Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Final grandios al Sărbătorii Muzicii de la Alba Iulia – ”Viața e frumoasă”, un super-spectacol pentru amatorii de operetă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia s-a încheiat, duminică seara, cu un grandios spectacol de operetă. Artiștii de la Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, din București, au urcat pe scena amplasată în Piața Cetății și au interpretat arii celebre din cele mai cunoscute lucrări ale genului, reunite sub titlul ”Viața e frumoasă”.

opereta gala008Din program au făcut parte: Uvertura la Opereta „Cavaleria Ușoară” (compozitor Franz von Soupe), interpretată de Orchestra Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, dirijor Lucian Vlădescu; duet „La calul bălan” (din opereta cu același nume, compusă de Ralph Benatzky), interpretat de Ligia Dună și Viorel Ciurdea; duet “Suflet de artist” (din opereta „Paganini”, de Franz Lehár) –  – Silvia Şohterus și Orest Pîslariu-Ranghilof; duet –„Călărețul” (din opereta „Văduva Veselă” de Franz Lehar) – Eugenia Ilinca și Ștefan Popov; duet „Vrei tu să fii nevasta mea” (din „Vânzătorul de păsări”, de Carl Zeller) – Patricia Seymour și Daniel Madia; cuplet „Vai, fara fete” (din ”Silvia”, de Emmerich Kálmán), în interpretarea lui Cătălin Petrescu; terțet „Dacă ai puțin noroc” (din „My Fair Lady”, de Frederick Loewe) – Emil Spătaru, Marius Meragiu și Bogdan Ardeleanu; duet „Nu-i bai” (din opereta ”Lăsaţi-mă să cânt”, de Gherase Dendrino) – Gabriela Daha și Valentino Tiron; duet „N-ar fi rău dac-ar fi bine” (din „Răspântia”, de Florin Comișel) – Raluca Ciocă și Ltefan Popov; duet „Privește-n ochii mei” (din „Contesa Maritza”, de Emmerich Kálmán) – Tina Munteanu și Florin Budnaru; Dans slav  op: 72, Nr. 2, de Antonin Dvorak – Orchestra Teatrului de Opereta Și Musical “Iion Dacian”; aria „Serviciul meu ca diplomat” (din „Văduva Veselă”, de Franz Lehar) – interpretată de Ștefan Popov; terţet „Ai, ai viaţă” (din „Soarele Londrei”, de Florin Comişel) – Claudia Măru-Hanghiuc, Cristian Caraman și Viorel Ciurdea; duet “Gata e de drum…” (din “Secretul lui Marco Polo”, de Francis Lopez) – Bianca Ionescu și Daniel Madia; duet „Calypso” (din „Lysistrata”, de Gherase Dendrino) – Mediana Vlad și Cătălin Petrescu; Uvertura la Opereta „Orfeu in Infern”, de Jaques Offenbach – Orchestra Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian”; aria șampaniei, din “Liliacul”, de Johann Strauss-fiul. De asemenea, spectacolul a avut și momente de balet susținute tot de artiștii teatrului bucureștean.

Reamintim că evenimentul care a avut loc în acest weekend, în orașul nostru a debutat vineri, când dintre zidurile Cetății Alba Carolina, Ciocârlia maestrului Gheorghe Zamfir și-a ridicat, sfâșietor și totodată mirific, trilurile către înaltul cerului, iar trupa Bere Gratis a ridicat publicul în picioare, făcându-l să cânte, să danseze și, în final, să insiste să revină pe scenă.

Sâmbătă, muzica italiana a fost regina serii. Tenorul italian Alessandro Safina, alături de soprana Irina Baiant și Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, a demonstrat că muzica clasică poate fi și „altfel”.

Și nu în ultimul rând, trebuie menționat succesul de care s-a bucurat preambulul seriei de concerte din acest an, spectacolul liric inedit „Mademoiselle Cantatrice”, având originea în Ile de la Reunion, interpretat de o cântăreață instalată în partea superioară a unei rochii de trei metri înălțime, care a avut loc marți și a fost oferit de Institutul Cultural Francez Cluj-Napoca.

Sărbătoarea Muzicii pe numele său original Fête de la Musique își găsește începuturile în Franța anului 1982. Lansată în Franța și preluată ulterior în întreaga lume începând cu anul 1985 – Anul European al Muzicii își găsește perfectă poziționare și în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia în fiecare an începând cu 2012.

Fête de la Musique a fost preluat în mai puțin de 15 ani în peste 100 de țări de pe cinci continente, devenind un moment unic trăit simultan de milioane de oameni.

Dacă rețeta aplicată la nivel mondial se concentrează în principal pe o singură zi în care forme și genuri diferite marchează Ziua Muzicii/Solstițiul de Vară, dorința administrației albaiuliene a fost să dezvolte un festival de week-end, un festival în care genuri muzicale non-comerciale să contribuie activ la educarea gusturilor muzicale ale locuitorilor și turiștilor, reușind să-și continue parcursul stabilit deja încă de la prima ediție și să promoveze muzica de calitate, artiștii și valorile din domeniu.

Imagini filmate de la concertul din această seara găsiți pe pagina de Facebook  https://www.facebook.com/www.ziarulunirea.ro, sau AICI

[nggallery id=2358]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea