Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii mai la Muzeul de Știinte Aiud: Okama, tobă mică, în cadrul expoziției ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Exponatul lunii mai la Muzeul de Știinte Aiud: Okama, tobă mică, în cadrul expoziției ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”

„Okama ( tobă mică ) este o piesă din cadrul Expoziției temporare ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”, o expoziție organizată în sala a IV-a a Muzeului de Științele Naturii Aiud, pe care o propunem publicului vizitator și cu ocazia evenimentului NOAPTEA MUZEELOR.

Okama este o piesă din Colecția de instrumente muzicale, colectate de Fenichel Samuel din Noua Guinee, aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie Aiud.

În colecția de la Aiud se păstrează trei piese din categoria instrumente muzicale. Dintre acestea două sunt de o excepțională valoare: Okama (toba mică) și Orlan – Ai (hârâitoare sau zurgălăi). OKAMA (tobă mică) are forma cilindrică, cu cele două extremități ușor lărgite. Piesa este realizată dintr-o singură bucată de lemn, de esență foarte grea și rezistentă, prevăzută la mijloc cu două torți. Lărgirea cilindrului către extremități dă o mai mare sonoritate tubului acustic astfel format și mărește amplificarea sunetului provocat de vibrația membranei (de obicei din piele de șopârlă) ce astupă unul din capete. Toba, pe mijlocul cilindrului, este frumos ornamentată cu un brâu de cresturi executate de jur-împrejur, în dreptul torților. Motivul ornamental este al ”dintelui de câine”, dispus în câte două șiruri.

Piesa este extrem de valoroasă întrucât se deosebește de celelalte tobe mici cunoscute în cele mai mari colecții din lume prin faptul că are două torți în loc de una, așa cum sunt majoritatea acestor instrumente. Această tobă, scrie Fenichel, este folosită la acompaniatul melodiilor ce se cântă în timpul dansurilor rituale.

Pe lângă instrumente muzicale, colecția Fenichel Samuel mai conține unelte, arme, piese vestimentare specifice triburilor de papuași, de la sfârșitul sec. XIX.

Sursa: T.Pleșa, M.Takacs, O colecție etnografică în Muzeul Aiud, în APVLVM XIV, Alba Iulia, 1976″, au transmis reprezentanții Muzeului Stiinte Aiud.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

14 decembrie | Concert de colinde organizat de Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia: Corul Theotokos și al Facultății de Teologie vor aduce spiritul Crăciunului

Ziarul Unirea

Publicat

în

14 decembrie | Concert de colinde organizat de Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia: Corul Theotokos și Corul Facultății de Teologie vor aduce spiritul Crăciunului Concertul de colinde va fi organizat în data de 14 decembrie 2023, la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. În cadrul spectacolului vor încânta publicul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare