FOTO: Fiii satului Șpălnaca, prima ediție. Sfințirea monumentului eroilor, distincții pentru locuitori, spectacol folcloric și foc de artificii
După mii de ani de la atestarea arheologică, lângă pârâul Şugud, fiind descoperite urme de substrucţii de clădiri şi cărămizi fragmentare care aveau ştampila Legiunii a-XIII –a Gemina și douăzeci și cinci de ani de când ”a pornit moda” organizării sărbătorilor „Fiii satului”, iată că sâmbătă, 15 august 2015, în ajun de mare sărbătoare, Sfânta Maria Mare, administrația locală și un șpălnăcan cu dare de mână au chemat la vatră fiii risipiți pe plaiurile românești sau mai departe.
Povestea ar putea începe cu a fost odată ca-n povești… a fost ca niciodată…. un sat frumos în care tradițiile torceau frumosul vieții de țăran caracterizat prin simplitate, generozitate, hărnicie…
Iată că un astfel de fiu de țăran, ajuns inginer și din anii 80 fugar din țara sa, s-a întors la vatră și după câtva timp după ce s-a așezat, la casa lui părintească, a dat sfoară în țară, a trâmbițat în patru zări și și-a chemat acasă consătenii, prietenii de joacă, șpălnăcani mai tineri ori mai bătrăni. Și-a dorit el, domnul Octavian Gatea, să-și vadă consătenii strânși în curtea școlii devenite între timp cămin cultural.
Împreună cu primăria și consiliul local al comunei Hopârta, comună în componența căreia este și satul lui natal, Șpălnaca, Octavian Gatea a organizat prima sărbătoare „Fii satului Șpălnaca”. Și, a reușit.
Dorit și realizat prin truda celor ce știu că satul dăinuie în inimile fiilor săi și că acest lucru nu trebuie să piară, evenimentul a început cu sfânta liturghie în biserica satului, după care s-a sfințit monumentul eroilor și s-au depus coroane în amintirea celor trecuți dincolo și care prin jertfa lor supremă au făcut posibil ca astăzi românul de rând, șpălnăcanul, să poată să-și petreacă liber.
Potrivit primarului Augustin Popa: „Pentru „chemarea la vatră” a fiilor satului au fost trimise sute de invitații și s-au dat alte câteva sute de telefoane. Pot spune la această oră că evenimentul pornit la ideia domnului Octavian Gatea este un succes. Nicând satul nu a avut o așa populație mare. Nicicând, mai bine spus de zeci și zeci de ani biserica satului nu a fost așa de neîncăpătoare. Îi mulțumesc domnului Gatea pentru tot ceea ce a făcut. Dânsul a fost inițiatorul și finanțatorul acestui eveniment. Dânsului îi suntem recunoscători, atât noi, administrația locală, cât și consătenii săi“.
Recunoștința primarului Augustin Popa, a consiliului local și conducerii Consiliului Județean Alba pentru cei reîntrorși la vatră s-a concretizat nu numai prin ajutorul logistic dat în organizarea sărbătorii, ci și prin acordarea unor distincții locuitorilor, sau celor născuți, școliți și apoi plecați și ajunși „oameni mari” la oraș. Te și miri câți profesori universitari și specialiști în diverse domenii au plecat din Șpălnaca. Prin înmânare de către Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, Sorin Bumb administratorul public al județului și Augustin Popa, primarul comunei Hopârta, au fost distinși cu diplome, plachete și titlul de „Cetățean de onoareal comunei Hopârta”: inginerul Octavian Gatea, cel care a suportat toate cheltuielile necesare organizării evenimentului, conf. univ. dr. Gheorghe Pîrlea, prof. univ. Gligot Gtuiță, prof. Oliviu Iacob, prof. Vasile Grozav, econ. Bazil Gatea și postmortem învâțătorul Ștefan Chiorean cel care și-a educat în așa fel învățăceii încât mare parte dintre ei au ajuns „oameni mari la oraș”.
De asemenea, în semn de recunoștință pentru modul în care s-au implicat în organizarea evenimentului și în viața de zi cu zi a satului și comunei li s-au înmânat diplome de excelență domnulor: prof. univ. Dr. Ovidiu Horea Oprea, Nicușor Căstrase, Gheorghe Gruiță și Mircea Gatea.
Nu au fost uitați nici cei mai bătrâni locuitori ai comunei. Diplome de excelență primind Maria Noșlăcan, care de curând a împlinit 94 de ani și Aurel Năndrean care a trecut de vârsta de 91 de ani.
Cu acest prilej nu doar că fiii satului s-au întâlnit, și-au adus aminte de copilărie și obiceiurile satului. Li s-a adus aminte tradițiile și jocul locului, retrăind emoțiile pe care le încercau atunci când erau în sat împreună cu membrii primului ansamblu folcloric al cumunei, înființat prin strădania primarului Augustin Popa și coordonat de neobositul Samoilă Oltean coregraful ansamblului „Doina Aiudului”. Denumit „Hopârteanca” proaspăt înființatul ansamblu local a avut onoarea să deschidă spectacolul maraton în care au mai evoluat: Ansamblul „Cununa Fărăului” Ansamblul Folcloric „Noșlac” și Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului”.
Sâmbătă, 15 august, a fost o zi de emoții și plină de amintiri o zi în care, după evoluția ansamblurilor folclorice au urcat pe scenă și au întreținut atmosfera formația vocal-instrumentală „Melodis” din Aiud, formație care le-a oferit, cu profesionalism, un excelent spectacol celor din fața scenei, dar și celor care nu s-au mai dezlipit de la mesele cu mici și bere.
Târziu, în noapte, șpălnăcanii au demonstrat că nici ei nu ies din tipicul ce s-a înpământenit la astfel de ocazii, Octavian Garea, fiul satului care a investit o mulțime de bani și muncă în această sărbătoare oferindu-le consătenilor săi un minunat foc de artificii.
„Mi-am dorit să fac acest lucru de ani de zile. Am fugit peste graniță în anii 80 și după mai bine de 20 de ani, după pensionare, m-am întors aici la mine în sat. Cu ajutorul primăriei și cu banii mei am organizat prima sărbătoare „Fiii satului” în Șpălnaca oferindu-le tuturor prilejul să se reîntâlnească, să mănânce un mic, un gulaș și să bea o bere. Păcat că mulți dintre cei plecați din sat nu au putut să vină la această sărbătoare-întâlnire”, ne-a declarat sufletul acestei sărbători, domnul Octavian Gatea, cel care a făcut ca totul să fie posibil în satul său natal.
Dorel Lazăr
[nggallery id=854]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii Inspectorii ITM Alba au depistat cinci persoane fără forme legale de angajare, în urma controalelor din ultima săptămână. Au fost aplicate amenzi în valoare de 113.500 de lei și 16 avertismente. Prin Programul cadru […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii