Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Dezbatere publică privind noua propunere pentru Stema Judeţului Alba. Vezi cum arată și spune-ți părerea!

Bogdan Presecan

Publicat

în

noua stema-judet Alba 2013La începutul acestui an, Consiliul Județean Alba a iniţiat procedura de revizuire a Stemei Judeţului, la finalul căreia, din cele două variante propuse a fost aleasă și adoptată printr-o hotărâre de consiliu județean, cea sub forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la mijlocul său care împarte scutul în două câmpuri. Astfel, în primul câmp de sus pe fond de aur, cu hermina neagră se află o coroană de oţel; în câmpul doi pe fond roşu se află un legionar roman (argint) stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru.

Grupul consilierilor județeni ai PSD s-au împotrivit atunci adoptării acestei variante de stemă și au atacat în contencios administratv hotărârea. Judecarea acestei spețe a început însă cu o amânare.

Acțiunea în justiție a consilierilor PSD nu își mai are însă rostul în condițiile în care, ulterior hotărârii atacate, Societatea Cultural Patriotică „Avram lancu”, Filiala Alba a propus reprezentarea pe stemă a Sigiliului lui Avram lancu. Drept urmare a acestor propuneri a fost realizat un nou proiect de stemă, fiind demarată o nouă procedură de dezbatere publică pe aceată temă.

Astfel, potrivit CJ Alba, în conformitate cu HG nr. 25 din 16 ianuarie 2003, privind stabilirea Metodologiei de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, art 1 (4), supunem dezbaterii şi consultării locuitorilor judeţului Alba, propunerea de modificare a stemei, propunere afişată pe site-ul Consiliului Judeţean Alba www.alba.ro în perioada 15.10.2013 – 15.11.2013.

Sugestiile sau propunerile vor fi transmise la adresa de e-mail [email protected] sau pe adresa Consiliul Judeţean Alba, – Alba lulia, Piaţa Ion I.C.Brătianu nr. 1 până la data de 27.11.2013.

DESCRIEREA Şl SEMNIFICAŢIA STEMEI JUDEŢULUI ALBA

Descriere:

Stema Judeţului Alba are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la 2/5 din înălţime faţă de partea de sus în câmpul de jos este despicat în alte două câmpuri pe verticală.

– în primul camp de sus pe fond de aur, cu hermină neagră se află o coroană de oţel;

– în primul câmp din partea de jos pe fond roşu se află un legionar roman de argint stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru ;

– în al doilea câmp din partea de jos pe fond roşu se află sigiliul lui Avram lancu, un brad verde pe un oval auriu.

Semnificaţia elementelor însumate :

Coroana de otel semnifică locul central al judeţului Alba în suita de evenimente istorice care au culminat cum area Unire de la 1918 şi încoronarea suveranului României Mari. Ostaşul roman exprimă intensul proces de romanizare desfăşurat în antichitate în zonă.

Sigiliul lui Avram lancu este un simbol al revoluţiei române de la 1848 – 1849 din Transilvania un însemn al autorităţii prefectului general al oştirii române: Avram lancu.

Este o mărturie a organizării militare şi administrative a Ardealului. Prin cele 15 legiuni, cea mai mare fiind Auraria Gemina, cu sediul la Cîmpeni, Avram lancu a realizat prima încercare revoluţionară de organizare administrativă a Transilvaniei. Bradul este la rândul său un simbol al munţilor, veşnic verde, drept, înfruntând furtunile, nedezlipit de munte, precum moţii şi strămoşii lor dacii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea