Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Colegiul Național ,,David Prodan’’ din Cugir colindat de elevii Şcolii Gimnaziale 3

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Colindele, poeziile de Crăciun şi voia bună au împodobit ziua de luni, 14 decembrie, la Cabinetul de Documentare și Informare al Colegiului Naţional ,,David Prodan’’ din Cugir , când elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 3, alături de cei ai Colegiului ,,David Prodan’’ au colindat, recitat şi desenat împreună înveseliţi de spiritul Crăciunului, într-o acțiune numită ,,De ce sărbătorim Crăciunul?” aflată sub semnul parteneriatului educaţional încheiat între cele două unităţi de învăţământ amintite.

colinde elevi Cugir (2),,Micii istorici,, s-au documentat asupra Crăciunului, realizând un scurt istoric al sărbătorii şi al bradului pe care îl împodobim cu toţii, eseu care a fost citit de Mihaela Dicu din clasa a VII-a B.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Elevii au aflat că tradiţia bradului de Crăciun a fost instaurată pentru prima dată în Germania, cu aproape 1.000 de ani în urmă, că beteala a fost inventată în Germania pe la 1610, la acea vreme ea fiind chiar din argint.

Au aflat că brazii de Crăciun au fost decoraţi cu îngeraşi şi clopoţei, pentru a se alunga spiritele rele. În Polonia, de exemplu, bradul era decorat cu steluţe, îngeraşi şi păsări, în Suedia era ornat cu mici figurine colorate din lemn, ce reprezentau animale, copii şi îngeraşi, în timp ce în Danemarca brazii „purtau” cu cinste steaguri mici, clopoţei sau inimioare. În China, ornamentele erau confecţionate din hârtie, lituanienii îşi acopereau brazii cu forme geometrice şi cuiburi de păsări, cehoslovacii foloseau pentru decorare coji de ouă colorate iar bradul ucrainean era ornat cu o pânză de păianjen, pentru noroc!

Au fost lecturate de către Alexandru Ştefan şi Raul Negrea din cls. a V-a A şi Denisa Fleşeriu din cls.a V-a B, poeziile ,,Noapte de iarnă,, a lui G. Topârceanu, ,,Colinde, colinde,, a lui M. Eminescu şi ,,Ajun de Crăciun,, de Cezar Viziniuck.

Ajutaţi de colegii liceeni, elevii au realizat apoi desene de iarnă, ornamente şi felicitări de sărbători, care au fost expuse ulterior pe panourile din CDI.

Acompaniaţi de chitariştii Adi Ghişa cls. a VI-a B şi Andi Shadi cls. a VI-a B, elevii de gimnaziu au colindat ,,Sloboade-ne gazdă-n casă,, şi ,,Bucurie se arată!,, iar liceenii ne-au încântat cu ,,Colind,, de Cargo şi ,,Afară ninge liniştit,, a lui Ştefan Hruşcă.

Au cântat împreună cu elevii, onorând momentul magic al Crăciunului pe care îl aşteptăm totdeauna cu nerăbdare şi cu suflete curate, profesoarele Daniela Satmari, Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu.

(C.P.)

[nggallery id=1410]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea