FOTO| Elevi ai Școlii ”Avram Iancu” din Alba Iulia au vizitat Praga, Brno, Berlin și Dresda, cu ocazia programului ”Să știi mai multe, să fii mai bun”
Un grup de 37 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia a vizitat în perioada 2-6 aprilie 2015, potrivit unui comunicat de presă, două oraşe din Cehia, Brno şi Praga şi două în Germania, Berlin şi Dresda. Această activitate face parte din proiectul educativ “Să cunoaştem modele de oraşe europene” din cadrul Săptămânii Altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” Aceste vizite au avut drept scop observarea altor moduri de viaţă şi comportament, a altor culturi şi, mai ales, studierea diferitelor stiluri arhitecturale.
Elevii au fost însoţiţi de cinci profesori: Mirela Ianc, Felicia Irimie, Gabriela Marina, Sorin Pop şi Cristinel Roman, iniţiatorul proiectului. Prima localitate vizitată a fost Brno, considerat al doilea oraş ca mărime din Cehia. Aici elevii au putut admira Catedrala Sf. Petru şi Pavel de pe Dealul Petrov.
Următorul popas a fost, desigur, capitala Cehiei, Praga. Oraşul este situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală, numit „Orașul celor o sută de clopotnițe” sau „Orașul de aur”. Aici elevii au putut vizita Castelul Praga, cel mai vast complex medieval, nu numai din Cehia, dar şi din lume. Elevii au avut ocazia să participe la ceremonia schimbului de gardă de la amiază, moment impresionant care include şi ceremonia de ridicare a steagului în Curtea Principală.
În cadrul complexului medieval, elevii au admirat Catedrala Sfântul Vitus, locul de încoronare al regilor cehi și loc de păstrare pentru tezaure și comori.
În Praga, în Piața Centrului Vechi, vizitatorii au admirat Biserica Sfintei Fecioare din Tyn şi turnul
Ceasului Astrologic, două edificii gotice. Un alt punct al vizitei a fost Podul Carol împodobit pe o lungime de jumătate de kilometru cu statuete în stil baroc.
După Cehia a urmat Germania. Aici elevii au poposit la Postdam, capitala landului Brandenburg, la Palatul Sans Souci, locuinţa de vară a regelui Prusiei, Frederic al II-lea.
Grupul de elevi şi-a continuat drumul spre Berlin. Aici primul obiectiv a fost Checkpoint Charlie (Punctul de control C), punctul de control prin care străinii ce vizitau Berlinul puteau trece din Vest in Est.
Piaţa Bebelplatz, Konzerthaus, Berliner Dom, o catedrală în stil baroc construită între 1894 si 1905 s-au numărat bineînțeles printre atracțiile turistice ale orașului Berlin. A urmat apoi Poarta Brandenburg, construită în secolul al XVIII-lea ca simbol al păcii. În timpul Războiului Rece, când poarta se afla chiar pe granița dintre Est si Vest, a devenit un simbol al unui oraș divizat. De la căderea Zidului Berlinului, Poarta Brandenburg a devenit simbolul Berlinului reunificat.
Ultimul obiectiv vizitat în Berlin a fost Palatul Parlamentului German (Bundestag).
De la Berlin călătoria a continuat spre Dresda, capitala landului federal Saxonia, situat pe malul fluviului Elba. Obiectivele vizitate la Dresda au fost: Frauenkirche, Biserica Maicii Domnului, o capodoperă a stilului baroc, Semperopera, construită în stil renascentist italian, Pictura murală din Dresda, care conţine procesiunea prinţilor.
[nggallery id=301]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Investiții de peste 77 milioane lei în șapte centre de zi și rezidențiale din județul Alba: Unitățile de asistență socială care beneficiază de finanțări
FOTO | Investiții de peste 77 milioane lei în șapte centre de zi și rezidențiale din județul Alba: Unitățile de asistență socială care beneficiază de finanțări În aceste zile, la sediul AJPIS Alba se semnează contractele de finanțare pentru șapte unități de asistență socială din județul Alba. Potrivit directorului AJPIS, Flaviu Cozuc: ”Valoarea finanțării din […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată