FOTO Copiii ocrotiți în Casa de tip familial „Sfântul Nicolae” din Târsa, comuna Avram Iancu, au primit cadouri de Crăciun
Tinerii și copiii ocrotiţi în Casa de tip familial „Sfântul Nicolae” din satul Târsa, comuna Avram Iancu au primit zilele trecute cadouri de Crăciun din partea Moşului. Cadourile au ajuns în Munţii Apuseni prin grija angajaţilor Radioului Reîntregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Asociaţiei „Afirmare rurală, tradiţii şi actualitate” din Ighiu şi familiilor Ursu şi Turuş. Ajutoarele Moşului le-au oferit celor 12 copii şi tineri cu vârste cuprinse între cinci şi 20 de ani, pachete personalizate cu obiecte de îmbrăcăminte, produse de îngrijire personală, dulciuri, creioane colorate sau cărţi de colorat. Din sacul Moşului nu au lipsit alimentele, fructele sau produsele de igienă.
Citește și: mesaje de Crăciun și mesaje de Anul Nou
Casa de tip familial din Târsa vine în sprijinul a 12 copii abandonaţi sau orfani, aflaţi în plasament sau încredinţare din cauza situaţiei critice din familia lor naturală „De-a lungul anilor în casa de tip familial au fost ocrotiţi 23 de copii, actualmente fiind 12. Avem o studentă la asistenţă socială în Alba Iulia, doi elevi de liceu în Câmpeni, patru elevi de gimnaziu, patru de şcoală primară şi cea mai mică, mascota noastră, Crina care este la grădiniţă. Ceea ce încercăm noi să facem este ca aceşti copii, pe cât posibil să se simtă ca într-o familie. Sunt permanent în casă, unde dorm, mănâncă, îşi pregătesc temele şi îşi petrec timpul liber. Fiecare dintre ei are responsabilităţile lui în funcţie de vârstă, ajută la toate activităţile casnice şi socializează cu ceilalţi copii din sat. În toată activitatea noastră suntem susţinuţi în primul rând de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia precum şi de numeroşi oameni cu suflet mare care ne ajută atât moral cât şi material. Pentru că ne aflăm în Ajunul Crăciunului iar săptămâna viitoare vom întâmpina Noul An, le dorim tuturor celor care ne sunt alături în activitatea noastră social – filantropică, sărbători binecuvântate şi La Mulţi Ani”, a precizat părintele Radu Novacovschi, coordonatorul Casei de tip familial „Sfântul Nicolae” din Târsa.
Casa de tip familial din Târsa funcţionează din anul 2001 în cadrul reţelei social – filantropice a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei fiind coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. În cadrul acestei case, copiii şi tinerii beneficiază de găzduire, hrană, servicii educative, de orientare şcolară şi profesională sau servicii de consiliere socială şi psihologică.
Comunicat de presă
[nggallery id=2841]
Știri recente din categoria Curier Județean
În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș
Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.
Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia
Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.
Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.
Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023
În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.
Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.
Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală
După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.
Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.
Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 2 zile
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Ştirea zileiacum 16 ore
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2023. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!