FOTO | Consiliul Județean Alba derulează investiții majore în infrastructura de sănătate
Consiliul Județean Alba derulează investiții majore în infrastructura de sănătate
Începând cu anul 2010, când a preluat în subordine Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia și Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, Consiliul Județean Alba a investit constant în modernizarea și extinderea infrastructurii de sănătate din județ, colaborând inclusiv cu administrațiile locale pentru creșterea calității actului medical.
În prezent, investiții majore se află în derulare. Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, secție ce preia urgențe majore din tot județul, se află în plin proces de modernizare, extindere și echipare cu aparatură medicală de ultimă generație, la finalul lucrărilor urmând să crească semnificativ capacitatea de preluare a cazurilor și să scadă timpii de așteptare.
Un alt proiect de anvergură, aflat în derulare, este construirea unei noi secții de psihiatrie, într-o clădire nouă, special adaptată necesităților de terapie ţintită a tulburărilor specifice acestei specialități medicale.
La secția de medicină internă a Spitalului Județean se află în derulare lucrări de modernizare, prin care se înlocuiesc finisajele, tâmplăria, instalațiile sanitare și termice, și sistemele de semnalizare. De asemenea, se vor reface pardoselile şi tavanele, se vor face recompartimentări necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de internare.
În plin proces de modernizare și dotare e află și secțiile de neonatologie și obstetrică-ginecologie ale Spitalului Județean. Aici vor fi înlocuite integral instalațiile interioare (sanitare, termice, electrice, fluide medicale.) și vor fi realizate sisteme noi de instalații pentru semnalizare, detecție și stingere incendii. Va fi înlocuită tâmplăria și vor fi refăcute finisajele interioare și grupurile sanitare.
Toate aceste lucrări înseamnă investiții în valoare totală de peste 40 de milioane de lei, bani proveniți atât din fondurile proprii ale Consiliului Județean Alba, cât și din fonduri europene și din programe naționale de investiții. În plus, cu alți 4,5 milioane de lei au fost cumpărate echipamente pentru celelalte secții ale Spitalului Județean.
„Prioritatea mea și a Consiliului Județean a fost realizarea unui sistem de sănătate eficient, raportat la nevoile oamenilor, care să ofere tratamente adaptate medicii moderne. Primul pas a fost asigurarea infrastructurii și dotării tehnice la standarde actuale, pentru că nu poți oferi calitate în actul medical în clădiri nereabilitate din anii ‘70 și cu echipamente vechi de 20-30 de ani. Știm că lucrurile nu sunt perfecte, dar facem tot ce putem pentru a asigura tratamente de calitate, în condiții cât mai bune. Din păcate, unele lucruri nu țin de noi, de Consiliul Județean, și putem interveni direct acolo unde, din păcate, ne doare cel mai tare și pe noi și pe pacienți, dar facem eforturi pentru a le rezolva și pe acestea.” – a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Cel mai complex proiect aflat în derulare rămâne cel de construire a unei noi secții de oncologie și înființarea unui compartiment de cardiologie intervențională. Amplasate într-o nouă clădire, cu 5 etaje, în curtea actualului Spital Județean, acestea vor funcționa ca un nou spital, dotat cu cele mai noi echipamente și tehnologii, inclusiv cu aparatură pentru radioterapie și heliport pentru aterizarea elicopterelor și săli de operație dotate cu aparatură pentru intervenții cardiovasculare minim invazive, precum angioplastia și montarea de stenturi.
Prin construirea acestui nou spital vom putea trata la Alba Iulia cazuri pentru care acum e nevoie să trimitem bolnavii la alte spitale din țară, în special în centrele universitare, așa cum este cazul tratării chirurgicale a infarcturilor. De asemenea rezolvăm problema tratamentului cu radiații pentru bolnavii de cancer care, din păcate, la acest moment, fie sunt nevoiți să aștepte pe liste în centrele private, fie să meargă în alte orașe pentru a se trata. Odată finalizat acest spital va crește semnificativ capacitatea de tratare a acestor cazuri. De asemenea, pe viitor, avem în vedere dotarea cu cele mai noi tehnologii medicale, pentru a putea atrage aici echipe medicale care să execute și alte operații complicate pentru care acum pacienții trebuie să meargă în centrele universitare.” – a mai adăugat domnul Ion Dumitrel, șeful CJ Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]