Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Codex Aureus, cel mai important manuscris din România, aflat la ALBA IULIA, a fost inclus pe lista UNESCO, în registrul ”Memoria Lumii”: Este scris cu litere de aur

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO| Codex Aureus, cel mai important manuscris din România, aflat la ALBA IULIA, a fost inclus pe lista UNESCO, în registrul ”Memoria Lumii”: Este scris cu litere de aur

Zece manuscrise de la curtea împăratului Carol cel Mare au fost incluse joi, 18 mai, pe lista ”Memoria Lumii” a UNESCO. Printre acestea este și celebrul manuscris Codex Aureus aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, scris cu litere de aur.

”Prețioasele manuscrise iluminate au o vechime de aproximativ 1200 de ani. Ele sunt depozitate în toată Europa: la Paris, Londra, Viena, București (Alba Iulia – n.r.), Vatican – și la Trier. Din 2004, ”Codex Egberti” face parte, de asemenea, din ”Memoria lumii” din Trier.

Scopul acestui registru internațional este de a ”conserva, a face accesibile și a atrage atenția asupra importanței documentelor documentare”. Cu Evangheliarul Ada de la Trier ca lucrare principală, zece manuscrise din școala de la curtea împăratului Carol cel Mare au fost recunoscute în Registrul UNESCO Memoria Lumii”, scrie marți agenția internațională de presă dpa.

Decizia de includere în lista internațională „Memoria lumii” a fost anunțată joi de UNESCO, după consultări la Paris. Cele mai multe dintre ele conțin textul latin al celor patru Evanghelii, sunt scrise cu cerneală de aur și prezintă portretele evangheliștilor.

Evangheliarul Ada, cu 172 de pagini de pergament și o copertă prețioasă din aur și pietre prețioase, se află în Biblioteca Științifică a orașului Trier. Prin acest premiu, „UNESCO onorează unul dintre cele mai importante momente ale artei medievale”, a declarat primarul orașului Trier, Wolfram Leibe, potrivit sursei citate.

496 de documente fac acum parte din „Memoria lumii” la nivel mondial. Programul UNESCO existând din 1992. Scopul registrului internațional este de a ”conserva, de a face accesibile și de a atrage atenția asupra importanței mărturiilor documentare de valoare excepțională din arhive, biblioteci și muzee”, a declarat Comisia.

Ce reprezintă Codex Aureus
Codex Aureus este un fragment de evangheliar latin scris pe pergament și datează din anul 810, fiind cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia Bibliotecii Batthyaneum. Se află depozitat în camera intitulată Tezaur, o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punct de vedere al conservării sale.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filiala Bibliotecii Naţionale, deţine prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei şi Marcu), 111 foi, cealaltă parte cu evangheliile lui Luca şi Ioan (124 foi) se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Coperţile 1 şi 4, lucrate în plăcuţe de fildeş, se află la Londra şi Roma.

Specialiştii consideră că manuscrisul s-a executat la curtea împăratului Carol cel Mare la Aachen, prin anul 810 şi donat apoi mănăstirii din Lorsch, pe la 820. Valoarea lui adevărată constă nu atât în textele biblice, care se mai găsesc şi în alte manuscrise, ci în bogata decorare a manuscrisului cu miniaturi, iniţiale şi chenare de o execuţie remarcabilă.

Cu toate că manuscrisul are în ansamblu o unitate, totuşi prima parte, care se află la Alba Iulia, este mai bogat ornamentată, are compoziţii originale de o mare prospețime. Aceasta i-a determinat pe unii cercetători să considere această parte mai veche, de pe la 790, pe când cea de-a doua, care reproduce numai unele modele bizantine, ceva mai târziu, pe la 810.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Părintele Doru Gheaja, moment emoționant, la comemorarea martirilor Horea, Cloșca și Crișan: ”Tu, Ardeal” a răsunat în toată Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Părintele Doru Gheaja, moment emoționant, la comemorarea martirilor Horea, Cloșca și Crișan: ”Tu, Ardeal” a răsunat în toată Cetatea Alba Carolina Părintele Doru Gheaja, „părintele cântecelor patriotice din România”, a participat miercuri, 28 februarie, la evenimentul „Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai națiunii române – Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784”, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea