FOTO. Copii costumați în personaje de basm și demonstrații de luptă între daci, la Limba, la Noaptea Pricolicilor
Mai mulți copii din satul Limba, comuna Ciugud, județul Alba, s-au costumat, duminică, în personaje de basm și au asistat la demonstrații de luptă între daci, la cea de-a X-a ediție a Carnavalului de la Limba. Serbarea a avut loc în aer liber și a fost întreruptă de o ploaie torențială.
Carnavalul de la Limba este un eveniment dedicat în special copiilor, organizat pentru a scoate în evidență originile dacice ale limbenilor și bucuria păstrării unor obiceiuri străvechi, potrivit organizatorilor.
Pe vremuri, teritoriul satului Limba a fost locuit de daci.
Noaptea Pricolicilor sau Noaptea Dacică a început cu o slujbă la biserica din satul Limba, iar apoi alaiul, condus de copii costumați în personaje de basm și de daci, s-a deplasat în parcul situat în spatele Căminului Cultural. Bărbați costumați în luptători daci au prezentat, în special pentru copii, costumele, armele și viața lor din timpuri, iar apoi au realizat o demonstrație de luptă.
Noaptea Pricolicilor a continuat cu o defilare, printre torțe, a copiilor îmbrăcați în ținute de carnaval, întruchipând personaje de basm, pe care le-au și prezentat. Serbarea a fost oprită de o ploaie torențială, însă oamenii au intrat în Căminul Cultural unde au asistat la un spectacol folcloric susținut Ansamblul ”Doina Mureșului” al Primăriei Ciugud. Evenimentul s-a încheiat, seara, cu aprinderea focului lui Zamolxe.
Dorin Bucur, prezentator și organizator al carnavalului, a declarat că limbenii sunt porecliți, din moși-strămoși, ”pricolici”, supranume cu care se mândresc.
”Limbenii sunt porecliți pricolici. Și-au asumat această poreclă și o poartă cu mândre și încearcă să o transmită copiilor generațiilor viitoare într-o formă cât mai aproape de adevărul istoric. Noi vrem să le spunem celor mici că cel mai important lucru într-o comunitate este să te aduni, să petreci timp împreună și să muncești împreună”, a spus Dorin Bucur, care e și președinte al Asociației Limbenii.
Potrivit organizatorilor, legenda “Pricolicilor” este, de fapt, amintirea, deformată și reinterpretată a unor ritualuri de inițiere a tinerilor “lupi”, adică al tinerilor daci organizați în asociații bărbătești închise. În cadrul acestor asociații, membrii erau supuși unor teste cu scopul de a-i face să semene cu carnasiera pe care și-au ales-o ca emblemă. Aceste ritualuri au durat destul de mult în timp, astfel încât limbenii au ajuns să fie cunoscuți sub denumirea de oameni-lup sau, din superstiție, pricolici.
Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul local Ciugud şi Asociaţia Limbenii.
[nggallery id=2390]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bărbat din Alba „premiat” cu dosar penal: Și-a amenințat soția cu moartea și a distrus mai multe bunuri dintr-o locuință
Bărbat din Alba „premiat” cu dosar penal: Și-a amenințat soția cu moartea și a distrus mai multe bunuri dintr-o locuință La data de 18 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Baia de Arieș, au fost sesizați de către o femeie de 48 de ani, din oraș, cu privire la faptul că a fost victima […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii