Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Consiliul Național Secuiesc dorește realizarea unei cărți de identitate pentru secui. Cum va arăta documentul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Consiliul Național Secuiesc dorește realizarea unei cărți de identitate pentru secui. Cum va arăta documentul

La data de 3 decembrie, Consiliul Național Secuiesc a adoptat o hotărâre privind cartea de identitate secuiască, document care să fie eliberat, la cerere, persoanelor peste 18 ani, care se declară secui și care susțin autonomia Ținutului Secuiesc.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Hotărârea, publicată pe site-ul CNS, arată că buletinul ar urma să conțină doar numele și numărul generat de sistem, celelalte date personale fiind într-un cod QR.

Ce prevede hotărârea CNS:
  • Cartea de identitate secuiască poate fi obținută de orice persoană care a împlinit vârsta de optsprezece ani, care are reședința permanentă în Ținutul Secuiesc sau locuiește în afara Ținutului Secuiesc și se declară secuii și care susține autonomia Ținutului Secuiesc.
  • Cartea de identitate secuiască conține doar numele și secvența numerelor de identificare generate de sistem, celelalte date personale fiind afișate într-un cod QR.
  • Baza de date a cărților de identitate secuiești este administrată de o organizație/instituție desemnată de Comitetul permanent al Consiliului Național Secuiesc, care este și operatorul de date al sistemului
  • Cartea de identitate secuiască poate fi retrasă la cerere

Decizia privind o carte de identitate secuiască, susțin reprezentanții CNS, vine ca urmare a demersurilor de până acum, respectiv delimitarea teritorială a Ținutului Secuiesc, adoptarea simbolurilor specifice, steag și stemă, precum și a alegerii limbii, aceasta fiind maghiara.

Preşedintele CNS, Balázs Izsák, a declarat, pentru adevarul.ro, că acea carte de identitate secuiască „are o valoare simbolică” dar este, totodată, importantă, pentru că le va permite să stabilească numărul persoanelor „care se identifică cu statutul de secui”.

„Nu ascundem nimic, totul este public. Vom înainta, din nou, Parlamentului României proiectul de lege vizând autonomia Ţinutului secuiesc. În acel proiect, sunt menţionate toate aceste lucruri”, a explicat Balázs Izsák pentru sursa citată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea