FOTO| Elevii de la Colegiul Național ”David Prodan” din Cugir, ieșiri în țară de ”Săptămână altfel”: Au vizitat Cetatea Făgăraș, castelul Bran și Peleș și orașul Oradea
După câțiva ani de absență, din cauza pandemiei de covid, își face din nou apariția în programa școlară așa-numita ”Săptămână altfel”. O săptămână fără note, fără lecții, doar cu activități care au legătură cu școala cum ar fi: vizionarea unor documentare, filme și discutarea acestora în mod critic, realizarea de experimente chimice, fizice, îmbunătățirea cunoștințelor legate de drumețiile la munte, interpretarea de personaje literare, istorice dar și excursii în țară care vizează obiective turistice etc.
Astfel Colegiul Național ”David Prodan”, Cugir pe lângă activitățile desfășurate în școală a organizat și două ieșiri în țară. Una dintre excursii a vizat atingerea unor obiective turistice precum: mănăstirea Sâmbăta de Sus, cetatea Făgăraș, castelul Bran și castelul Peleș. Cealaltă excursie a avut ca destinație orașul Oradea, aici elevii pe lângă principalele obiective istorice s-au bucurat și de apele termale din zonă.
Prima dintre ieșirile menționate mai sus a fost organizată de doamna profesoară de biologie, Negrea Simona, cu elevii claselor a IX- a A, B, C având ca însoțitoare pe doamna profesoară de istorie, Rusan Simona. Astfel această activitate s-a desfășurat pe parcursul a două zile, 2-3 martie 2023. Plecarea autocarului cu excursioniși s-a făcut în dimineața zileide joi, 2 martie 2023la ora 8:00.Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Sâmbăta de Sus unde elevii au fost încântați de peisaj dar mai ales de arhitectura brâncovenească, stil de construcție românesc lăsat moștenire de domnul al cărui nume îl poartă și anume Constantin Brâcoveanu. Cel mai edificator exemplu în acest sens este biserica veche din incinta mănăstirii care datează din secolul XVII. Acest ansamblu monahal face parte din patrimoniul statului român dar este și un loc plin de încărcătură emoțională, spirituală, un loc în care părintele Arsenie Boca considerat de mulți oameni a fi ”Părintele Ardealului” și-a început viața călugărească.
La o distanță de câțiva kilometrii excursioniștii au vizitat și Cetatea Făgărașului. O construcție medievală, puternic fortificată, ce datează din secolul XII. Aici elevii au primit informații de la ghidul punctului turistic care a relatat începuturile și evoluția cetății până în prezent. Nu mică le-a fost mirarea elevilor când au aflat că obiectivul turistic în care se aflau a servit și ca închisoare pentru deținuții politici din perioada comunistă. Recent renovată și frumos amenajată, Cetatea Făgărașuluise enumeră și ea printre”bijuteriile ” arhitecturale ale României.
Următoarea țintă a fost Castelul Bran faimos mai ales datorită romanului ”Dracula” al scriitorului englez Bram Stoker. Zăpada de pe piscurile versanților și frigul pătrunzător au fost în asentiment cu reputația obiectivului turistic. Accesul în locație printr-un spațiu îngust, elementele de decor dar și filmulețele 3D induceau vizitatorii într-o atmosferă de ev mediu.
Spre seară grupul de elevi cu doamnele profesoare a ajuns la Râșnov poposind la o pensiune unde a rămas până dimineața. Aici copiii s-au bucurat de piscină și sala de fitness dar și de bucate alese.
A doua zi, vineri 3.03.2023 excursioniștii au părăsit locația cu părere de rău datorită faptului că cetatea de aici era închisă publicului pentru renovare și în consecință nu a putut fi vizitată. Cu toate acestea pe elevi îi aștepta cel mai frumos castel pe care îl are țara noastră și anume, Castelul Peleș. Sosiți în Sinaia au luat la pas drumul ce duce prin pădure până la capodopera arhitecturală a regelui Carol I. De origine prusac, Carol de Hohenzollern Sigmaringen, a dorit să aducă în România o parte din țara sa și a reușit prin această construcție impresionantă. Au făcut turul complet al locației unde au văzut: Holul de onoare, Sala de arme, Biblioteca regală, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Sala maură, Sala florentină, Dormitorul regal, alte săli importante dar și apartamentele persoanelor apropiate familiei regale. După ce au făcut poze și au admirat frumosul peisaj dimprejurul castelului, elevii s-au întors la autocar și s-au îndreptat spre Brașov, unde au luat masa, s-au relaxat și au făcut cumpărături. Ar fi dorit să mai viziteze și centrul vechi al orașului însă timpul nu a mai permis acest lucru. Grupul de excursioniști s-a îndreptat spre Cugir unde a ajuns seara târziu, toți participanții au fost teferi, sănătoși și mulțumiți de ieșirea care le-a îmbogățit experiența de viață și cultura generală.
Cea de-a doua excursie având drept țintă frumosul oraș Oradea plin de istorie, cu toate atracțiile lui turistice căruia i-au fost destinate trei zile a fost organizată de către domnul profesor de matematică, Călin Curea, împreună cu elevii clasei a X-a A. Grupul de excursioniști a plecat spre destinație în data de 3.03.2023, cu trenul, un mijloc de locomoție mai puțin folosit de tinerii din ziua de azi, dar încă foarte îndrăgit. Au plecat cu noaptea în cap și au ajuns la destinație spre dimineață. După ce s-au cazat la un hotel cu o atmosferă istorică, s-au îndreptat spre cel mai mare parc acvatic din această regiune a Europei, întins pe o suprafață de 7 hectare, cu multe bazine de înot și relaxare, tobogane incitante, saune, saloane de masaj, de care s-au bucurat pe parcursul zilei de vineri. Seara și-au petrecut-o la shopping și au încheiat-o cu o plimbare în centrul orașului.
După o zi de relaxare, a urmat una de vizitat. Sâmbătă au luat la pas mai multe obiective turistice ale orașului. Au început cu Turnul Primăriei (un echivalent Tour Eiffel în Oradea), apoi au continuat cu frumusețile din Piața Unirii, Pasajul Vulturul Negru, Cetatea Oradiei cu muzeul său de poveste care deține o parte dintre invențiile lui Leonardo da Vinci, Biserica cu lună, Casa Darvas-La Roche (primul muzeu Art Nouveau din România) și Dealul Ciuperca care oferă o priveliște minunată a orașului. Prânzul l-au servit la un restaurant cu specific sârbesc și au încheiat vizitele târziu, spre seară. Duminică și-au luat rămas bun de la gazda hotelului și s-au întors cu trenul spre casă unde erau așteptați cu nerăbdare de cei dragi.
Prof. Rusan Simona
Colegiul Național David Prodan Cugir
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
15 ianuarie 2025 | „Dor de Eminescu în Apuseni” la Colegiul Național Avram Iancu din Câmpeni: Momente poetice, artistice, istorice, simpozion și expoziții
15 ianuarie 2025 | „Dor de Eminescu în Apuseni” la Colegiul Național Avram Iancu din Câmpeni: Momente poetice, artistice, istorice, simpozion și expoziții Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 12.00, la Colegiul Național Avram Iancu din Câmpeni se vor organiza o serie de activități cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la nașterea […]