FOTO| Consiliul Național Secuiesc dorește realizarea unei cărți de identitate pentru secui. Cum va arăta documentul
Consiliul Național Secuiesc dorește realizarea unei cărți de identitate pentru secui. Cum va arăta documentul
La data de 3 decembrie, Consiliul Național Secuiesc a adoptat o hotărâre privind cartea de identitate secuiască, document care să fie eliberat, la cerere, persoanelor peste 18 ani, care se declară secui și care susțin autonomia Ținutului Secuiesc.
Hotărârea, publicată pe site-ul CNS, arată că buletinul ar urma să conțină doar numele și numărul generat de sistem, celelalte date personale fiind într-un cod QR.
Ce prevede hotărârea CNS:
- Cartea de identitate secuiască poate fi obținută de orice persoană care a împlinit vârsta de optsprezece ani, care are reședința permanentă în Ținutul Secuiesc sau locuiește în afara Ținutului Secuiesc și se declară secuii și care susține autonomia Ținutului Secuiesc.
- Cartea de identitate secuiască conține doar numele și secvența numerelor de identificare generate de sistem, celelalte date personale fiind afișate într-un cod QR.
- Baza de date a cărților de identitate secuiești este administrată de o organizație/instituție desemnată de Comitetul permanent al Consiliului Național Secuiesc, care este și operatorul de date al sistemului
- Cartea de identitate secuiască poate fi retrasă la cerere
Decizia privind o carte de identitate secuiască, susțin reprezentanții CNS, vine ca urmare a demersurilor de până acum, respectiv delimitarea teritorială a Ținutului Secuiesc, adoptarea simbolurilor specifice, steag și stemă, precum și a alegerii limbii, aceasta fiind maghiara.
Preşedintele CNS, Balázs Izsák, a declarat, pentru adevarul.ro, că acea carte de identitate secuiască „are o valoare simbolică” dar este, totodată, importantă, pentru că le va permite să stabilească numărul persoanelor „care se identifică cu statutul de secui”.
„Nu ascundem nimic, totul este public. Vom înainta, din nou, Parlamentului României proiectul de lege vizând autonomia Ţinutului secuiesc. În acel proiect, sunt menţionate toate aceste lucruri”, a explicat Balázs Izsák pentru sursa citată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 35 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii