Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Constantin Avădanei, Președintele Grupului de Inițiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia 2018”, prezent la Festivalul International al Televiziunilor si producătorilor independenți de la Tg. Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada 26 august-1 septembrie, 2019, se desfășoară la Târgu Mureș, Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți -SIMFEST, a XVI-a ediție.

Evenimentul a transformat orașul Târgu Mureș într-un centru european al mass media electronice, iar Cetatea medievală din acest oraș, într-o cetate a filmului și televiziunii.

Din partea postului Radio TV UNIREA VIENA, al Centrului Cultural Româno – Austriac „UNIREA” participă ca trimis special col(r)dr. ing. Constantin Avădanei –Președintele Grupului de Inițiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia 2018”, care a devenit  începând din luna iunie 2019, redactor la acest post de radio-tv și totodată a fost cooptat în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, cu sediul la Montreal, Canada.

,,Maratonul de evenimente culturale a început luni, 26 august și se va încheia duminică, 1 septembrie și cuprinde, pe lângă competiție, proiecții publice de filme artistice și documentare, masterclass-uri incitante, concerte, expoziții, recitaluri și lansarea unor cărți deosebite.

SIMFEST își continuă misiunea asumată de a fi o platformă non-formală de pregătire a profesioniștilor din media electronice, cu masterclass-uri susținute de experți de cea mai înaltă valoare din România și Scoția, în cadrul Școlii de vară”, afirmă Constantin Avădanei.

Potrivit participantului,  la manifestarea de la Tg. Mureș, SIMFEST este un festival – competiție de televiziune, singurul de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa. Este organizat în fiecare an, la sfârșitul lunii august, de ”Asociația culturală SIMFEST pentru sprijinirea și promovarea creatorilor din media și artele vizuale”. ,,SIMFEST militează pentru profesionalism și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a creatorilor din media. Festivalul promovează, în același timp, jurnalismul local și mass-media comunitare.

Festivalul SIMFEST nu mai este doar o competiție de televiziune, ci un adevărat complex cultural””, precizează Avădanei.  În program ediției 2019 sunt prevăzute, printre altele: Expoziție de artă plastică; Proiecții publice ale producțiilor înscrise în competitive, în prezența realizatorilor, urmate de dezbateri; Proiecție publică a unui film artistic din portofoliul Festivalului Internațional al Filmului Politic CINEPOLITICA București; Un concert pentru tineret, susținut de formația Țapinarii; Călătorie de documentare în județ, proiecția, în comuna Sângeorgiu de Mureș, a unui film documentar (joi, 29 august).

Tot în cadrul festivalului va avea loc Celebrarea Zilei Limbii Române (sâmbătă, 31 august): lansarea unor volume scrise de români care locuiesc peste hotare, prezentarea unor televiziuni în limba română din străinătate, simpozion: ”Limba română, românii și România, de la Sarmizegetusa Regia la București”; flash – mob-uri și minirecitaluri de poezie; un târg de carte în Cetatea medievală ș.a. În aceeași zi va avea loc și Gala Laureaților, care include momente artistice (recitaluri de muzică și poezie ș.a.)

            Activitățile programate în festival se vor desfășura în Cetatea medievală din Târgu Mureș, iar proiecțiile eveniment vor avea loc la Cinematograful Arta din centrul orașului.

,,SIMFEST este cunoscut şi recunoscut în mass-media româneşti și pe plan internațional, drept un model atât în privinţa promovării libertăţii de exprimare a creatorilor, cât şi în cea a promovării şi apărării adevăratului profesionalism în presă”, a precizat col (r) Constantin Avădananei.

        ConstantinPREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea