FOTO| Coș de fum, vechi de 2.000 de ani, descoperit la Alba Iulia. Materialul arheologic scos la suprafață, extrem de important
Coș de fum, vechi de 2.000 de ani, descoperit la Alba Iulia. Materialul arheologic scos la suprafață, extrem de important
Un coș de fum roman datat cu două milenii în urmă, folosit la degajarea fumului de la sistemul de încălzire prin pardoseală sau pereți, a fost descoperit pe un șantier arheologic din Alba Iulia.
Piesa este foarte rară și a fost scoasă la suprafață în cadrul unei cercetări arheologice preventive ce se derulează în zona unei foste tipografii din Alba Iulia. Punctul cercetat se află în partea de sud-est a sitului Apulum, pe un perimetru în care s-a executat demolarea tipografiei și a unei hale.
Cercetarea este efectuată de către un colectiv de arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, condus de Anca Timofan.
A fost identificat un nou drum roman, o descoperire importantă pentru înțelegerea organizării cadastrale romane și a tramei stradale în oraș, dar și o locuință romană și fragmente de mozaic.
Cea mai recentă descoperire este cea a un coș de fum roman. „Am avut norocul de a descoperi o piesă rară, a cărei funcționalitate a iscat de-a lungul timpului numeroase controverse. La începutul secolului XX au fost identificate doar fragmente și nu exista un context arheologic relevant, așa că, timp de aproape 70 de ani au existat diverse teorii privind rolul acestor piese: felinare, lămpi sepulcrale, semnificație ritualică etc.
Treptat, cercetătorii s-au apropiat de utilitatea lor practică analizînd piesele descoperite în Britannia, Germania și Pannonia. În 1976, pe baza descoperirii la Norton a unei piese întregi, s-a observat că aceasta făcea corp comun cu un olan de acoperiș”, a precizat arheologul Anca Timofan.
Potrivit acesteia, prin aceste olane de ventilație rectangulare (chimney pots) se degaja fumul care provenea din instalațiile de hipocaust (încălzirea romană sub pardoseală și prin pereți), ele fiind fixate direct pe tuburile de aer cald amplasate vertical, sau pe burlanele de la vetre.
„Olanul de ventilație, care este și decorativ în același timp, descoperit în cursul cercetării preventive din așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina – sector SE este rectangular, fiind alcătuit din două registre ornamentale suprapuse de un capac piramidal, decorat la colțuri și, probabil, în vîrf cu conuri de pin (pinia). Îl așteaptă restaurarea și prezentarea în cadrul expoziției permanente a muzeului”, a completat arheologul.
În ansamblu, materialul arheologic scos la suprafață este bogat și este format din ceramică romană, monede, piese de mobilier, ace din os și bronz, un fragment de ștucatură și, mai ales, fragmentele de mozaic care constituie descoperiri foarte rare.
„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe – tesserae – care formează un mozaic)”, arată reprezentanţii Muzeului Unirii din Alba Iulia.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]