Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Cheile Râmeţului, printre cele mai frumoase din România: O drumeție de neuitat pentru o zi de vară

Publicat

în

O veritabilă aventură într-un teritoriu sălbatic al cheilor. Traseul, cu dificultate medie, porneşte de la Cabana Râmeţ, aflată în apropierea Mănăstirii Râmeţ, spre un teritoriu stâncos cu versanţi apropiaţi care necesită traversarea pe scoabe, cabluri montate în pereţi şi pe alocuri traversare prin apă.

Sunt Cheile Râmeţului, unele dintre cele mai frumoase din Munţii Apuseni. Traversarea acestora pune la încercare rezistenţa temerarilor, dar orice efort merită datorită frumuseţii zonei.

La ieşirea din chei se ajunge într-un sat izolat cu case tradiţionale vechi cu acoperişuri din paie şi grajduri părăginite, năpădite de vegetaţie. Aici este cătunul Cheia, locuit doar în timpul verii. Traseul este marcat cu cruce albastră şi are o durată de circa 4 ore, dus-întors. Este nevoie de purtarea de încălţăminte adecvată şi aducerea uneia de schimb, în situaţia în care este nevoie de traversarea cheilor prin apă.

Electrica Furnizare Discount

Relieful cheilor este reprezentat prin cele două masive calcaroase Uzmezeu la nord, ce culminează la 1135 m şi se continuă print-o înşeuare cu Vf. Tarcău (1217 m) şi Fundoi la sud care este dominat de Vf. Piatra din Chei (1189 m) şi de Vf. Vulturu (1166 m). Ca urmare a intensei carstificări se întâlneşte o întreagă gamă de forme: versanţi abrupţi şi golaşi, vârfuri ascuţite şi sub formă de turnuri, creste, doline, peşteri, portaluri şi ulucuri, precum şi numeroase acumulări sub fomă de grohotişuri şi blocuri.

Clima este influenţată de circulaţia maselor de aer, de altitudinea relativ joasă la care se află rezervaţia şi de o serie de particularităţi locale. Temperatura medie anuală oscilează între 6 şi 8°C. Temperatura medie a lunii iulie oscilează între 16 şi 18°C, iar cea a lunii ianuarie între -3 şi -4°C. Amplitudinea medie anuală atinge 18 – 20°C.

În cuprinsul rezervaţiei este destul de activă circulaţia subterană. Rezervaţia este străbătută de râul Geoagiu (Valea Mănăstirii) care traversează Cheile Râmeţului şi colectează pâraiele Brădeştilor şi Pravului la vest şi pârâul Vulturului la sud-est, precum şi alte pâraie mai mici cu scurgere temporară.

O vizită la mănăstirea de aici este, de asemenea, inevitabilă. Întemeiată în 1214 de călugării Ghenadie şi Romulus, retraşi în peşterile săpate de apa Geoagiului în versanţii Trascăului, mănăstirea Râmeţ e unul din cele mai vechi aşezăminte monahale ortodoxe din Transilvania. Biserica veche, ce poartă hramul „Izvorul Tămăduirii”, după izvorul care iese de sub altar, are mai multe straturi de pictură, primul datând din anul 1300 şi ultimul, al şaptelea, din 1809. Deşi azi mănăstirea de la Râmeţ înseamnă un complex de clădiri în care vieţuiesc peste 100 de măicuţe, dovezile şi mărturiile din trecut au fost păstrate cu grijă.

Aşezământul adăposteşte un muzeu în care se află o colecţie de carte veche, icoane pe lemn şi pe sticlă, obiecte etnografice din zonă şi obiecte de cult. În atelierul de covoare măicuţele lucrează carpete olteneşti şi persane care se pot cumpăra de la magazinul cu obiecte bisericeşti din curte.

Foto: facebook- Consiliul Județean Alba

Publicitate

Ştirea zilei

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Publicat

în

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Răzvan Gabriel Mihalache este probabil cel mai tânăr învățător din România. A împlinit 21 de ani în luna februarie a acestui an, dar a preluat prima generație de copii în urmă cu trei ani, când el însuși era un copil.

Avea 18 ani și șase luni când a intrat pentru prima dată într-o sală de clasă nu ca elev, ci ca profesor. Absolvise în vara lui 2019 Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași și cumva cariera lui fusese pecetluită încă din clasa a V-a, când părinții l-au îndrumat către acest liceu, care îi asigura o loc de muncă sigur la finalul studiilor.

Electrica Furnizare Discount

Deja cu trei ani de experiență la catedră în spate, Gabriel își aduce aminte râzând de prima lui zi de școală, ca învățător. Nu ascunde că a avut emoții, dar nici că a văzut în băiețelul din prima bancă, îmbrăcat îngrijit cu sacou și cămașă, pe el însuși, elevul care cu doar câteva luni înainte încă purta în spate rucsacul cu manuale. Mai greu a fost să capete încrederea părinților, speriați că în spatele catedrei din clasa copiilor lor se află tot un copil.

”Aveam emoții, sincer. Când am intrat în clasă prima dată, mă vedeam pe mine în bancă, atunci când eram eu elev. Se uitau ciudat la mine copiii, vă dați seama. Părinții își făceau griji când au aflat cine o să fie învățătorul copiilor lor. Dar acum am primit mesaje să mă întorc, mă apreciază”, spune Gabriel.

Din motive administrative, Gabriel nu a putut să ducă prima lui generație de elevi până în clasa a IV-a, cum s-ar fi cuvenit. Nu era titular pe post așa că s-a îngrijit de primii lui elevi doar doi ani. I-a preluat din clasa I și a rămas cu ei doar doi ani. În septembrie, anul acesta, este învățător la ”pregătitoare”, iar provocările sunt uriașe.

sursa: ziare.com / sursa foto: arhivă personală

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Publicat

în

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Într-o lume muzicală marcată de dominația comercialului și a mediocrității, „Sărbătoarea muzicii” devine o pledoarie minunată pentru un week-end lipsit de constrângerile ritmurilor care ne inundă auzul de pe toate frecvențele radiourilor.

Concertul SymPhoenix – un proiect muzical marca Phoenix, acompaniază Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Oltenia, dirijor: Bogdan Vodă – de sâmbătă seară a fost un real succes: piesa „Fată verde” nu o să îmbătrânească niciodată și continuă să le dea fiori ascultătorilor, mai ales atunci când este audiată LIVE.

Electrica Furnizare Discount

Alături de Nicu Covaci, care are o carieră excepțională de mai bine de o jumătate de secol, noua trupă Phoenix reprezintă un capitol unic în rockul românesc, mergând pe aceeași linie, cu un aer mai degrabă războinic. Noii membri ai formației au abordat numeroase sub-genuri ale rock-ului, traseul stilistic al trupei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock și ajungând la etno – rock.

Citește și: VIDEO| Bucuria din ochi l-a dat de gol pe primarul Pleșa: e mega fan Phoenix! Ce spune acesta despre trupa consacrată

Phoenix s-a întâlnit cu publicul din Alba Iulia în cadrul unui spectacol extraordinar SYMPHOENIX – împreună cu Filarmonica de Stat Oltenia, dirijor Bogdan Vodă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

În zona alunecării de teren de la Oiejdea, antreprenorul grec Aktor a turnat primul strat de asfalt. Astăzi, chiar dacă e sâmbătă se turna stratul de asfalt de bază pe sensul de mers Sebeș-Turda.  Acesta va fi utilizat pentru dechiderea circulației cu retricții și limitări de viteză pentru cazul în care nu vor fi terminate în acest an toate lucrările în zona alunecării de teren.

Electrica Furnizare Discount

În zona alunecării au fost forații alți piloți, s-a lucrat la excavații și la pământ armat, fiind, de departe punctul din șantier cu cea mai bună mobilizare.

La nodul rutier Teiuș, în zona pasajului rutier peste calea ferată, s-a ajuns la nivel cu umpluturile, iar în partea dinspre Turda se toarnă plăcile de racordare.

Potrivit afirmațiilor fostului ministru Drulă, făcute la postul B1: ”cineva trebuie să fie foarte-foarte rău intenționat”… pentru ca să nu se deschidă circulația rutieră pe acest lot în acest an!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare