FOTO: Filmul blăjenilor „În numele tatălui”, recunoscut în Italia. Locul III la MEET Festival, din 335 de filme!
Succes de răsunet la Blaj. Filmul “În numele tatălui”, realizat de elevii Cercului de informatică de la Colegiul National ”Inochentie Micu Clain”, coordonat de prof. Romanţa Ghiţă, a obţinut Premiul III la MEET Festival (Movies for European Education and Training), desfăşurat în perioada 5-7 octombrie, la Senigallia – Italia.
Subiectul filmului cu care elevii s-a prezentat şi au reuşit să urce pe podium la festival tratează relaţia dintre părinte şi adolescent şi comunicarea de multe ori deficitară dintre aceştia.
Festivalul Meet este un festival itinerant de film, care s-a desfăşurat anul acesta în Italia, având ca scop creearea de oportunităţi inovatoare de întâlnire şi de schimb de idei pentru producţiile audiovizuale realizate în domeniul educaţiei şi formării în Europa. În concurs au fost înscrise 1.117 filme, la trei sectiuni destinate şcolilor şi profesioniştilor în domeniu.
Filmul ”În numele tatălui” a fost înscris la secţiunea A (şcoli) împreună cu alte 335 de filme. Un juriu format din experţi în domeniul filmului şi educaţiei au evaluat produsele audiovizuale şi au calificat în finală 20 de filme. Finaliştii au fost invitaţi să participe La MEET Festival în Italia. Au participat Alin Andrei Oancea-regizorul, elev în clasa a XI-a A, şi d-na prof. Romanţa Ghiţă – coordonatoarea proiectului.
Deschiderea a avut loc la Teatrul ”La Fenice”, după care a urmat vizionarea filmelor finaliste şi votul publicului pentru fiecare film. Italienii şi concurenţii s-au arătat foarte interesaţi de producţiile prezentate, aşa că după fiecare vizionare au fost adresate numeroase întrebări din partea publicului (şi a concurenţilor) în legătură cu modul de realizare a filmelor, scenariilor, coloanelor sonore şi motivaţiile alegerilor făcute în exprimarea viziunii regizorale.
În ziua următoare şi dimineaţa celei de-a treia zi de festival au fost vizionări repetate ale filmelor şi votul, totul finalizându-se în 7 octombrie, la ora 17.00, cu o frumoasă festivitate de închidere şi premierea câştigătorilor.
Filmul realizat de elevii Colegiului National Inochentie Micu Clain din Blaj a fost premiat cu locul 3 după şcoli din Budapesta (Ungaria) şi Bologna (Italia), la egalitate cu o şcoală din Ercolano (Italia).
Subiectul filmului tratează relaţia părinte-adolescent şi comunicarea de multe ori deficitară dintre aceştia.
Personajul principal, Darius, e un adolescent în formare. După o ceartă cu tatăl lui, Darius pleacă la prietenul său, aştepându-se să găsească înţelegerea necesară. Darius constată repede că nici situaţia prietenului său nu e aşa cum îşi imagina el, aşa că pleacă dezamăgit. Ajuns în faţa unei catedrale poartă o discuţie telefonică cu tatăl său, dură şi plină de reproşuri. Într-un moment de neatentie lucrurile iau o întorsătură neaşteptată. Finalul demonstrează că atât Darius, cât şi tatăl lui fac eforturi în a-şi îmbunătaţi comunicarea şi aşteptările unul faţă de celălalt.
La realizarea filmului au participat elevi din 4 clase ale liceului:
Actorii: Gabriel Borşan, Adrian Căpîlnean, Maria Horvat, Bogdan Popescu, Răzvan Voicu, Timea Boitor, Doriana Stoica, Daniel Spătăcean, Sergiu Megieşan, Mihai Cucui. Regia, Scenariu şi montajul: Alin Oancea. Imagine: Adrian Mihu. Sunet: Dan Moldoveanu. Costume: Alexandra Rusu. Machiaj: Paula Fer, Antonia Comşa. Traducerea: Darius Crişan.
Deşi e prima dată când filmele blăjenilor sunt recunoscute pe plan internaţional, totuşi nu este prima oară când elevii blăjeni dovedesc că filmele lor sunt bine primite la concursurile şi festivalurile de film naţionale, ultima recunoaştere fiind în această vară la Festivalul Naţional de Film Filmmic din Constanţa, unde scurtmetrajul OM sau MOnstru a fost premiat cu locul 1.
Premiul este cu atât mai important cu cât elevii italieni studiază de mici cinematografia la şcoală şi lucrează cu profesionişti.
Echipa de proiect doreşte să mulţumească pe această cale d-lui primar ec. Gheorghe Valentin Rotar şi Consiliului Local Blaj, „pentru încrederea acordată şi pentru ca au făcut posibilă prezenţa la festival”, precum şi conducerii Colegiului Naţional ”Inochentie Micu Clain” reprezentată prin director, prof. Ioan Tomoiagă, pentru tot sprijinul acordat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun