Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Filmul blăjenilor „În numele tatălui”, recunoscut în Italia. Locul III la MEET Festival, din 335 de filme!

Alexandra Mates

Publicat

în

film blajeni in numele tataluiSucces de răsunet la Blaj. Filmul “În numele tatălui”, realizat de elevii Cercului de informatică de la Colegiul National ”Inochentie Micu Clain”, coordonat de prof. Romanţa Ghiţă, a obţinut Premiul III la MEET Festival (Movies for European Education and Training), desfăşurat în perioada 5-7 octombrie, la Senigallia – Italia.

Subiectul filmului cu care elevii s-a prezentat şi au reuşit să urce pe podium la festival tratează relaţia dintre părinte şi adolescent şi comunicarea de multe ori deficitară dintre aceştia.

Festivalul Meet este un festival itinerant de film, care s-a desfăşurat anul acesta în Italia, având ca scop creearea de oportunităţi inovatoare de întâlnire şi de film blajschimb de idei pentru producţiile audiovizuale realizate în domeniul educaţiei şi formării în Europa. În concurs au fost înscrise 1.117 filme, la trei sectiuni destinate şcolilor şi profesioniştilor în domeniu.

Filmul ”În numele tatălui” a fost înscris la secţiunea A (şcoli) împreună cu alte 335 de filme. Un juriu format din experţi în domeniul filmului şi educaţiei au evaluat produsele audiovizuale şi au calificat în finală 20 de filme. Finaliştii au fost invitaţi să participe La MEET Festival în Italia. Au participat Alin Andrei Oancea-regizorul, elev în clasa a XI-a A, şi d-na prof. Romanţa Ghiţă – coordonatoarea proiectului.

Deschiderea a avut loc la Teatrul ”La Fenice”,  după care a urmat vizionarea filmelor finaliste şi votul publicului pentru fiecare film. Italienii şi concurenţii s-au arătat foarte interesaţi de producţiile prezentate, aşa că după fiecare film in numele tataluivizionare au fost adresate numeroase întrebări din partea publicului (şi a concurenţilor) în legătură cu modul de realizare a filmelor, scenariilor, coloanelor sonore şi motivaţiile alegerilor făcute în exprimarea viziunii regizorale.

În ziua următoare şi dimineaţa celei de-a treia zi de festival au fost vizionări repetate ale filmelor şi votul, totul finalizându-se în 7 octombrie, la ora 17.00, cu o frumoasă festivitate de închidere şi premierea câştigătorilor.

Filmul realizat de elevii Colegiului National Inochentie Micu Clain din Blaj a fost premiat cu locul 3 după şcoli din Budapesta (Ungaria) şi Bologna (Italia), la egalitate cu o şcoală din Ercolano (Italia).

Subiectul filmului tratează relaţia părinte-adolescent şi comunicarea de multe ori deficitară dintre aceştia.

subiectul filmuluiPersonajul principal, Darius, e un adolescent în formare. După o ceartă cu tatăl lui, Darius pleacă la prietenul său, aştepându-se să găsească înţelegerea necesară.  Darius constată repede că nici situaţia prietenului său nu e aşa cum îşi imagina el, aşa că pleacă dezamăgit. Ajuns în faţa unei catedrale poartă o discuţie telefonică cu tatăl său, dură şi plină de reproşuri. Într-un moment de neatentie lucrurile iau o întorsătură neaşteptată. Finalul demonstrează că atât Darius, cât şi tatăl lui fac eforturi  în a-şi îmbunătaţi comunicarea şi aşteptările unul faţă de celălalt.

La realizarea filmului au participat elevi din 4 clase ale liceului:
Actorii: Gabriel Borşan, Adrian Căpîlnean, Maria Horvat, Bogdan Popescu,  Răzvan Voicu, Timea Boitor, Doriana Stoica, Daniel Spătăcean, Sergiu Megieşan, Mihai Cucui. Regia, Scenariu şi montajul: Alin Oancea. Imagine: Adrian Mihu. Sunet:   Dan Moldoveanu. Costume: Alexandra Rusu. Machiaj:  Paula Fer, Antonia Comşa. Traducerea:  Darius Crişan.

Deşi e prima dată când filmele blăjenilor sunt recunoscute pe plan internaţional, totuşi nu este prima oară când elevii blăjeni dovedesc că filmele lor sunt bine primite la concursurile şi festivalurile de film naţionale, ultima recunoaştere fiind în această vară la Festivalul Naţional de Film Filmmic din Constanţa, unde  scurtmetrajul OM sau MOnstru a fost premiat cu locul 1.
Premiul este cu atât mai important cu cât elevii italieni studiază de mici cinematografia la şcoală şi lucrează cu profesionişti.

Echipa de proiect doreşte să mulţumească pe această cale d-lui primar ec. Gheorghe Valentin Rotar şi Consiliului Local Blaj, „pentru încrederea acordată şi pentru ca au făcut posibilă prezenţa la festival”, precum şi conducerii Colegiului Naţional ”Inochentie Micu Clain” reprezentată prin director, prof. Ioan Tomoiagă, pentru tot sprijinul acordat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea