FOTO| DEZASTRU la unitățile de alimentație din Alba Iulia. Rezultatele controlului ANPC: Amenzi de peste 160.000 de lei și 5 operatori cu activitatea suspendată temporar
FOTO| DEZASTRU la unitățile de alimentație din Alba Iulia. Rezultatele controlului ANPC: Amenzi de peste 160.000 de lei și 5 operatori cu activitatea suspendată temporar
În cursul zilei de marți, 10 ianuarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o serie de acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la prestarea serviciilor de alimentație publică fiind controlați 14 operatori economici, care activează în acest sector.
Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:
– 4 avertismente;
– 16 amenzi contravenționale în valoare de 167.000 lei
– oprirea temporară de la utilizare în preparate culinare pentru o cantitate de circa 70 kg materii prime în valoare de peste 1.200 lei
– oprirea definitivă de la utilizare în prestarea serviciului de alimentație publică pentru o cantitate de circa 220 kg de produse alimentare neconforme în valoare de peste 4.000 lei
– oprirea temporară de la prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor pentru 5 operatori economici.
Dintre cele mai frecvente abateri constatate, menționăm:
– utilizarea unor practici comerciale incorecte în relația cu consumatorii
– utilizarea altor ingrediente, în preparate culinare, față de cele menționate în lista meniu,
– depozitarea separată a ingredientului principal (sortimente carne) în raport cu preparatul (ciorbă),
– nerespectarea listei meniu, fără a se menționa gramajul preparatelor oferite
– folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu depuneri consistente de gheață, grătare ruginite și urme de resturi alimentare
– utilizarea unor cântare, în blocul alimentar, fără buletine de verificare metrologică
– utilizarea unor aparate și ustensile de gătit neigienizate sau neadecvate
– folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită sau fără elemente de identificare caracterizare
– schimbarea stării termice a unor preparate
– utilizarea de ustensile neprofesionale,
– lipsa graficelor de schimbare a uleiului prăjire
– neasigurarea temperaturii conforme a mesei calde pentru preparatele culinare
– nerespectarea condițiilor de depozitare și a temperaturilor recomandate de păstrare
„Nu tolerăm nici un fel de deficiență, așa cum am obișnuit deja consumatorii. Ținem piața sub supraveghere permanent, pentru a ne asigura că operatorii economici respectă legea și, implicit, drepturile consumatorilor. Încă nu se întâmplă acest lucru în cazul tuturor, așa cum ar fi normal, ” – Emil Nistor, comisar șef adjunct CJPC Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Furtul statuetelor vechi de 7.000 de ani dintr-o expoziţie de la Alba Iulia: 16 idoli din perioada neolitică, de negăsit la peste două decenii de la dispariția lor. Alte piese descoperite în situl de la Cugir, de negăsit
Furtul statuetelor vechi de 7.000 de ani dintr-o expoziţie de la Alba Iulia: 16 idoli din perioada neolitică, de negăsit la peste două decenii de la dispariția lor. Alte piese descoperite în situl de la Cugir, de negăsit Jaful de la muzeul din Assen, Olanda, de sâmbătă dimineaţa, în care trei persoane rămase deocamdată necunoscute […]