FOTO: Episcopul Emilian Birdaș, evocat la Alba Iulia. Slujbă de părăstas la Catedrala Reîntregirii și inaugurarea salonului ce poartă numele fostului ierarh

episcop birtas comemorat alba iulia04 Sâmbătă și duminică, la Alba Iulia au avut loc mai multe manifestări comemorative organizate cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc a episcopului Emilian Birdaș, primul al Eparhiei ortodoxe de Alba Iulia. Este vorba despre dezvelirea unui bust al fostului ierarh, ridicat în parcul din centrul municipiului Alba Iulia, o slujbă de părăstas organizată la Catedrala Reîntregirii și inaugurarea salonului ce poartă numele ierarhului omagiat.

Marcarea celor 40 de ani de la întronizarea episcopului în vechiul scaun vlădicesc al Bălgradului a început sâmbătă dimineața, cu o slujbă de sfințire și binecuvântare, oficiată de ÎPS Irineu – Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, a bustului ce a fost dezvelit în parcul din centrul orașului, tot atunci fiind inaugurate piaţa şi strada din Alba Iulia ce vor purta de aici înainte numele fostului ierarh Emilian Birdas.

Duminică, manifestările au continuat cu un înălțător moment comemorativ, la Catedrala Reîntregirii, unde s-a săvârșit  liturghia și a avut loc parastasul de pomenire, la împlinirea a 20 de ani de la trecerea înaltului ierarh Emilian în eternitate. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, alături de care s-au aflat: ÎPS Laurenţiu Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealulu, IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Lucian Episcopul Caransebeșului, PS Andrei Episcopul Covasnei și Harghitei, Excelenta sa Arhiepiscopul Jakubinyi.

”Se împlinesc acum 20 de ani de la trecerea episcopului Ioan Birdaș la cele veșnice. Am un mesaj din partea Preafericitului Daniel, să transmit binecuvântarea sa tuturor celor ce muncesc în Sfânta Biserică, preoților, credincioșilor, familiei episcopului Emilian Birdaș. Episcopul Emilian nu a făcut altceva decât să muncească pentru Dumnezeu. Deși a fost un om milităros, a iubit foarte mult preoția și preoțimea. Lăcașurile de cult și preoții stau mărturie a lucrărilor sale pasionale.”, a spus cu această ocazie mitropolitul Laurențiu Streza. Acestuia i-a urmat la cuvânt Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, care a evocat chipul luminos al episcopului Emilian Birdaș, cel ce ”a știut să fie un ziditor de suflete, de biserici și de cultură. Sunt bucuros să văd azi că memoria vrednicului ierarh nu este uitată, păstrată fiind de Arhiepiscopia Alba Iuliei, în frunte cu IPS Irineu.”

La rândul său, IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei a spus că ”Cetatea Bălgradului se bucură, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Comemorăm 40 de ani de la întronizarea episcopului Emilian, primul al Eparhiei ortodoxe de Alba Iulia, pe care a condus-o cu mână tare episcop birtas comemorat alba iulia28și cu braț înalt.”

Festivitatea a continuat cu sfințirea salonului ”Episcop Emilian” din incinta centrului arhiepiscopal și lansarea a două volume care cuprind viața și activitatea ierarhului omagiat, dar și o parte din opera sa.

Printre oficialitățile locale prezente la evenimentul de duminică, s-au numărat noul prefect de Alba, Cornel Murg, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, deputatul Ioan Dârzu, rectorul Universității ”1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Episcopul Emilian Birdaş a păstorit Eparhia Alba Iuliei între anii 1976 – 1990, de numele său fiind legate împliniri deosebite, lucru ce l-a aşezat cu dragoste fiască în inimile şi amintirea preoţilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

(A.M.)

 Mai jos, câteva imagini de la manifestările de duminică, 21 februarie:

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

pilu 21 februarie 2016 at 17:45

”Deși a fost un om milităros, a iubit foarte mult preoția și preoțimea”
Atat se poate spune ca a iubit…
Ma intreb ce cauta un popa pe aleea scriitorilor ? Ce-o fi scris asta la viata lui ? A… mi-am adus aminte. A scris note informative la securitate. Oare ce-or fi avut preotii cu el dupa revolutie de i-ai dat pasusul asa repede ? Stiu ei mai bine. Dece n-a avut loc in incinta Catedralei ? Stiu ei de ce.
Luand-o in acest ritm urmatorul va fi Andreicut. Sa-i fie de bine si primit !

SERIOS 21 februarie 2016 at 21:06

DA, dar macar Andreicut are carti scrise, si carti bune!!!

SERIOS 21 februarie 2016 at 21:09

Ma mir de autorii cartii.. Pr. Bolea Nicoale si Pr. Virgil Bolea… sa fim seriosi, de unde il stia Virgil pe Ep. Emiliam sau poate din povestile tatalui cum pe dealul Patriarhie il dadeau jos din functia de episcop… Dar cum adevarata istrie nu se scrie… Pacat de acesti asa zisi istorici… mai ales VIRGIL BOLEA… oare stie ce culoare avea coperta?

pilu 21 februarie 2016 at 22:49

Revin.
Mi-am adus aminte ca am citit acum vreun an,(cred ca in Formula As) despre un actual profesor de teologie din Alba Iulia care dupa ce a fost frecat in nestire de Emilian, s-a dus la Arsenie Boca. Daca ati afla ce a zis asta de Emilian l-ati da jos de pe soclu. Ala era adevaratul Emilian.

Emil 22 februarie 2016 at 8:58

Cat de bine ne pricepem sa ne batem joc de valorile pe care le avem (sau le-am avut).!… Daca in ce priveste pe unul dintre autorii cartilor lansate ii dau dreptate lui SERIOS, sunt curios daca „pilu” l-a cunoscut, macar in treacat, pe episcopul Emilian. Da, pilule (cu „p” mic), a fost militaros Emilian, dar a facut cu adevarat multe pentru Alba, pentru cultura noastra si pentru neamul nostru, reusind sa „dribleze” cu diplomatie (si fara compromisuri) regimul de atunci.

pilu 22 februarie 2016 at 21:33

Emile, imi pare rau de tine, dar tu nu sti pe ce lume te afli dupa cum scrii. Te iertam.
Apropos, daca si asta a mai facut cultura, inseamna ca toti popii sunt niste somitati ale culturii.

S 23 februarie 2016 at 11:42

Acest Episcop, a ctitorit 300 biserici ortodoxe in secuime, in timpul comunistilor! Stefan cel Mare, dupa cum spune cronicarul, „om mic de stat, si repede varsator de sange fara judet”, dupa ce a distrus „floarea Moldovei”, omorandu-i barbatii in cele 47 de batalii, a distrus „economia Moldovei”, pustiind totul in fata invaziilor otomane si tatare, a facut si niste „biete manastiri”, ca sa aibe „activitate” moldovencele ramase vaduve! De fapt a incercat cat a putut, ca sa „mangaie”, aceste „femei neimplinite”, facand vreo 50 de bastarzi „domnesti”, dar mai mult nu a putut, ca a fost doar un om, si in nici intr-un caz vreun „cocosel”! Deci Stefan cel Mare, prin „binecuvantarea lui Teoctist”, a ajuns „Stefan cel mare si Sfant”, pe Emilian, la „mazilit, un „actual” Mitropolit „poponar de buda”, „turnator fara scrupule”, si „vanzator” de „secrete, din spovedanie”, ca sa-i i-a locul! Nu are rost sa-i mai pomenesc numele, ca sigur ii inscris, cu litere de „foc si smoala”, in „Catastiful Iadului”!

pilu 23 februarie 2016 at 13:35

De unde ai gasit cifra asta ca oricum o dai, nu iese.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...