FOTO| Exponatul lunii mai la Muzeul de Știinte Aiud: Okama, tobă mică, în cadrul expoziției ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”
FOTO| Exponatul lunii mai la Muzeul de Știinte Aiud: Okama, tobă mică, în cadrul expoziției ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”
„Okama ( tobă mică ) este o piesă din cadrul Expoziției temporare ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”, o expoziție organizată în sala a IV-a a Muzeului de Științele Naturii Aiud, pe care o propunem publicului vizitator și cu ocazia evenimentului NOAPTEA MUZEELOR.
Okama este o piesă din Colecția de instrumente muzicale, colectate de Fenichel Samuel din Noua Guinee, aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie Aiud.
În colecția de la Aiud se păstrează trei piese din categoria instrumente muzicale. Dintre acestea două sunt de o excepțională valoare: Okama (toba mică) și Orlan – Ai (hârâitoare sau zurgălăi). OKAMA (tobă mică) are forma cilindrică, cu cele două extremități ușor lărgite. Piesa este realizată dintr-o singură bucată de lemn, de esență foarte grea și rezistentă, prevăzută la mijloc cu două torți. Lărgirea cilindrului către extremități dă o mai mare sonoritate tubului acustic astfel format și mărește amplificarea sunetului provocat de vibrația membranei (de obicei din piele de șopârlă) ce astupă unul din capete. Toba, pe mijlocul cilindrului, este frumos ornamentată cu un brâu de cresturi executate de jur-împrejur, în dreptul torților. Motivul ornamental este al ”dintelui de câine”, dispus în câte două șiruri.
Piesa este extrem de valoroasă întrucât se deosebește de celelalte tobe mici cunoscute în cele mai mari colecții din lume prin faptul că are două torți în loc de una, așa cum sunt majoritatea acestor instrumente. Această tobă, scrie Fenichel, este folosită la acompaniatul melodiilor ce se cântă în timpul dansurilor rituale.
Pe lângă instrumente muzicale, colecția Fenichel Samuel mai conține unelte, arme, piese vestimentare specifice triburilor de papuași, de la sfârșitul sec. XIX.
Sursa: T.Pleșa, M.Takacs, O colecție etnografică în Muzeul Aiud, în APVLVM XIV, Alba Iulia, 1976″, au transmis reprezentanții Muzeului Stiinte Aiud.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda
ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Un accident rutier a avut loc duminică seara pe autostrada A10. Trei autoturisme s-au ciocnit în zona CIC Dumbrava. Citește și: FOTO | Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun