Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Florin Poenariu, unul dintre ultimii descendenți ai celebrilor iconari de pe Valea Sebeșului: Atelierul de pictură din Laz – „Cuibul Poenarilor”

Publicat

în

Florin Poenariu, unul dintre ultimii descendenți ai celebrilor iconari de pe Valea Sebeșului: Atelierul de pictură din Laz – „Cuibul Poenarilor”

Într-o superbă zi de primăvară, însoțiți de corcodușii dați în floare, am ajuns în Laz – „Cuibul Poenarilor” de peste două secole – pentru a-l cunoaște, la el acasă, pe Florin Poenariu, unul dintre ultimii descendenți ai celebrilor iconari de pe Valea Sebeșului. Ne aștepta în colțul străzii, nu departe de casa cu numărul 10, unde-și avea atelierul de pictură.

Acolo am găsit o lume cu imagini care transgresau secolele, un univers aparte care începea cu icoanele lui Savu Poenaru (1777-1829), întemeietorul unei adevărate dinastii de iconari, și se încheia cu un Christ, de dimensiuni reduse, semnat tot Savu… nimeni altul decât fiul de 7 ani al gazdei noastre. Între cei doi Poenari cu numele de Savu s-au perindat anii și deceniile a peste două secole și viața de zi cu zi a șase generații de pictori pe glajă. Interlocutorul nostru ne mărturisește, cu dezinvoltură, că „a început să picteze destul de târziu, la insistențele mătușii Maria Poenariu, impresionată de calitatea artistică a ramelor făcute de Florin”. După câteva întâlniri… miracolul s-a produs: pictorița și-a descoperit succesorul! Și de-atunci, din iarna lui 2007, în „Cuibul Poenarilor” din Laz tradiția continuă…

Florin Poenariu nu vrea să-și uite strămoșii și îi etalează într-o superbă galerie de icoane reprezentative pentru toți înaintașii săi. El – cel mai tânăr Tezaur Uman Viu din spațiul sud-transilvănean – vrea să dea seamă lumii de ieri, de astăzi și de mâine despre muntele de talent al unei familii în care zugrăvitul de subțire a devenit un mod de viață. Florin se alătură, cu o vizibilă și inconfundabilă personalitate artistică, celorlalte generații de iconari, nemurind lumea de poveste a Văii Frumoasei. Da, Florin Poenariu – zugravul de frumuseți fără pereche, duce mai departe, împinge înainte – biologic și artistic – lumea inconfundabilă a Poenarilor iconari, a celor cinci generații de artiști transilvăneni stabiliți aici pe Valea Sebeșului, către sfârșitul veacului al XVIII-lea. Icoanele sale, zugrăvite în culorile cerului și ale pământului, completează în chip admirabil, dau identitate unei autentice dinastii artistice, celebră, de acum, în întreg spațiul românesc. Lucrările lui Florin Poenariu reprezintă – fără tăgadă – o sinteză a tuturor predecesorilor săi, atât din punct de vedere tematic, cât și artistic. Descendentul marilor iconari din Laz – Savu, Simion și Toma – continuă vechile tradiții iconografice ale înaintașilor văzute însă cu ochii unui om modern, instruit (este absolvent al Colegiului „Lucian Blaga” din Sebeș), care cunoaște deopotrivă tradiția, dar și miniaturile vechilor manuscrise românești. Prin preocupările sale artistice, Florin Poenariu aduce „la zi” activitatea celebrului centru de iconari din Laz, adăugându-i – cu sfială și talent – prinosul propriei generații și a timpurilor pe care le trăiește. Pictează mult și cu ușurință, asemenea strămoșului său Toma (1835-1874) deopotrivă tâmplar și talentat zugrav de icoane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Deși lumea predecesorilor săi s-a dus… demult, Florin încearcă s-o mențină trecând-o direct în virtual. Face, astfel, servicii imense culturii tradiționale și, îndeosebi, picturii pe sticlă. Valorile trebuie promovate… iar Florin trebuie cunoscut pentru că el are har asemenea strămoșilor săi al căror talent îl duce mai departe… direct în mileniul III. Ne alăturăm, cu toată sinceritatea, caracterizării pe care dr. Ana Dumitran i-a făcut-o lui Florin Poenariu, în 2017, impresionată, pe bună dreptate, de „râvna de a recupera nu doar adevăratele modele ale strămoșilor, ci și tehnica, perseverența în a căuta și chiar în a produce sticla manuală, priceperea cu care își sculptează singur ramele și evlavia față de istoria familiei al cărei vrednic descendent este”.

Prof. univ. dr. Ilie MOISE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil

Publicat

în

ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil

Meteorologii ANM au actualizat atenționarea de tip COD PORTOCALIU pentru județul Alba în cursul zilei de astăzi, 29 mai. Aceasta va fi valabilă până mâine la ora 10.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 10 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții

În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Câți bani primesc senatorii României: Mii de euro pe lună și dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește

Publicat

în

Câți bani primesc senatorii României: Mii de euro pe lună și dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește

Senatul României are 135 de membri. Potrivit Constituției, ei sunt reprezentanții poporului și au fost trimiși acolo pentru a promulga legi. Puțini dintre cei care le dau votul odată la patru ani, știu, însă, și ce salarii au senatorii.

Parlamentul României este format din 135 de senatori și 330 de deputații.

La fel ca în cazul veniturilor deputaților, indemnizațiile senatorilor se calculează pe baza funcțiilor îndeplinie. Astfel, avem funcții de conducere și de execuție (Președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, Secretarii și chestorii Senatului și ai Camerei Deputaților, etc) și senatorii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ce indemnizație primesc senatorii

Potrivit legii salarizării, senatorii, la fel ca deputații, nu primesc salarii și indemnizați de parlamentar. Venitul lunar al unui senator este de 18.720 lei, iar dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește.

Președintele Senatului are o indemnziație de de 23.920 lei brut

Vicepreședinții Senatului au o indemnizație de 22.256 lei brut

Secretarii și chestorii Senatului au câte o indemnizație de 22.256 lei brut

Liderii grupurilor parlamentare ale Senatului primesc lunar 20.800 lei brut

Președinții comisiilor permanente ale Senatului și primesc lunar 20.176 brut

Vicepreședinții comisiilor permanente ale Senatului au o indemnizație de 19.552 lei brut

Secretarii comisiilor permanente ale Senatului Deputaților primesc lunar 19.136 lei brut

Senatori care nu ocupă funcții în Parlament au o indemnizație de 18.720 lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Zilele Muzicale „Carl Filtsch”: Micul pianist, elevul preferat al lui Frederic Chopin, comemorat la Alba Iulia

Publicat

în

Zilele Muzicale „Carl Filtsch”: Micul pianist, elevul preferat al lui Frederic Chopin, comemorat la Alba Iulia

Centrul de Cultură Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în perioada 28 – 29 mai 2022, la Alba Iulia, Zilele Muzicale „Carl Filtsch”, manifestări dedicate celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

Evenimentul se desfășoară în Catedrala Romano-catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia și cuprinde recitaluri la pian, un concert al  Cvartetului de Coarde al Județului Alba, precum și distribuirea pe plan național a integralei compozițiilor lui Carl Filtsch. În cadrul evenimentului va fi difuzat și filmul „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch” și va avea loc rebranding-ul Cvartetului de Coarde și al Orchestrei de Cameră a Județului Alba, care vor primi, in memoriam, numele „Carl Filtsch”.

Manifestările au debutat, sâmbătă seara, cu recitaluri susținute de pianiștii Tudor Nicolae Bucatcă (William Gillock – Moonlight Mood.Etude in the Form of a Waltz/ Igor Șamo – Troika) și Vera Zelenscaia (Carl Filtsch – Barcarolle, Edvard Grieg – Piano Sonata in e-moll, op. 7, Johannes Brahms – Intermezzo, op. 118, nr. 2, Rodion Shchedrin – A la Albeniz). Programul a cuprins și o demonstrație de virtuozitate a Cvartetului de Coarde al Județului Alba, care a  interpretat compoziția A. Dvořák – Cvartetul nr. 12 în Fa major, op. 96. Cvartetul este format din Dan-Liviu Cernat (vioara I), Mădălin Danciu (vioara II), Mădălina Gherman-Neag (violă), Florin Craiu (violoncel).

Elit - Gustul Desăvârșit

Zilele Muzicale Carl Filtsch vor continua, duminică, 29 mai 2022, cu un recital extraordinar susținut de pianistul Horia Mihail, programat la ora 19:00. Editura Muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena” va distribui, cu ocazia festivalului, pe plan național, integrala compozițiilor lui Carl Filtsch. Programul va continua cu difuzarea filmului „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch” și va avea loc rebranding-ul Cvartetului de Coarde și al Orchestrei de Cameră a Județului Alba, care vor primi, in memoriam, numele „Carl Filtsch”.

Transmisiunea live a recitalurilor din prima zi a Zilelor Muzicale „Carl Filtsch” o puteți viziona pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură Augustin Bena”: https://fb.watch/diHqKIlBMe/

Credite foto: Vasile Sârb (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba)

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”. La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susțină concerte la Viena, Paris și Londra unde a fost aclamat și sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.

Zilele Muzicale „Carl Filtsch” – PROGRAM

duminică, 29 mai 2022, ora 19:30

  • Recital extraordinar susținut de HORIA MIHAIL (pian)
  • DISTRIBUIREA PE PLAN NAȚIONAL A INTEGRALEI COMPOZIȚIILOR LUI CARL FILTSCH

(Editura Muzicală a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”)

  • REBRANDING – CVARTETUL DE COARDE și ORCHESTRA DE CAMERĂ A JUDEȚULUI ALBA „CARL FILTSCH”
  • PROMOVAREA și DIFUZAREA FILMULUI ,,MICUL PIANIST – POVESTEA LUI CARL FILTSCH”

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare