Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Conferința Internaţională -Religie și Politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat- a debutat astăzi la Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Astăzi, la Alba Iulia au debutat lucrările Simpozionului Internaţional cu tema: RELIGIE ŞI POLITICĂ. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht.

În deschiderea evenimentului academic, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, au luat cuvântul personalităţi marcante din domeniile teologic, politic și cultural, dintre care îi nominalizez pe organizatorul conferinței – ÎPS Irineu Pop Arhiepiscopul Alba Iuliei, ÎPS Laurenţiu Streza Mitropolitul Ardealului, Victor Opaschi Ministru Secretar de Stat pentru Culte și Andrei Marga președinte Institutul Cultural Român (ICR).

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este prima instituție de învățământ superior din România cu caracter religios, care dezbate public, prin organizarea unei conferințe cu participare internațională, subiectul relației dintre Biserică și Stat.

La deschiderea simpozionului au mai participat înalți prelați, numeroși studenți și specialiști – teologi, sociologi, profesori de științe politice, etc – confirmând astfel notorietatea și seriozitatea instituției de învățământ din cadrul Universității “1 Decembrie 1918” care organizează această conferință internațională, precum și interesul acestora pentru tema de mare actualitate – Religie și Biserică.

Anul 2013 este sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română ca „An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, la împlinirea a 1700 de ani de la  emiterea de către Sfântul Împărat Constantin a Edictului de la Mediolanum, în anul 313, edict care dădea libertate religioasă creştinilor să-şi practice propriul crez religios, acest aspect inspirând și tema simpozionului.

“ Într-o lume divizată între păgânism şi creştinism, Sfântul Împărat Constantin a devenit protector al religiei creştine, luând multe măsuri în favoarea Bisericii lui Hristos. Credem că sunt multe similitudini între lumea de atunci şi lumea de  astăzi, o lume ameninţată de necredinţă, de indiferenţă faţă de sacru, de violenţă şi de conflicte, în care oamenii tind să fie, ca în vremea lui Noe, „numai trup”,  au declarat organizatorii simpozionului.

Evenimentul se va desfășura în perioada 14-16 mai 2013 și se bucură de participarea unor personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, dintre care amintim:

ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului;

ÎPS Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei;

PS Gurie Georgiu, Episcopul Devei şi Hunedoarei;

PS Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului şi Strehaiei;

PS Ignatie Trif, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi

Portugaliei;

Victor Opaschi, Ministru Secretar de Stat pentru Culte;

Profesor Andrei Marga, Preşedintele Institutului Cultural Român;

Herman Tristram Engelhardt jr. Rice University, USA; Ryan Nash, The Ohio State University, Wexner College of Medicine, Columbus, OH, USA;

Domnul Profesor Mark J. Cherry, St. Edward’s University Austin, Texas, USA;

Doamna Ana Iltis, Wake Forest University, Winston-Salem, North Carolina, USA;

Doamna Corinna Delkeskamp-Hayes, European Programs, International Studies  in Philosophy and Medicine, Freigericht, Germany;

Tiziano Salvaterra, University  Trento, Italia;

Roberto Giraldo, L’Istituto di Studi Ecumenici „San Bernardino”, Venezia, Italia;

Theodore Damian, Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality, New York, USA;

Petr Balćarek, Palacy University, Omolouc, Czech Republic.

Grégor Puppinick, Director of European Centre for Law and Justice, Strassbourg, France;

Pascal Hämmerli, University of Fribourg, Switzerland;

Nicolaos Koios, University Ecclesiastical Academy of Thessaloniki, Greece.

Partenerii Simpozionului Internaţional de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia sunt:

-Institutul Cultural Român; Secretariatul de Stat pentru Culte; Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Veneţia;

-Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia;

 -Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia;

 -Universitatea Piteşti; Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti;

– Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică; Şcoala Doctorală de Teologie din Alba;

 – European Journal of Science and Theology

Simpozionul îşi propune să atingă – prin patru paneluri de lucru – diferitele aspecte sensibile ale relaţiei dintre Politică şi Religie, dintre Biserică şi Stat, adunând în cadrul dezbaterii ideile şi opiniile exprimate de-a lungul vremii de Sfânta Biserică prin slujitorii ei şi de reprezentanţii puterii seculare.

Vă vom prezenta în articole distincte prezentările ÎPS Laurenţiu Streza Mitropolitul Ardealului și a profesorului Andrei Marga președinte Institutul Cultural Român (ICR).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea