Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Comemorarea eroilor martiri Horea Cloşca şi Crişan, la Tibru

Alexandra Mates

Publicat

în

Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” filiala Alba Iulia în colaborare cu Primăria Comunei Cricău  a organizat astăzi, 11 noiembrie, un eveniment în memoria eroilor martiri Horea Cloşca şi Crişan, la monumentul dedicat lor de pe Dealul Gutâiului (sat.Tibru,comuna Cricău,jud.Alba).

Momentul comemorativ a fost marcat printr-o slujbă religioasă la Biserica Ortodoxă din Tibru, urmată de un moment omagial adus eroilor martiri la Monumentul de pe Dealul Gutâului precum şi  un alt moment de reculegere la Monumentul eroilor Horea Cloşca şi Crişan din Cricău (vis-a vis de Biserica Ortodoxă Cricău. După cum se ştie,  astăzi s-au împlinit  228 de ani de când pe Dealul Gutâiului (Tibru) s-a parafat amăgitorul armistiţiu (Armistiţiul de la Tibru din 1784) între, autorităţile militare imperiale austriace cu răsculaţii conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan.

La eveniment au participat primarul comunei Cricău Lupşan Emil, viceprimarul Liviu Şuteu , Dan Coriolan Simedru – candidat USL la Camera Deputaţilor , Fulea Ionuţ – Candidat ARD la Camera Deputaţilor, consilierul local PNL Nicolae Iacşa şi alte oficialităţi locale.De asemenea au fost prezenţi numeroşi membri ai Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu” atât din Cricău şi împrejurimi, cât şi din Alba Iulia, în frunte cu prof. Emil Jurca, preşedintele filialei Alba Iulia a Societăţii „Avram Iancu” din România. Primarul comunei Cricău, Emil Lupşan, precum şi profesorul Emil Jurca şi alţi câţiva participanţi le-au vorbit celor prezenţi despre momentele deosebite ale răscoalei lui Horea Cloşca şi Crişan, precum şi despre amăgitorul armistiţiu semnat de conducătorii răscoalei cu armata austriacă, tocmai aici, la Tibru. Evenimentul a fost un succes, reuşindu-se pe alocuri să se retrăiască momentele de spirit revoluţionar şi conştiinţă naţională de altădată.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea