Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Decizie definitivă a Consiliului Județean! Epopeea stemei județului Alba la final

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Miercuri, în cadrul ședinței Consiliului Județean Alba, aleșii noștri au pus capăt într-un mod democratic “epopeei” stemei județului. După un an de dezbateri, dispute, patru proiecte de hotărâre, contestații în instanță, consilierii județeni au adoptat astăzi forma finală a stemei județului Alba, asigurându-se de această dată că minoritatea va accepta votul majorității.

stema judetului Alba forma finala 2014

Au votat împotriva aprobării stemei în forma îmbunătățită, respectiv cu inscripțiile „VRR” (virtus romana rediviva) pe scutul legionarului roman și “Sigiiu Praefecturei Aurarie Gemine”care însoțește sigiliul lui Avram Iancu, consilierii PSD Dorin Gheorghe Sandea și Romi Dragosin, precum și cei doi consileri PP-DD, Ioan Marincaș și Horațiu Bibolar. De asemena au votat cu abținere consilierii PSD Marcela Dărămuș și Nicolae Pușcă.

Deși pe alocuri tensionate, discuțiile din plenul ședinței s-au derulat în limitele bunului simț, președintele Ion Dumitrel reușind cu blândețe, însă cu fermitate, să modereze tendințele unor discursuri pătimașe.

Și-au expus opiniile și argumentele președintele Ion Dumitrel, vicepreședintele Florin Roman, secretarul general Mariana Hurbean, mai mulți consilieri locali, între care enumărăm pe Simion Crețu, Marcel Stan, Marcel Simion, Mihai Nicușor, Ioan Florea, Virgil Narița, dar și reprezentanți ai unor asociații cultural-patriotice din Alba, respectiv Ioan Străjan Emil Jurcă și Ioan Hănțulescu.

Merită subliniat faptul că, pe un subiect atât de important și sensibil cum este adoptarea stemei care să reprezinte valorile și istoria județului Alba, conducerea și majoritatea politică din consiliul județean și-a demonstrat astăzi, deschiderea și dorința de a clarifica și rezolva această problemă având acceptul și susținerea a cât mai mutor aleși și reprezentanți ai societății civile. Încă o dovadă a faptului că dezbateriile, propunerile și argumentele prezentate de cât mai mulți specialiști, istorici și simpli patrioți  reprezintă soluția cea bună pentru luarea unei decizii, care nu poate fi niciodată satisfăcătoare pentru toată lumea.

Potrivit președintelui CJ Alba, pentru a se evita continuarea disputelor pe acest subiect și în vederea adoptării unei forme finale a stemei județului, au fost consultați și fostul prefect de Alba, avocatul Ioan Rus și specialiști din cadrul Comisiei Naționale de Heraldică.

Pentru ca forma adoptată azi de CJ Alba să devină însă stema oficială a județului, mai sunt necesare parcurgerea unor etape, respectiv validarea de către comisia zonală de heraldică, apoi de comisia națională și în cele din urmă să fie adoptată în acest sens o hotărâre de guvern.

[nggallery id=1498]

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIA STEMEI JUDEŢULUI ALBA

Stema Judeţului Alba are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la 2/5 din înălţime faţă de partea de sus, câmpul de jos este despicat în două câmpuri pe verticală.

– în primul câmp de sus pe fond de aur, se află o coroană de oţel;

– în primul câmp din partea de jos, pe fond albastru se află un legionar roman de argint stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru cu inscripţia V.R.R. ;

– în al doilea câmp din partea de jos pe fond roşu se află sigiliul lui Avram Iancu, un brad verde pe un oval auriu încadrat de inscripţia SIGILLU PRAEFECTUREI AURARIE GEMINE.

Semnificaţia elementelor însumate:

Coroana de oţel semnifică locul central al judeţului Alba în suita de evenimente istorice care au culminat cu Marea Unire de la 1918 şi încoronarea suveranului României Mari. Legionarul roman exprimă intensul proces de romanizare desfăşurat în antichitate în zonă, iar inscripţia V.R.R. (virtus romana rediviva) „renaşterea străvechilor virtuţi ostăşeşti în descendenţii colonişti romani” Sigiliul lui Avram Iancu este un simbol al revoluţiei române de la 1848 – 1849 din Transilvania un însemn al autorităţii prefectului general al oştirii române, Avram Iancu. Este o mărturie a organizării militare şi administrative a Ardealului. Prin cele 15 legiuni, cea mai mare fiind Auraria Gemina, cu sediul la Cîmpeni, Avram Iancu a realizat prima încercare revoluţionară de organizare administrativă a Transilvaniei. Bradul este la rândul său un simbol al munţilor, veşnic verde, drept, înfruntând furtunile, nedezlipit de munte, precum moţii şi strămoşii lor dacii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea