Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Comuna SMART din Alba, pe PRIMUL loc la cele mai multe proiecte „smart vilage”: „Este remarcabil”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comuna SMART din Alba, pe PRIMUL loc la cele mai multe proiecte „smart vilage”: „Este remarcabil”

Transilvania este pe primul loc la nivel național în ceea ce privește proiectele „smart village” implementate în mediul rural. Se detașează într-un astfel de top comuna Ciugud, din județul Alba.

„Smart Village” înseamnă, în esență, digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale.

Astfel, topul comunelor inteligente realizat de compania de consultanță Vegacomp este condus de Ciugud, cu opt proiecte, secundat de Aluniș, din judetul Mureș, cu șapte proiecte, Boghiș (Sălaj) și Saschiz (Mureș) cu câte cinci proiecte fiecare. Urmează Bălășești (Galați), Corunca (Mureș), Mănăștiur (Timiș), Șelimbăr (Sibiu) și Snagov (Ilfov), fiecare cu câte patru proiecte considerate smart.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În cadrul ediției 2022, dedicată radiografierii proiectelor Smart Village în România, am identificat 224 proiecte în 149 de comune, comparativ cu 69 de proiecte în 59 de comune, în anul precedent (2021). Chiar dacă rata de răspuns este foarte mică (10% comparativ cu 71% la Smart City) în acest an, considerăm că este imaginea unui început de drum pentru satul românesc spre o creștere a digitalizării în perioada următoare, având în vedere că și în Europa termenul de Smart Village este relativ nou, început de doar cinci ani”, spune Cornel Bărbuț CEO-ul companiei de consultanță care a realizat radiografia „smart village” în mediul rural.

Studiu de caz pentru Guvernul României

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „Smart Village” în România și, din anul 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel național. În ultimul an, administrația locală a dezvoltat și consolidat un proiect integrat de tip „Smart Village”, care are ca scop dezvoltarea satului românesc prin folosirea noilor tehnologii. În linii mari, Ciugud Smart Village înseamnă digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale.

„Digitalizarea nu este un moft, ci o responsabilitate pe care o avem toți cei care lucrăm în administrația locală sau centrală. Am continuat, în 2020, să dezvoltăm educația, iar Ciugud Smart School este un model de bune practici pentru viitorul învățământului românesc. În tot acest timp, Ciugud a început să fie dat ca exemplu pentru performanța administrativă, însă vă spun, fără falsă modestie, că la Ciugud este doar normalitatea care trebuie să existe în orice sat din România”, spune primarul Gheorghe Damian.

Ciuguban, moneda virtuală la Ciugud

Unul dintre cele mai importante proiecte smart derulat la Ciugud se referă la o „administrație locală inteligentă”, prin intermediul căruia sunt oferite servicii digitale pentru interacțiunea dintre cetățean și autoritățile locale. Astfel, plata impozitelor se poate face electronic, iar eliberarea de către autoritatea locală a unor documente poate fi realizată de la distanță. Un alt proiect este denumit „cetățean inteligent” și are drept scop educarea locuitorilor comunei pentru folosirea soluțiilor smart.

Tot la Ciugud există prima școală smart din mediul rural din România, unde mare parte din interacțiunea profesor – elev se realizează cu ajutorul tehnologiei. Școala din Ciugud este astfel un adevărat „laborator” de testare a unor tehnologii inovative. Întreaga clădire este controlată electronic și își reglează climatizarea și iluminatul cu ajutorul unor senzori controlați de un sistem inteligent de management, fiind monitorizate, totodată, calitatea aerului și confortul din clase.

De asemenea, administrația locală susține protejarea mediului înconjurător cu ajutorul monezii virtuale Ciuguban. Elevii școlii smart sunt învățați să recicleze produsele din plastic, iar în urma reciclării primesc ciugubani, care ulterior sunt utilizați pentru diverse recompense în comunitate. Un alt poiect este „aprozarul virtual”, prin care producătorii locali își vând online produsele. Comuna promovează și transportul ecologic, având două stații de încărcare verzi pentru autoturismele electrice.

În plus, comuna Ciugud este una dintre localitățile din România care a reușit să atragă numeroase fonduri europene, valoarea acestora fiind de peste 10.000 de euro pe cap de locuitor. Astfel, la aproximativ 3200 de locuitori, Ciugud a implementat proiecte cu finanțări europene în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro.

Peste 50% dintre proiecte sunt implementate

Potrivit radiografiei „smart village”, cele 224 de proiecte identificate la nivel național sunt incluse în doar 20 soluţii. Un număr de 124 de proiecte sunt implementate (adică 55% din total), 44 în curs de implementare și 56 în faza de proiect. S-a mai identificat faptul că, în ceea ce privește finanțarea unor astfel de proiecte, există o dependență mare de fondurile europene sau naționale nerambursabile.

„Este remarcabil cum trei judeţe apropiate – Alba, Sibiu și Mureș – conduc detașat clasamentul Satelor Inteligente din acest an și este interesant de urmărit în următorii 3 ani care zone vor reuși să promoveze proiecte consistente de Sate Inteligente”, mai afirmă autorii documentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Master pentru polițiști: Cum combate MAI deficitul de personal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Master pentru polițiști: Cum combate MAI deficitul de personal

În vederea reducerii deficitului de personal de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost operaționalizat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție.

În urma susținerii concursului de admitere, s-a constatat că aproximativ 90% sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI.

Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest sens, a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții acestei forme de învățământ vor fi încadrați în funcție de nevoile instituționale, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, după caz, unde au fost repartizați după absolvire.

Nerespectarea angajamentului încheiat în urma admiterii atrage obligația restituirii, proporțional cu perioada rămasă de executat, a cheltuielilor efectuate în total pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Zi liberă pentru profesori și elevi, de Ziua Educației: 5 octombrie pică miercuri, în mijlocul săptămânii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Zi liberă pentru profesori și elevi, de Ziua Educației: 5 octombrie pică miercuri, în mijlocul săptămânii

An de an, la data de 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Educației, care anul acesta va fi în mijlocul săptămânii, mai exact într-o zi de miercuri. Potrivit ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, la data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector.

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Cătălin Drulă, președintele USR, a calificat, într-o postare pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, licitația prin care Poliția Română a încheiat un contract-cadru de maximum 600 mașini BMW cu Automobile Bavaria drept ”licitație cu dedicație”.

„A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri. Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație. Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui. Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde. Ai putea.

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€? Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm. Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește?

Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției. Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.

Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini. Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h. Afară și cu C200.

Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică.

Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți. *toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea