FOTO: Festivalul Internațional de Artă Speologică SpeoARTA de la Blaj și-a desemnat câștigătorii
Speologia are atât o parte științifică de descoperire, explorare, cartare și documentare a peșterilor, cât și una artistică, de prezentare a esteticii acestor goluri subterane. Întrucât peșterile sunt spații cu obscuritate totală, speologii trebuie să transporte înăuntru pe lângă echipamentele tehnice speologice și mijloacele necesare iluminării acestor spații, acest lucru fiind un dezavantaj major față de fotografia și filmarea la lumina zilei.
Imaginile realizate în peșteri sunt prezentate și intră în competiții cu ocazia festivalului ,,Speoarta” care a ajuns la cea de-a 34-a ediție și a fost organizat anul acesta de Clubul de Speologie ,,Polaris” din Blaj în perioada 30 iunie-3 iulie 2016, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate, sub egida Federației Române de Speologie.
”SpeoArta reprezintă un festival de fotografie și film, prin intermediul căruia speologii încearcă să aducă la lumină minunata lume a peșterilor. Între 2001 și 2003, acest festival a avut susținere la Blaj și acum, în 2016, cu o prezență nouă și revigorată marcată de aniversarea a 50 de ani de existență a clubului de speologie Polaris, ,,Speoarta” se întoarce din nou la Blaj.” ne-a declarat Ema Marcu, organizator al evenimentului.
”În urmă cu 50 de ani lua ființă în Blaj cercul de speologie ,,Polaris” are a avut o activitate bogată în acest timp, au fost sute de peșteri descoperite, dar legat de evenimentul de astăzi remarcăm apariția fotografiei subterane. Au fost lansate două cărți cu subiecte speologice, una fiind dedicată peșterii Huda lui Papară, și alta privind istoricul clubului, ajuns la 50 de ani de existență.” ne-a declarat Viorel Ludușan – președintele fondator al clubului Polaris.
”Festivalul Speoarta Blaj desfășurat în perioada 30 iunie – 3 iulie, a avut un număr mare de participanți, atât din străinătate cât și din România, în total am fost 273 de lucrări și 49 de participanți. Aproximativ un sfert din aceștia au fost din străinătate. Acest festival a avut ca partener local Primăria și Consiliul Local al Municipiului Blaj, iar unul din colaboratorii noștri din acest județ a fost Direcția de Turism a Consiliului Județean Alba.” ne-a declarat Cosmin Berghean – președintele clubului Polaris – organizatorul evenimentului. Participanții străini au fost în principal din Spania și Italia. S-au acordat 26 de premii din care 5 la secțiunea Video și 21 la secțiunea Foto. Premiul I la ,,Fotografie de Subteran” i-a fost atribuit lui Sandro Sedran din Italia, Trofeul ,,Polaris” i-a fost atribuit lui Erno-Endre Fyniak din Brașov și Trofeul ,,Speoarta” doamnei Elena Buduran din București. Dr. Christian Ciubătărescu, președintele Asociația Speologică ,,Sfinx” Gârda, ne-a transmis că pentru mai multe detalii se poate accesa pagina de internet www.speoarta.ro și rețeaua de socializare Facebook, unde se găsește o pagină dedicată acestui eveniment.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=2397]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor