FOTO: Conferința Internaţională -Religie și Politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat- a debutat astăzi la Alba Iulia

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Astăzi, la Alba Iulia au debutat lucrările Simpozionului Internaţional cu tema: RELIGIE ŞI POLITICĂ. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht.

În deschiderea evenimentului academic, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, au luat cuvântul personalităţi marcante din domeniile teologic, politic și cultural, dintre care îi nominalizez pe organizatorul conferinței – ÎPS Irineu Pop Arhiepiscopul Alba Iuliei, ÎPS Laurenţiu Streza Mitropolitul Ardealului, Victor Opaschi Ministru Secretar de Stat pentru Culte și Andrei Marga președinte Institutul Cultural Român (ICR).

USR - Alegeri parlamentare 2020

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este prima instituție de învățământ superior din România cu caracter religios, care dezbate public, prin organizarea unei conferințe cu participare internațională, subiectul relației dintre Biserică și Stat.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

La deschiderea simpozionului au mai participat înalți prelați, numeroși studenți și specialiști – teologi, sociologi, profesori de științe politice, etc – confirmând astfel notorietatea și seriozitatea instituției de învățământ din cadrul Universității “1 Decembrie 1918” care organizează această conferință internațională, precum și interesul acestora pentru tema de mare actualitate – Religie și Biserică.

Anul 2013 este sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română ca „An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, la împlinirea a 1700 de ani de la  emiterea de către Sfântul Împărat Constantin a Edictului de la Mediolanum, în anul 313, edict care dădea libertate religioasă creştinilor să-şi practice propriul crez religios, acest aspect inspirând și tema simpozionului.

“ Într-o lume divizată între păgânism şi creştinism, Sfântul Împărat Constantin a devenit protector al religiei creştine, luând multe măsuri în favoarea Bisericii lui Hristos. Credem că sunt multe similitudini între lumea de atunci şi lumea de  astăzi, o lume ameninţată de necredinţă, de indiferenţă faţă de sacru, de violenţă şi de conflicte, în care oamenii tind să fie, ca în vremea lui Noe, „numai trup”,  au declarat organizatorii simpozionului.

Evenimentul se va desfășura în perioada 14-16 mai 2013 și se bucură de participarea unor personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, dintre care amintim:

ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului;

ÎPS Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei;

PS Gurie Georgiu, Episcopul Devei şi Hunedoarei;

PS Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului şi Strehaiei;

PS Ignatie Trif, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi

Portugaliei;

Victor Opaschi, Ministru Secretar de Stat pentru Culte;

Profesor Andrei Marga, Preşedintele Institutului Cultural Român;

Herman Tristram Engelhardt jr. Rice University, USA; Ryan Nash, The Ohio State University, Wexner College of Medicine, Columbus, OH, USA;

Domnul Profesor Mark J. Cherry, St. Edward’s University Austin, Texas, USA;

Doamna Ana Iltis, Wake Forest University, Winston-Salem, North Carolina, USA;

Doamna Corinna Delkeskamp-Hayes, European Programs, International Studies  in Philosophy and Medicine, Freigericht, Germany;

Tiziano Salvaterra, University  Trento, Italia;

Roberto Giraldo, L’Istituto di Studi Ecumenici „San Bernardino”, Venezia, Italia;

Theodore Damian, Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality, New York, USA;

Petr Balćarek, Palacy University, Omolouc, Czech Republic.

Grégor Puppinick, Director of European Centre for Law and Justice, Strassbourg, France;

Pascal Hämmerli, University of Fribourg, Switzerland;

Nicolaos Koios, University Ecclesiastical Academy of Thessaloniki, Greece.

Partenerii Simpozionului Internaţional de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia sunt:

-Institutul Cultural Român; Secretariatul de Stat pentru Culte; Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Veneţia;

-Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia;

 -Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia;

 -Universitatea Piteşti; Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti;

– Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică; Şcoala Doctorală de Teologie din Alba;

 – European Journal of Science and Theology

Simpozionul îşi propune să atingă – prin patru paneluri de lucru – diferitele aspecte sensibile ale relaţiei dintre Politică şi Religie, dintre Biserică şi Stat, adunând în cadrul dezbaterii ideile şi opiniile exprimate de-a lungul vremii de Sfânta Biserică prin slujitorii ei şi de reprezentanţii puterii seculare.

Vă vom prezenta în articole distincte prezentările ÎPS Laurenţiu Streza Mitropolitul Ardealului și a profesorului Andrei Marga președinte Institutul Cultural Român (ICR).

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

3 Comentarii

talis 15 mai 2013 at 9:09

plictisitor

ortodox revoltat 15 mai 2013 at 9:47

…..INCEARCA SI EI SARMANII SA ISI SPELE IMAGINEA PATATA ….
BISERICA ORTODOXA VA RAMANE IN CONSTIINTA NOASTRA ASA CUM ESTE ACUM: INTERES FINANCIAR, INTERES POLITIC, INTERES, INTERES ,INTERS ,INTERS….
CRED CA ESTE TIMPUL SA LE DAM O LECTIE POPILOR SI SA LE ARATAM CA D-ZEU POATE LUCRA PRIN CINE VREA ,NU NUMAI PRIN EI POPII CARE UMBLA DOAR DUPA INTERES ,INTERES , INTERES….
RUSINE POPI!
APROPO, SI BISERICA TREBUIE SA TRAIASCA, DAR NU PE SPINAREA OAMENILOR, CI POPII TREBUIE SA MEARGA LA LUCRU , MACAR 4 ORE PE ZI .LA INTINS MANA SUNT BUNI. SUNT MAI RAU CA SI ROMII CERSATORI , MACAR AIA RECUNOSC ,ASTIA IN SCHIMB NU AU RUSINE.

Ioan Rus 16 mai 2013 at 12:04

buna idea cu mersul la lucru! fiecare popa ar trebui sa lucreze 4 ore ptr activitati educative / programe sociale ptr ca sa isi justifice banii de la stat… iar salariile prea sfinitilor ar trebui anulate ptr ca au facut juramant de a trai in saracie cand au fost calugariti si oricum li se deconteaza toate cheltuilile aferente! nu e un paradox? sa iei 80 milioane pe luna dupa ce ai jurat sa fii sarac?

Comentariile sunt oprite