Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Crescători de ovine din Alba și mai multe județe, refac unul dintre drumurile parcurse de ciobani cu sute de ani în urmă: Au ajuns la MADR cu tolba plină bunătăți de la stână

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Crescători de ovine din Alba și mai multe județe, refac unul dintre drumurile parcurse de ciobani cu sute de ani în urmă: Au ajuns la MADR cu tolba plină bunătăți de la stână

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă campania de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimente de calitate obținute pe plan local, sub denumirea „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”

În demersul său, MADR împreună cu Asociația Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana” Arad, cu sprijinul altor forme asociative ale crescătorilor de ovine din România, organizează în perioada 25-27 noiembrie 2022, în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, evenimentul “Stâne, Gusturi și Tradiții românești”.

Ne dorim astfel, să aducem în atenția bucureștenilor și nu numai, farmecul uneia dintre cele mai vechi îndeletniciri ale poporului român, păstoritul. Fermierii din județele Alba, Arad, Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Neamț, Olt, Sibiu, Vâlcea refac unul dintre drumurile parcurse de ciobani cu sute de ani în urmă, pornind pe un traseu de sute de kilometri de-a lungul munților Carpați, poposind în mijlocul Bucureștiului, în curtea MADR, cu tolba plină de povești și bunătăți de la stână.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invităm astfel toți iubitorii de tradiție, de viață petrecută în satul românesc, precum și de produse alimentare pregătite după rețete tradiționale, să descopere viața bacilor și a băcițelor din plaiul mioritic și să se delecteze cu o varietate de produse din lapte și carne de oaie precum: caș proaspăt, urdă, telemea de oaie proaspătă sau maturată, brânză de burduf în membrană naturală, cașcaval, lapte bătut, smântână, telemea de capră sau pastramă de oaie proaspătă sau afumată, mezeluri, mici, tocan de oaie, sloi de oaie.

Pentru trei zile, veți aveți oportunitatea să uitați de vacarmul orașului și să experimentați viața la stână, unde timpul pare că se oprește în loc. Practic, avem toate ingredientele necesare pentru a crea ambianța unui sfârșit frumos de toamnă în curtea MADR: produse tradiționale pregătite ca la stână: bulz, pastramă, mici pe grătar, precum și muzica populară. Și, ca să fim siguri că v-am convins să ne fiți alături la eveniment, vă dezvăluim un secret: atracția târgului va fi un ceaun, unde va fi preparat tocanul, mâncarea de bază a ciobanilor, un preparat care conține pe lângă dragostea și tradiția gastronomică străveche, un gust de neuitat.

Asociația Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana” Arad este implicată în dezvoltarea sectorului zootehnic și derulează programul de ameliorare a rasei Țurcane. Totodată, a aderat la diverse forme asociative internaționale care au drept obiectiv stabilirea unor indicatori de performanță privind producția de lapte de ovine. Prin implicarea în campania inițiată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, asociația și-a propus să contribuie la consolidarea lanțului scurt de aprovizionare, prin întâlnirea directă dintre producătorul de produse din specia ovină și caprină și consumator.

O parte dintre preparatele din carne și lapte sunt atestate ca produse tradiționale, iar cei interesați pot afla mai multe detalii despre acestea, dar și despre producători, accesând Registrul Național al Produselor Tradiționale pe site-ul www.madr.ro, precum și în aplicația CPAC, pe care o puteți descărca pe telefonul mobil.

Bunătățile de la stână pot fi asezonate cu diverse sortimente de vinuri cu denumire de origine controlată de la cramele Lucaci și de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj, cu o tărie de la Trămuța sau, de ce nu, cu un pahar de suc de la Voinești.

Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu oferă vizitatorilor unul din cele 10 produse românești, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu – Indicație Geografică Protejată.

Pe lângă produsele din lapte și carne de la specia ovină sau caprină, puteți găsi și legume și fructe aduse de producătorii din Olt, Dâmbovița și Vrancea. De asemenea, de la târg nu pot lipsi produsele de patiserie, precum Cozonacul Domnesc din Botoșani, cu renumitele poale în brâu sau alivenci, atestate tradițional de MADR.

Vizitatorii vor putea regăsi la târg un stand al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea din cadrul căruia vor avea ocazia să achiziționeze produse comercializate prin intermediul acestei societăți, precum: gemuri, dulcețuri, conserve, fructe uscate, mere, legume și verdețuri aduse de producătorii români care au contracte de colaborare încheiate cu Casa Unirea.

Având în vedere sezonul rece, de la târg vă puteți procura articole de îmbrăcăminte obținute din pielicele de ovine.

Atmosfera și voia bună vor fi întreținute de Ansamblul Nedeia, de solistul Robert Târnăveanu, de grupul de chitariști „Zâmbete și acorduri” din comuna Sadu, județul Sibiu, precum și de mulți alții.

Târgul va fi deschis în perioada 25-27 noiembrie, între orele 9.00- 19.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Un bărbat și o femeie, reținuțit de polițiștii din Alba: Ar fi furat un telefon mobil și 4.000 de lei, după ce au agresat un bărbat din Neamț

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Un bărbat și o femeie, reținuțit de polițiștii din Alba: Ar fi furat un telefon mobil și 4.000 de lei, după ce au agresat un bărbat din Neamț

La data de 27 decembrie 2022, în jurul orei 15,30, polițiștii din Aiud au fost sesizați de către un bărbat, în vârstă de 26 de ani, din localitatea Tupilați, județul Neamț, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni.

În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din Aiud, a fost identificat un bărbat de 27 de ani, din localitatea Călărași, județul Cluj, și o femeie de 22 de ani, din localitatea Unirea, județul Alba, care, în jurul orei 13,00, s-ar fi întâlnit cu victima într-un parc de pe raza municipiului Aiud și, folosind violența, l-ar fi deposedat de suma de 4000 de lei și de un telefon mobil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de suspecți, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de azi, 28 decembrie 2022, vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Acțiune de informare a polițiștilor din Alba Iulia: Ce tipuri de artificii sunt permise de lege și când este interzisă folosirea lor

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Acțiune de informare a polițiștilor din Alba Iulia: Ce tipuri de artificii sunt permise de lege și când este interzisă folosirea lor

Azi, 27 decembrie 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat activități informativ-preventive dedicate copiilor și părinților, în vederea prevenirii oricăror evenimente negative generate de utilizarea produselor pe bază de amestecuri pirotehnice și minimalizării incidentelor cu urmări grave.

Polițiștii au atras atenția asupra riscurilor la care se expun cei mici atunci când sunt folosesc articolele pirotehnice, care sunt imprevizibile și periculoase, iar utilizarea lor poate cauza vătămări corporale. Totodată, polițiștii le-au recomandat părinților să-și supravegheze copiii cu atenție, deoarece aceștia pot fi expuși incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.

Elit - Gustul Desăvârșit

În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, la unitățile de primiri urgențe, se prezintă atât minori, cât și persoane adulte cu diverse leziuni, cauzate de folosirea artificiilor și petardelor, răniri care pot cauza infirmități permanente.

Reamintim că, în conformitate cu legislația în vigoare, este interzisă și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an, deținerea, depozitarea și utilizarea de către publicul larg a articolelor pirotehnice categoriile F2, F3, F4, P2 și T2.

Din aceste categorii fac parte bateriile de artificii, unele tipuri de petarde (emițătoare de sunet), unele tipuri de torțe și fumigene.

Amenda pentru încălcarea prevederilor Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive poate ajunge la 7.500 de lei, pentru persoane fizice și la 15.000 de lei pentru persoane juridice.

Cu respectarea prevederile art. 34 alin. 2 din Legea nr. 126/1995, pot fi deținute și folosite, articolele pirotehnice din categoriile F1 (steluțe, lumânări scânteietoare, minifacle, jerbe cu scântei), care pot fi puse la dispoziție persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, precum și articolele pirotehnice categoriile P1 și T1, care pot fi puse la dispoziție persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Cum a ajuns Elit de la o companie locală, care producea doar câteva sortimente, la un jucător de top în prelucrarea cărnii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Cum a ajuns Elit de la o companie locală, care producea doar câteva sortimente, la un jucător de top în prelucrarea cărnii

Anul 2022 a fost un an aniversar pentru compania Elit, care a sărbătorit 20 de ani de la momentul așezăriii primului produs Elit pe rafturile magazinelor alimentare. Cum s-a adaptat și recalibrat compania încontinuu, pentru a răspunde prompt nevoilor pieței, aflăm chiar de la Cristian Orădan, Director General Elit.

Acum 20 de ani, când Elit a pus pe raft primul produs, oferta de produse disponibile în piață era una clasică, mai puțin variată față de cea din prezent. Pe atunci, clienții găseau în magazine doar câteva sortimente de salamuri, de cârnați, cu diferențe mici de preț între ele. Produsele erau de calitate, însă cu termene de valabilitate reduse și rulajul de produse multe mai mare. Lanțul de comercializare era unul restrâns și se limita la clienții locali. Era perioada când marile companii multinaționale abia intrau pe piață, iar producătorii și comercianții autohtoni treceau printr-o perioadă excepțional de bună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Privind în urmă, văd cum echipa Elit a trăit multe experiențe plăcute, transformate azi în amintiri valoroase. Ne amintim cu drag de începuturi, de bucuria primilor „clienți” – chiar angajații care au ajutat la crearea gustului desăvârșit al produselor și care au spus „Da, acest produs e bun!” sau „Acest produs mai trebuie îmbunătățit!”. Au fost 20 de ani desăvârșiți, în care munca și pasiunea ne-au adus titlul de jucător de top în industria de prelucrare a cărnii. Încă de la început, ne-am propus să dezvoltăm produse care ne aduc aminte de gustul de odinioară și îi mulțumesc și pe cei mai avizați consumatori.

Membrii echipei Elit au un rol foarte important în ”rețeta” celor 20 de ani desăvârșiți, căci se asigură întotdeauna că fac cinste sloganului „Gust desăvârșit”. O parte din rețetele de produs au aportul meu direct, respectiv validarea mea, dar cel mai important este rolul pe care îl are echipa operațională, oamenii care muncesc efectiv la fabricarea produselor, dar și ingredientele utilizate. Mai departe, atât echipa de vânzări și toate echipele suport au un rol esențial în promovarea și punerea în piață a mezelurilor noastre.

Întreaga echipă Elit se află constant într-un proces de inovare și creație, determinat de dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorului final care își dorește mezeluri cu gust desăvârșit, realizate într-un mod sustenabil. Un proiect scos recent din sertar și foarte drag mie este cel axat pe dezvoltarea unei game de produse clasice care să readucă gustul autentic de altădată al mezelurilor – produse consacrate românești. În acest context, autenticitatea în realizarea produselor joacă un loc de top. În crearea oricărui produs, echipa Elit parcurge câteva etape pentru a oferi consumatorilor un produs autentic. Ne ajutăm de mecanisme interne pentru o inventariere continuă a nevoilor, a gusturilor și a dorințelor clienților și consumatorilor, care ulterior sunt transpuse în rețete de succes. Aceste rețete se materializează în produse competitive, standardizate și targetate, pentru a căror finalizare, feedback-ul consumatorului oferă nota finală.

Elit s-a păstrat în cei 20 de ani pe drumul succesului datorită capacității de a scoate în evidență calitățile fiecărui angajat, de a fructifica aceste calități și, totodată, de a prelua de la fiecare ceea ce considerăm că ne ajută să fim mai buni, personal și profesional.

Declar cu bucurie că suntem o echipă care a depășit cu succes multe piedici, însă cu fiecare nouă provocare am devenit și mai pregătiți pentru a înfrunta situațiile neprevăzute. Valorile noastre de bază, printre care se regăsesc pasiunea și integritatea, reflectă identitatea unică a echipei noastre și servesc drept busolă pentru afacerea noastră. Avem o echipă unită, închegată, care a dovedit că este capabilă să depășească orice obstacol.

Pentru următorii 20 de ani, îmi doresc o companie cu oameni la fel de dedicați care să ducă mai departe munca depusă până în prezent.

În numele echipei, mulțumesc tuturor celor care au contribuit la succesul Elit de astăzi – angajați, clienti, parteneri de afaceri. La mulți ani, Elit! La mulți ani cu bucurie tuturor clienților și partenerilor noștri! Vă doresc sărbători desăvârșite, mese bogate și liniște în suflet!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea