Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Fiii satului Șpălnaca, prima ediție. Sfințirea monumentului eroilor, distincții pentru locuitori, spectacol folcloric și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

fiii satului spalnaca36După mii de ani de la atestarea arheologică, lângă pârâul Şugud, fiind descoperite urme de substrucţii de clădiri şi cărămizi fragmentare care aveau ştampila Legiunii a-XIII –a Gemina și douăzeci și cinci de ani de când ”a pornit moda” organizării sărbătorilor „Fiii satului”, iată că sâmbătă, 15 august 2015, în ajun de mare sărbătoare, Sfânta Maria Mare, administrația locală și un șpălnăcan cu dare de mână au chemat la vatră fiii risipiți pe plaiurile românești sau mai departe.

Povestea ar putea începe cu a fost odată ca-n povești… a fost ca niciodată…. un sat frumos în care tradițiile torceau frumosul vieții de țăran caracterizat prin simplitate, generozitate, hărnicie…

Iată că un astfel de fiu de țăran, ajuns inginer și din anii 80 fugar din țara sa, s-a întors la vatră și după câtva timp după ce s-a așezat, la casa lui părintească, a dat sfoară în țară, a trâmbițat în patru zări și și-a chemat acasă consătenii, prietenii de joacă, șpălnăcani mai tineri ori mai bătrăni. Și-a dorit el, domnul Octavian Gatea, să-și vadă consătenii strânși în curtea școlii devenite între timp cămin cultural.

fiii satului spalnaca46Împreună cu primăria și consiliul local al comunei Hopârta, comună în componența căreia este și satul lui natal, Șpălnaca, Octavian Gatea a organizat prima sărbătoare „Fii satului Șpălnaca”. Și, a reușit.

Dorit și realizat prin truda celor ce știu că satul dăinuie în inimile fiilor săi și că acest lucru nu trebuie să piară, evenimentul a început cu sfânta liturghie în biserica satului, după care s-a sfințit monumentul eroilor și s-au depus coroane în amintirea celor trecuți dincolo și care prin jertfa lor supremă au făcut posibil ca astăzi românul de rând, șpălnăcanul, să poată să-și petreacă liber.

Potrivit primarului Augustin Popa: „Pentru „chemarea la vatră” a fiilor satului au fost trimise sute de invitații și s-au dat alte câteva sute de telefoane. Pot spune la această oră că evenimentul pornit la ideia domnului Octavian Gatea este un succes. Nicând satul nu a avut o așa populație mare. Nicicând, mai bine spus de zeci și zeci de ani biserica satului nu a fost așa de neîncăpătoare. Îi mulțumesc domnului Gatea pentru tot ceea ce a făcut. Dânsul a fost inițiatorul și finanțatorul acestui eveniment. Dânsului îi suntem recunoscători, atât noi, administrația locală, cât și consătenii săi“.

Recunoștința primarului Augustin Popa, a consiliului local și conducerii Consiliului Județean Alba pentru cei reîntrorși la vatră s-a concretizat nu numai prin ajutorul logistic dat în organizarea sărbătorii, ci și prin acordarea unor distincții locuitorilor, sau celor născuți, școliți și apoi plecați și ajunși „oameni mari” la oraș. Te și miri câți profesori universitari și specialiști în diverse domenii au plecat din Șpălnaca. Prin înmânare de către Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, Sorin Bumb administratorul public al județului și Augustin Popa, primarul comunei Hopârta, au fost distinși cu diplome, plachete și titlul de „Cetățean de onoareal comunei Hopârta”: inginerul Octavian Gatea, cel care a suportat toate cheltuielile necesare organizării evenimentului, conf. univ. dr. Gheorghe Pîrlea, prof. univ. Gligot Gtuiță, prof. Oliviu Iacob, prof. Vasile Grozav, econ. Bazil Gatea și postmortem învâțătorul Ștefan Chiorean cel care și-a educat în așa fel învățăceii încât mare parte dintre ei au ajuns „oameni mari la oraș”.

De asemenea, în semn de recunoștință pentru modul în care s-au implicat în organizarea evenimentului și în viața de zi cu zi a satului și comunei li s-au înmânat diplome de excelență domnulor: prof. univ. Dr. Ovidiu Horea Oprea, Nicușor Căstrase, Gheorghe Gruiță și Mircea Gatea.

Nu au fost uitați nici cei mai bătrâni locuitori ai comunei. Diplome de excelență primind Maria Noșlăcan, care de curând a împlinit 94 de ani și Aurel Năndrean care a trecut de vârsta de 91 de ani.

Cu acest prilej nu doar că fiii satului s-au întâlnit, și-au adus aminte de copilărie și obiceiurile satului. Li s-a adus aminte tradițiile și jocul locului, retrăind emoțiile pe care le încercau atunci când erau în sat împreună cu membrii primului ansamblu folcloric al cumunei, înființat prin strădania primarului Augustin Popa și coordonat de neobositul Samoilă Oltean coregraful ansamblului „Doina Aiudului”. Denumit „Hopârteanca” proaspăt înființatul ansamblu local a avut onoarea să deschidă spectacolul maraton în care au mai evoluat: Ansamblul „Cununa Fărăului” Ansamblul Folcloric „Noșlac” și Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului”.

Sâmbătă, 15 august, a fost o zi de emoții și plină de amintiri o zi în care, după evoluția ansamblurilor folclorice au urcat pe scenă și au întreținut atmosfera formația vocal-instrumentală „Melodis” din Aiud, formație care le-a oferit, cu profesionalism, un excelent spectacol celor din fața scenei, dar și celor care nu s-au mai dezlipit de la mesele cu mici și bere.

Târziu, în noapte, șpălnăcanii au demonstrat că nici ei nu ies din tipicul ce s-a înpământenit la astfel de ocazii, Octavian Garea, fiul satului care a investit o mulțime de bani și muncă în această sărbătoare oferindu-le consătenilor săi un minunat foc de artificii.

„Mi-am dorit să fac acest lucru de ani de zile. Am fugit peste graniță în anii 80 și după mai bine de 20 de ani, după pensionare, m-am întors aici la mine în sat. Cu ajutorul primăriei și cu banii mei am organizat prima sărbătoare „Fiii satului” în Șpălnaca oferindu-le tuturor prilejul să se reîntâlnească, să mănânce un mic, un gulaș și să bea o bere. Păcat că mulți dintre cei plecați din sat nu au putut să vină la această sărbătoare-întâlnire”, ne-a declarat sufletul acestei sărbători, domnul Octavian Gatea, cel care a făcut ca totul să fie posibil în satul său natal.

Dorel Lazăr

[nggallery id=854]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea