Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Eleva din Cugir care a obținut locul II la Olimpiada Naţională de Limba Spaniolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Eleva din Cugir care a obținut locul II la Olimpiada Naţională de Limba Spaniolă

Rezultatul de excepţie, locul II la Olimpiada Naţională de Limba Spaniolă obținut de eleva Gabriela Trânc din clasa a X-a B a Liceului Teoretic “David Prodan” din Cugir, pofilul științe ale naturii, aflată la prima participare și calificată la Olimpiada Naţională de limba spaniolă, este un semn că la Cugir există încă mulți copii dornici să se autodepășească. După cei doi ani în care această olimpiadă a fost suspendată din cauza pandemiei, Gabriela s-a întors de la Târgu-Jiu cu locul II (nota 9,50), obţinut la Limba Spaniolă, nivelul intensiv-bilingv (4-6 ore de studiu pe săptămână).

Pentru a se clasa pe podium, a concurat cu elevi de la licee cu profil de limbă spaniolă din marile orașe ale ţării. Olimpiada a constat în două probe. Prima, a fost probă scrisă care i-a verificat cunoștinţele de lexic, gramatică, precum și abilitatea de a scrie eseuri, urmată apoi proba orală care i-a pus la încercare capacitatea de a ține un discurs pe baza unui text la prima vedere.

O felicităm, suntem mândri de ea și îi dorim mult succes în continuare! De asemenea îi mulţumim pentru că a acceptat să intre în dialog cu noi despre performanța deosebită pe care a obținut-o și nu numai!

  • Gabriela, ești câștigătoarea locului II la Olimpiada naţională de limba spaniolă, nivelul intensiv-bilingv. Cum ţi s-a părut întreaga experienţă?
  • Sincer să vă spun, a fost o experienţă de neuitat. Când am plecat de la Cugir spre Târgu-Jiu, nu mă gândeam că mă voi întoarce cu vreun premiu, știind că mare parte din concurenţa mea studiază spaniola la liceu, în timp ce eu m-am pregătit singură. Faptul că am avut niște colegi minunaţi în lotul care a plecat de la Alba Iulia împreună cu doamna Anca Munteanu profesoară la liceul nostru a făcut această experienţă și mai frumoasă. Am cunoscut diferiţi oameni din multe locuri ale ţării care vorbeau limba spaniolă, iar astfel, cele cinci zile petrecute cu ei au fost mult mai plăcute decât mă așteptam. Târgu-Jiu este un oraș foarte frumos, mă bucur foarte mult că am avut ocazia să-l vizitez și să văd faimoasele opere ale lui Brâncuși.
  • Câţi ani ai studiat în Spania și cum a fost adaptarea la sistemul de învăţământ românesc?
  • M-am născut în Spania dar am urmat acolo doar școala primară, iar prima limbă pe care am învăţat-o a fost spaniola. La 11 ani m-am mutat aici în România. Adaptarea la sistemul de învăţământ nu a fost atât de dificilă deoarece știam limba română și o vorbeam destul de fluent. Totuși, înainte de a începe clasa a V-a am luat meditaţii la limba română pentru a învăţa lucrurile de bază, printre care și scrierea corectă a cuvintelor, scopul meu fiind cel de a mă putea integra în noua clasă.
  • Ştiu că în prezent ești elevă la un profil real, în clasa de știinţe ale naturii. Ce te-a atras să participi la o olimpiadă cu profil umanist și cât de greu ţi-a fost să studiezi suplimentar pe acest domeniu, total diferit de ceea ce oferă profilul tău?
  • Am aflat de această olimpiadă de limbi romanice de la o prietenă care a participat în urmă cu patru ani la limba italiană. M-am interesat și am vrut să mă înscriu și când eram în clasa a VIII-a și a IX-a, dar din cauza pandemiei aceasta nu s-a ţinut. Anul acesta, după ridicarea restricţiilor, nu am ezitat să fac acest pas, gândindu-mă că după anii de școală în limba spaniolă m-aș putea descurca onorabil. Am început să mă pregătesc pentru olimpiadă, iar la scurt timp după faza judeţeană, am aflat că m-am calificat la faza naţională, lucru care m-a bucurat foarte mult dar mi-a dat și curaj că pot mai mult. Pregătirea individuală la limba spaniolă în paralel cu exigenţele profesorilor de la clasă a fost destul de anevoioasă, dar de când a început vacanţa și până la plecarea la olimpiadă mi-a fost mult mai ușor pentru că am reușit să mă concentrez doar pe subiectele de la spaniolă.
  • Te-ai pregătit singură pentru această performanţă. Pe viitor ai vrea să continui studiul individual sau simţi nevoia unui profesor îndrumător?
  • Pe viitor aș vrea să mă pregătesc tot singură, deși uneori aș aprecia sfaturile sau clarificarea unor nelămuriri din partea unui profesor.
  • Cum îţi petreci timpul liber?
  • În timpul liber îmi place să ies cu prietenii, să vizitez diferite locuri, să ascult muzică și să vizionez filme, să-i mai ajut pe bunici cu diferite treburi pe acasă, dar și să gătesc, mai ales dulciuri sau prăjituri.
  • Ce sfaturi le-ai da colegilor tăi care vor să înveţe limba spaniolă?
  • Să vrea, să fie ambiţioși, întrucât nu e o limbă atât de grea precum pare și se poate învăţa pentru început din filme, seriale sau chiar muzică. Dacă doresc să aprofundeze, cel mai bine ar fi să-și caute un profesor particular deoarece în liceele din judeţul nostru nu există posibilitatea de a o studia.

Îi mulțumim Gabrielei pentru timpul acordat și o felicităm încă o dată pentru performanța ei care îi asigură un loc în galeria selectă a olimpicilor naționali de la David Prodan!

prof. Anca Munteanu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea