Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Filmul blăjenilor „În numele tatălui”, recunoscut în Italia. Locul III la MEET Festival, din 335 de filme!

Publicat

în

film blajeni in numele tataluiSucces de răsunet la Blaj. Filmul “În numele tatălui”, realizat de elevii Cercului de informatică de la Colegiul National ”Inochentie Micu Clain”, coordonat de prof. Romanţa Ghiţă, a obţinut Premiul III la MEET Festival (Movies for European Education and Training), desfăşurat în perioada 5-7 octombrie, la Senigallia – Italia.

Subiectul filmului cu care elevii s-a prezentat şi au reuşit să urce pe podium la festival tratează relaţia dintre părinte şi adolescent şi comunicarea de multe ori deficitară dintre aceştia.

Festivalul Meet este un festival itinerant de film, care s-a desfăşurat anul acesta în Italia, având ca scop creearea de oportunităţi inovatoare de întâlnire şi de film blajschimb de idei pentru producţiile audiovizuale realizate în domeniul educaţiei şi formării în Europa. În concurs au fost înscrise 1.117 filme, la trei sectiuni destinate şcolilor şi profesioniştilor în domeniu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Filmul ”În numele tatălui” a fost înscris la secţiunea A (şcoli) împreună cu alte 335 de filme. Un juriu format din experţi în domeniul filmului şi educaţiei au evaluat produsele audiovizuale şi au calificat în finală 20 de filme. Finaliştii au fost invitaţi să participe La MEET Festival în Italia. Au participat Alin Andrei Oancea-regizorul, elev în clasa a XI-a A, şi d-na prof. Romanţa Ghiţă – coordonatoarea proiectului.

Deschiderea a avut loc la Teatrul ”La Fenice”,  după care a urmat vizionarea filmelor finaliste şi votul publicului pentru fiecare film. Italienii şi concurenţii s-au arătat foarte interesaţi de producţiile prezentate, aşa că după fiecare film in numele tataluivizionare au fost adresate numeroase întrebări din partea publicului (şi a concurenţilor) în legătură cu modul de realizare a filmelor, scenariilor, coloanelor sonore şi motivaţiile alegerilor făcute în exprimarea viziunii regizorale.

În ziua următoare şi dimineaţa celei de-a treia zi de festival au fost vizionări repetate ale filmelor şi votul, totul finalizându-se în 7 octombrie, la ora 17.00, cu o frumoasă festivitate de închidere şi premierea câştigătorilor.

Filmul realizat de elevii Colegiului National Inochentie Micu Clain din Blaj a fost premiat cu locul 3 după şcoli din Budapesta (Ungaria) şi Bologna (Italia), la egalitate cu o şcoală din Ercolano (Italia).

Subiectul filmului tratează relaţia părinte-adolescent şi comunicarea de multe ori deficitară dintre aceştia.

subiectul filmuluiPersonajul principal, Darius, e un adolescent în formare. După o ceartă cu tatăl lui, Darius pleacă la prietenul său, aştepându-se să găsească înţelegerea necesară.  Darius constată repede că nici situaţia prietenului său nu e aşa cum îşi imagina el, aşa că pleacă dezamăgit. Ajuns în faţa unei catedrale poartă o discuţie telefonică cu tatăl său, dură şi plină de reproşuri. Într-un moment de neatentie lucrurile iau o întorsătură neaşteptată. Finalul demonstrează că atât Darius, cât şi tatăl lui fac eforturi  în a-şi îmbunătaţi comunicarea şi aşteptările unul faţă de celălalt.

La realizarea filmului au participat elevi din 4 clase ale liceului:
Actorii: Gabriel Borşan, Adrian Căpîlnean, Maria Horvat, Bogdan Popescu,  Răzvan Voicu, Timea Boitor, Doriana Stoica, Daniel Spătăcean, Sergiu Megieşan, Mihai Cucui. Regia, Scenariu şi montajul: Alin Oancea. Imagine: Adrian Mihu. Sunet:   Dan Moldoveanu. Costume: Alexandra Rusu. Machiaj:  Paula Fer, Antonia Comşa. Traducerea:  Darius Crişan.

Deşi e prima dată când filmele blăjenilor sunt recunoscute pe plan internaţional, totuşi nu este prima oară când elevii blăjeni dovedesc că filmele lor sunt bine primite la concursurile şi festivalurile de film naţionale, ultima recunoaştere fiind în această vară la Festivalul Naţional de Film Filmmic din Constanţa, unde  scurtmetrajul OM sau MOnstru a fost premiat cu locul 1.
Premiul este cu atât mai important cu cât elevii italieni studiază de mici cinematografia la şcoală şi lucrează cu profesionişti.

Echipa de proiect doreşte să mulţumească pe această cale d-lui primar ec. Gheorghe Valentin Rotar şi Consiliului Local Blaj, „pentru încrederea acordată şi pentru ca au făcut posibilă prezenţa la festival”, precum şi conducerii Colegiului Naţional ”Inochentie Micu Clain” reprezentată prin director, prof. Ioan Tomoiagă, pentru tot sprijinul acordat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare