Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: Cum va arăta Monumentul Marii Uniri din Alba Iulia după reamenajarea zonei. Un pod cu margini de sticlă va face legătura cu piațeta din fața Catedralei Reîntregirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Monumentul Unirii de la Alba Iulia • Cum va arăta Parcul Unirii din Alba Iulia după amplasarea Monumentului Marii Uniri și reamenajarea zonei • Un pod cu margini de sticlă va face legătura cu piațeta din fața Catedralei Reîntregirii.

Consiliul Local Alba Iulia a aprobat, în ședința extraordinară, documentația de urbanism care reglementează cadrul urban de amplasare și conformare a Monumentului Marii Uniri într-un ansamblu memorial.

Documentația propune materializarea axului Marii Uniri format din Catedrala Reîntregirii, Podul Marii Uniri (care reface accesul în axul catedralei), Axul Parcului Unirii care va susține amplasamentul Monumentului Marii Uniri cu realizarea unei piațete ce va permite desfășurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, Bulevardul Transilvaniei și biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.

De departe, cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei va fi Podul Marii Uniri care, potrivit proiectantului (BP Străjan SRL), va avea o lungime de 150 m și o lățime de 6 m și va face legătura între parcul Unirii și catedrală. Podul va fi construit din metal, partea de călcare va fi din lemn tehnic iar pe margini va avea două culoare de sticlă. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spații (cutii) iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

Podul va avea o grosime de 50 cm, balustrade tot din sticlă, cu o înălțime de 1,10 m și va fi armat astfel încât să susțină sute de persoane care ar sta pe el în același timp, așa cum autoritățile se așteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri.

Reamintim că prin Legea privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de maximum 18.800.000 de lei care va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 și finalizarea acestora în anul 2018, înainte de Centenar.

Conform actului normativ, din această sumă, Ministerul Culturii și Identității Naționale va asigura maximum 10.300 mii lei pentru plata dreptului de autor către autorul monumentului de for public declarat câștigător al concursului pentru Monumentul Unității Naționale din Alba Iulia, organizat în anul 1993, precum și pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire și de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de autor.

Proiectul prevede și alocarea sumei de 8.500 mii lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii și punerea în valoare a monumentului.

[nggallery id=5074]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României Deși nu era româncă, odată venită în România ca soție a viitorului rege Ferdinand (numit Ferdinand Întregitorul sau Ferdinand cel Bun) Regina Maria a devenit femeia care a influențat cel mai mult istoria României. În bine! Nepoată atât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea