FOTO| Exponatul lunii mai la Muzeul de Știinte Aiud: Okama, tobă mică, în cadrul expoziției ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”
FOTO| Exponatul lunii mai la Muzeul de Știinte Aiud: Okama, tobă mică, în cadrul expoziției ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”
„Okama ( tobă mică ) este o piesă din cadrul Expoziției temporare ”Fenichel Samuel, explorator aiudean”, o expoziție organizată în sala a IV-a a Muzeului de Științele Naturii Aiud, pe care o propunem publicului vizitator și cu ocazia evenimentului NOAPTEA MUZEELOR.
Okama este o piesă din Colecția de instrumente muzicale, colectate de Fenichel Samuel din Noua Guinee, aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie Aiud.
În colecția de la Aiud se păstrează trei piese din categoria instrumente muzicale. Dintre acestea două sunt de o excepțională valoare: Okama (toba mică) și Orlan – Ai (hârâitoare sau zurgălăi). OKAMA (tobă mică) are forma cilindrică, cu cele două extremități ușor lărgite. Piesa este realizată dintr-o singură bucată de lemn, de esență foarte grea și rezistentă, prevăzută la mijloc cu două torți. Lărgirea cilindrului către extremități dă o mai mare sonoritate tubului acustic astfel format și mărește amplificarea sunetului provocat de vibrația membranei (de obicei din piele de șopârlă) ce astupă unul din capete. Toba, pe mijlocul cilindrului, este frumos ornamentată cu un brâu de cresturi executate de jur-împrejur, în dreptul torților. Motivul ornamental este al ”dintelui de câine”, dispus în câte două șiruri.
Piesa este extrem de valoroasă întrucât se deosebește de celelalte tobe mici cunoscute în cele mai mari colecții din lume prin faptul că are două torți în loc de una, așa cum sunt majoritatea acestor instrumente. Această tobă, scrie Fenichel, este folosită la acompaniatul melodiilor ce se cântă în timpul dansurilor rituale.
Pe lângă instrumente muzicale, colecția Fenichel Samuel mai conține unelte, arme, piese vestimentare specifice triburilor de papuași, de la sfârșitul sec. XIX.
Sursa: T.Pleșa, M.Takacs, O colecție etnografică în Muzeul Aiud, în APVLVM XIV, Alba Iulia, 1976″, au transmis reprezentanții Muzeului Stiinte Aiud.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
5 iulie 2025 | Descoperă Rowmania, în căutare de noi campioni la vâslit la Alba Iulia: Calificări pentru finala națională de la Tulcea. PROGRAMUL
5 iulie 2025 | Descoperă Rowmania, în căutare de noi campioni la vâslit la Alba Iulia: Calificări pentru finala națională de la Tulcea. Programul Sâmbătă, 5 iulie 2025, începând cu ora 09.30, în zona podului peste Mureș din cartierul albaiulian Partoș, la ieșirea spre Sebeș, va avea loc o nouă ediție a competiției „Descoperă Rowmania”. […]
Centru comunitar integrat la Teiuș: A fost semnat contractul de execuție din cadrul proiectului în valoare de peste 1,7 milioane de lei
Centru comunitar integrat la Teiuș: A fost semnat contractul de execuție din cadrul proiectului în valoare de peste 1,7 milioane de lei Luni, 30 iunie 2025, la sediul Primăriei Teiuș, s-a semnat contractul de execuție a noului „Centru comunitar integrat”, care va oferi locuitorilor orașului Teiuș accesul la noi servicii medicale și sociale. Citește și: […]
Bacalaureat 2025: Rată de promovare de 100% și 75 de medii peste 9 la Colegiul Militar din Alba Iulia
Bacalaureat 2025: Rată de promovare de 100% și 75 de medii peste 9 la Colegiul Militar din Alba Iulia Toți cei 106 absolvenți ai Promoției 2025 – „Regina Maria – 150” de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au promovat examenul național de Bacalaureat 2025, 75 dintre aceștia obținând medii cuprinse între 9,85 […]