocazia centenarului naşterii lui Ioan Luca Caragiale. Acestora li s-au adăugat, mai târziu, alte astfel de emisiuni filatelice, precum cele din 1956, prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la nașterea lui George Enescu și a 125 de ani de la cea a lui Theodor Aman. După 1965, personalităţile ştiinţei și culturii sovietice au mai fost omagiate doar ocazional, iar dintre cele autohtone, s-au bucurat de această onoare Ștefan Luchian, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Panait Istrati, Mihail Sadoveanu, dar și alții.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, în anul 1981, Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, a emis într-un tiraj restrâns un plic ilustrat, prin care marca organizarea la Sebeş a primei ediţii a Festivalului de Poezie „Lucian Blaga”. În patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș se păstrează un exemplar al acestei emisiuni filatelice, pe care îl propunem publicului ca exponat al luni mai.

Citește și: FOTO| Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

Plicul ilustrat poartă ca imagine principală portretul lui Lucian Blaga, desenat, redat cu cerneală tipografică de culoare albastru închis, pe un fundal alb, reprezentat de hârtia plicului. Chipul poetului este încadrat într-un medalion de culoare roşie, decorat cu motive vegetale. Sub medalion, pe o panglică, este redat autograful acestuia, iar dedesubt este precizat evenimentul căruia i-a fost dedicată emisiunea filatelică, «FESTIVALUL DE POEZIE / „LUCIAN BLAGA”». Partea superioară a medalionului este flancată de anii naşterii şi morţii poetului, „1895″ şi „1961″.

Plicul a fost obliterat cu o ştampilă specială dedicată festivalului de la Sebeş, aplicată în partea superioară, suprapunând parţial timbrul. În amprenta acesteia, imprimată cu cerneală tipografică neagră, în partea centrală se distinge portretul lui Lucian Blaga, încadrat de textele „FESTIVALUL DE POEZIE” şi „2575 – SEBEŞ – ALBA”, dispuse în partea superioară şi, respectiv, inferioară a ştampilei, urmărind conturul circular al acesteia. În partea stângă, pe două rânduri, este consemnată data începerii evenimentului, „15-05 / 1981″, iar în dreapta, ieşind parţial din chenarul ştampilei, este redată schematic o carte pe care este imprimat textul «„Lucian Blaga” Ediţia I». Plicul este francat cu o marcă de 55 de bani, datând din anul 1970, purtând, în partea superioară, înscrisul „ANUL INTERNAŢIONAL AL EDUCAŢIEI 1970″.

Emisiunea filatelică dedicată Festivalului Interjudețean de Poezie „Lucian Blaga”, cum se numea manifestarea în anii ’80, a fost urmată şi de altele, edițiile următoare bucurându-se, la rândul lor, de atenţia şi de aprecierea filateliştilor din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare