Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Fiii satului Șpălnaca, prima ediție. Sfințirea monumentului eroilor, distincții pentru locuitori, spectacol folcloric și foc de artificii

Publicat

în

fiii satului spalnaca36După mii de ani de la atestarea arheologică, lângă pârâul Şugud, fiind descoperite urme de substrucţii de clădiri şi cărămizi fragmentare care aveau ştampila Legiunii a-XIII –a Gemina și douăzeci și cinci de ani de când ”a pornit moda” organizării sărbătorilor „Fiii satului”, iată că sâmbătă, 15 august 2015, în ajun de mare sărbătoare, Sfânta Maria Mare, administrația locală și un șpălnăcan cu dare de mână au chemat la vatră fiii risipiți pe plaiurile românești sau mai departe.

Povestea ar putea începe cu a fost odată ca-n povești… a fost ca niciodată…. un sat frumos în care tradițiile torceau frumosul vieții de țăran caracterizat prin simplitate, generozitate, hărnicie…

Iată că un astfel de fiu de țăran, ajuns inginer și din anii 80 fugar din țara sa, s-a întors la vatră și după câtva timp după ce s-a așezat, la casa lui părintească, a dat sfoară în țară, a trâmbițat în patru zări și și-a chemat acasă consătenii, prietenii de joacă, șpălnăcani mai tineri ori mai bătrăni. Și-a dorit el, domnul Octavian Gatea, să-și vadă consătenii strânși în curtea școlii devenite între timp cămin cultural.

Electrica Furnizare Discount

fiii satului spalnaca46Împreună cu primăria și consiliul local al comunei Hopârta, comună în componența căreia este și satul lui natal, Șpălnaca, Octavian Gatea a organizat prima sărbătoare „Fii satului Șpălnaca”. Și, a reușit.

Dorit și realizat prin truda celor ce știu că satul dăinuie în inimile fiilor săi și că acest lucru nu trebuie să piară, evenimentul a început cu sfânta liturghie în biserica satului, după care s-a sfințit monumentul eroilor și s-au depus coroane în amintirea celor trecuți dincolo și care prin jertfa lor supremă au făcut posibil ca astăzi românul de rând, șpălnăcanul, să poată să-și petreacă liber.

Potrivit primarului Augustin Popa: „Pentru „chemarea la vatră” a fiilor satului au fost trimise sute de invitații și s-au dat alte câteva sute de telefoane. Pot spune la această oră că evenimentul pornit la ideia domnului Octavian Gatea este un succes. Nicând satul nu a avut o așa populație mare. Nicicând, mai bine spus de zeci și zeci de ani biserica satului nu a fost așa de neîncăpătoare. Îi mulțumesc domnului Gatea pentru tot ceea ce a făcut. Dânsul a fost inițiatorul și finanțatorul acestui eveniment. Dânsului îi suntem recunoscători, atât noi, administrația locală, cât și consătenii săi“.

Recunoștința primarului Augustin Popa, a consiliului local și conducerii Consiliului Județean Alba pentru cei reîntrorși la vatră s-a concretizat nu numai prin ajutorul logistic dat în organizarea sărbătorii, ci și prin acordarea unor distincții locuitorilor, sau celor născuți, școliți și apoi plecați și ajunși „oameni mari” la oraș. Te și miri câți profesori universitari și specialiști în diverse domenii au plecat din Șpălnaca. Prin înmânare de către Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, Sorin Bumb administratorul public al județului și Augustin Popa, primarul comunei Hopârta, au fost distinși cu diplome, plachete și titlul de „Cetățean de onoareal comunei Hopârta”: inginerul Octavian Gatea, cel care a suportat toate cheltuielile necesare organizării evenimentului, conf. univ. dr. Gheorghe Pîrlea, prof. univ. Gligot Gtuiță, prof. Oliviu Iacob, prof. Vasile Grozav, econ. Bazil Gatea și postmortem învâțătorul Ștefan Chiorean cel care și-a educat în așa fel învățăceii încât mare parte dintre ei au ajuns „oameni mari la oraș”.

De asemenea, în semn de recunoștință pentru modul în care s-au implicat în organizarea evenimentului și în viața de zi cu zi a satului și comunei li s-au înmânat diplome de excelență domnulor: prof. univ. Dr. Ovidiu Horea Oprea, Nicușor Căstrase, Gheorghe Gruiță și Mircea Gatea.

Nu au fost uitați nici cei mai bătrâni locuitori ai comunei. Diplome de excelență primind Maria Noșlăcan, care de curând a împlinit 94 de ani și Aurel Năndrean care a trecut de vârsta de 91 de ani.

Cu acest prilej nu doar că fiii satului s-au întâlnit, și-au adus aminte de copilărie și obiceiurile satului. Li s-a adus aminte tradițiile și jocul locului, retrăind emoțiile pe care le încercau atunci când erau în sat împreună cu membrii primului ansamblu folcloric al cumunei, înființat prin strădania primarului Augustin Popa și coordonat de neobositul Samoilă Oltean coregraful ansamblului „Doina Aiudului”. Denumit „Hopârteanca” proaspăt înființatul ansamblu local a avut onoarea să deschidă spectacolul maraton în care au mai evoluat: Ansamblul „Cununa Fărăului” Ansamblul Folcloric „Noșlac” și Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului”.

Sâmbătă, 15 august, a fost o zi de emoții și plină de amintiri o zi în care, după evoluția ansamblurilor folclorice au urcat pe scenă și au întreținut atmosfera formația vocal-instrumentală „Melodis” din Aiud, formație care le-a oferit, cu profesionalism, un excelent spectacol celor din fața scenei, dar și celor care nu s-au mai dezlipit de la mesele cu mici și bere.

Târziu, în noapte, șpălnăcanii au demonstrat că nici ei nu ies din tipicul ce s-a înpământenit la astfel de ocazii, Octavian Garea, fiul satului care a investit o mulțime de bani și muncă în această sărbătoare oferindu-le consătenilor săi un minunat foc de artificii.

„Mi-am dorit să fac acest lucru de ani de zile. Am fugit peste graniță în anii 80 și după mai bine de 20 de ani, după pensionare, m-am întors aici la mine în sat. Cu ajutorul primăriei și cu banii mei am organizat prima sărbătoare „Fiii satului” în Șpălnaca oferindu-le tuturor prilejul să se reîntâlnească, să mănânce un mic, un gulaș și să bea o bere. Păcat că mulți dintre cei plecați din sat nu au putut să vină la această sărbătoare-întâlnire”, ne-a declarat sufletul acestei sărbători, domnul Octavian Gatea, cel care a făcut ca totul să fie posibil în satul său natal.

Dorel Lazăr

[nggallery id=854]

Publicitate

Curier Județean

Primăria Daia Română cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru efectuarea lucrărilor de întreținere în comună: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Primăria Daia Română cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru efectuarea lucrărilor de întreținere în comună: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Daia Română a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția unui buldoexcavator cu accesorii. Valoarea totală estimată a contractului este de 415.700 lei, fără TVA.

Prin achiziția unui buldoexcavator cu accesorii pentru UAT Comună Daia Română, județul Albă se dorește întreținerea drumurilor agricole și stazilor, curățarea resturilor vegetale și întreținerea comunei la costuri mai reduse.

Achiziția cuprinde furnizarea unui buldoexcavator și accesorii (Cupă excavator 610 mm, Tocător de resturi vegetale cu lățime de lucru de minim 1200 mm și diametru de tocare de minim 50 mm, Cupa excavator 300 mm).

Electrica Furnizare Discount

Principalele beneficii generate de achiziția de buldoexcavator și accesorii

-Reducerea costurilor de întreținere a localității
-îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei Daia Română.

Caracteristici tehnice și de performanță minime obligatorii pentru utilajul ce face obiectul achiziției:

 • Putere motor: minim 95 CP – maxim 100 CP
 • Greutate operaționala de minim 8.2 Tone
 • Transmisie tip POWER SHUTTLE cu patru trepte de viteză, înainte / înapoi
 • Cilindru de direcție plasat în față punții pentru mai multă protecție
 • Punte spate din construcție cu trei camere separate de ulei( diferențial și frână, și transmisii finale)
 • Diferențial blocabil 100% – montat pe manetă încărcător
 • Pompă hidraulică cu pistoane axiale și debit variabil
 • Presiunea sistemului hidraulic – minim 250 Bar
 • Debitul hidraulic necesar – minim 160 litri/minut
 • Cupa multifuncționala cu dinți, capacitate minim lm3 , lățime minim 2400mm
 • Paralel lift mecanic rezultat din geometria brațelor (la ridicare, cupa să rămână în aceeași poziție în raport cu solul, fără nici o intervenție din partea operatorului)
 • Sistem de revenire la poziția de săpare, și menținerea poziției cupei pe cursa de ridicare/coborâre
 • Radiatoare rabatabile pentru o curățare ușoara și rapidă
 • Elemente de protecție din cauciuc a radiatorului în partea frontală a utilajului.
 • Braț de excavare curbat, cu ranforsări, și profil îngust pentru vizibilitatea optimă
 • Balansier extensibil, adâncime de săpare minim 5700 mm
 • Forța de excavare cupa – minim 63.4 kN
 • Linie hidraulică auxiliară pentru picon
 • Unghi de rotire a cupei de excavare minim 200 grade

Anul de fabricație al utilajului trebuie să fie minim 2021.

Accesorii:

Cupa excavare minim 300 mm – maxim 350 mm
Cupa excavare minim 610 mm – maxim 700mm
Tocător de resturi vegetale cu lățime de lucru de minim 1200 mm și diametru de tocare de minim 50 mm

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Proiect pilot destinat străzilor neasfaltate pentru impermeabilizarea carosabilului. Trei străzi asfaltate în câteva zile

Publicat

în

La Sebeș a început un proiect pilot destinat străzilor neasfaltate, prin care se așterne o îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pentru impermeabilizarea carosabilului, scopul principal fiind reducerea prafului și a pulberilor. Primele străzi pe care s-a intervenit sunt Florilor, Cânepiști și Sălane, urmând ca lista să fie completată în anul 2022 cu alte 14 străzi.

Lucrările se desfășoară într-un timp relativ scurt, iar soluția este eficientă având în vedere că Sebeșul numără aproximativ 100 de străzi nemodernizate. Structura rutieră realizată este formată din stabilizarea pietruirii existente cu un liant hidraulic pe o grosime de 20 cm și aplicarea unui tratament bituminos dublu de suprafață cu emulsie.

Evacuarea apelor pluviale de pe partea carosabilă se va efectua prin profilul transversal cu pantă unică de 2,5%.

Electrica Furnizare Discount

Bugetul pentru impermeabilizarea celor trei străzi cu strat asfaltic a fost de 520.000 lei (tva inclus), lungimea totală a străzilor însumând 1,3 km.

Primarul Dorin Nistor menționează că vor fi evaluate beneficiile acestui proiect, urmând ca în anul 2022 să se realizeze intervenții similare pe străzile: Arțarului, Secașului, Dorin Pavel (prelungire), Decebal (ramificație), Fagului, Paul Tomița – din Sebeș, str. 24 Ianuarie, Sânzâienelor, Oituz, Piața Săsească, Avântului – din Petrești și străzile Râului, Arini, Dumbrava – din Lancrăm.

Citește mai mult

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 27 – 29 noiembrie 2021

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 27 – 29 noiembrie 2021

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 20 – 22 noiembrie 2021. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 27- 29.11.2021

Electrica Furnizare Discount

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare