FOTO. Descoperire inedită pe șantier arheologic din Alba Iulia: Scheletul unui cal înmormântat în urmă cu peste 2.000 de ani, care indică prezenţa unor mercenari barbari

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

O echipă de arheologi din Alba Iulia au făcut o descoperire inedită pe un şantier aflat în cercetare în zona de nord a oraşului.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Arheologi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, coordonațide arheologul Radu Ota, au realizat o descoperire arheologică mai puţin obişnuită într-un sit arheologic unde s-a realizat o cercetare preventivă.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

”Printre descoperirile aparţinând celei de-a doua epoci a fierului (La Tène) se distinge o interesantă înmormântare de cal. Originea şi arealul de răspândire a pieselor din mormânt indică, foarte probabil, prezenţa unor mercenari barbari ajunşi în spaţiul intracarpatic, din nord-vestul Mării Negre”, susţin reprezentanţii Muzeului Unirii.

Nu este de exclus nici ipoteza conform căreia acest cal ar fi fost adus în spaţiul de la vest de Carpaţii Orientali de către războinici locali care s-au aflat, pentru o perioadă scurtă de timp, în nord-vestul Mării Negre. Arheologii au efectuat cercetări preventive pe o suprafaţă de 5.900 mp în zona de nord a municipiului.

Ei au descoperit complexe arheologice aparţinând mai multor perioade istorice: epoca bronzului, cea de-a doua epocă a fierului, epoca romană imperială, perioada migraţiilor, etc. Cultura ”La Tène” s-a dezvoltat şi a înflorit în epoca târzie a fierului, între aproximativ 500 î.e.n. şi cucerirea romană din secolul I î.e.n.
Sursa foto: Muzeul Unirii Alba Iulia

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei