FOTO: Cramele de la Jidvei se umplu cu licoarea strugurilor de aur
La Jidvei, în cea mai mare şi modernă podgorie a viticulturii româneşti, culesul strugurilor de pe cele 2.500 de hectare de viţă-de-vie cu soiuri nobile se apropie de final. A fost o campanie de recoltare extrem de pragmatică şi eficientă, datorată atât timpului prielnic, cât mai ales bunei organizări a muncii pe întreg lanţul tehnologic, adică din vii şi până în crame.
Mobilizarea de forţe, atât umane, cât şi tehnice, a antrenat zilnic peste 1.000 de culegători, dar şi 10 combine de recoltat struguri, cât şi sute de mijloace de transport.
Dar marele atuu al acestei campanii rapide a fost recolta de struguri extrem de bogată şi de o calitate excepţională, căci anul acesta a fost unul în care natura a ţinut din plin cu viticultura şi cu viticultorii. Strugurii frumoşi, sănătoşi, aromaţi şi mai ales dulci, cu un grad ridicat de zahăr, au fost vedetele, cum s-ar zice, ale acestui an viticol. Pentru aceasta însă s-a investit multă pricepere, dar şi bani în noi tehnologii şi maşini tot mai performante.
La ferma nr. 14 condusă de ing. Gombocz Robert, cu o suprafaţă de 148 de hectare, anul acesta s-a înregistrat o recoltă bogată, de o calitate specifică anilor vinoşi, cum a fost şi acesta. Aici se cultivă soiurile Muscat Ottonel şi Neuburger, dar şi Fetească Regală şi Chardonnay, din care se obţin cele mai rafinate şi elegante vinuri, vinuri sănătoase, aromate, echilibrate, consistente.
S-a reuşit obţinerea unei recolte de calitate şi datorită faptului că întreţinerea plantaţiilor tinere, de 7-8 ani, şi efectuarea tratamentelor se fac în timpul optim, operativ, şi mai ales la momentul potrivit. De un real ajutor a fost în acest sens achiziţionarea celor 60 de pompe de stropit noi, de ultimă generaţie, de mare randament, care au permis ca un tratament să se efectueze în maximum două zile. Dar dacă materia primă este de cea mai bună calitate, pentru obţinerea unor soiuri nobile, esenţială este şi prelucrarea lor în cramele de la Jidvei, Tăuni şi de la Blaj, crame dotate cu utilaje şi aparatură, cu tehnologii în care computerizarea are un rol tot mai mare, vinificaţia devenind o ştiinţă, o adevărată artă. Din acest punct de vedere, cramele de la Jidvei, Tăuni şi Blaj sunt mereu pe primele locuri în topul investiţiilor. Numai în acest an, de exemplu, la Crama din Jidvei s-a instalat o nouă linie de îmbuteliat de ultimă generaţie, cu o capacitate de 10.000 de sticle pe oră.
Vinul de Jidvei este, deci, produs, fabricat, înnobilat din vie şi până în crame, cu cel mai înalt profesionalism. Şi aici rolul hotărâtor revine oamenilor, patronilor de la Jidvei, preşedintelui companiei, ing. Claudiu Necşulescu, care au reinventat viticultura pe Tîrnave, începând cu plantarea a 2.500 de hectare de viţă-de-vie tânără, din soiuri nobile, dar şi cu modernizarea tehnologiilor de întreţinere a viilor şi procesare a strugurilor, care a devenit o adevărată ştiinţă aici, la Jidvei, dar şi o şcoală în care aportul dr. chimist Ioan Buia, şeful Complexului de Vinificaţie, a fost determinant.
Aşa a ajuns compania şi brandul Jidvei unul de prestigiu naţional şi mondial, iar campania de recoltare şi vinificaţie din acest an va consolida şi mai mult marca Jidvei. (G.C.)
[nggallery id=4619]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana