FOTO| Centru modern de recuperare neuromotorie cu aparatură performantă și servicii pentru copii și adulți, deschis la Aiud
Un nou şi modern centru de recuperare neuromotorie s-a deschis în municipiul Aiud. Rod al muncii asidue a unei asistente medicale pentru recuperarea neuromotorie a fiicei sale, Alexandra, centrul de recuperare din Aiud dispune de aparatură performantă şi oferă servicii atât pentru copii cât şi pentru adulţi.
Administrat şi finanţat din surse proprii de către Asociaţia „Un pas înainte, Alexandra”, Centrul multifuncţional pentru copii cu dizabilităţi şi persoane adulte „Sf. Cuvioasă Teodora” din Aiud a fost autorizat de forurile competente, la ora actuală fiind declarat ca furnizor autorizat de servicii sociale şi medicale, având ca arie de acoperire municipiul Aiud şi zonele limitrofe acestuia.
„Nu suntem chiar nou-veniţi în acest domeniu. Asociaţia a luat fiinţă ca urmare a experienţei pe care am dobândit-o în munca noastră de recuperare a fiicei mele, Alexandra”, ne-a declarat Mirela Felicia Popa, preşedinta asociaţiei.
Potrivit Feliciei Popa, după ani de zile în care împreună cu familia s-a străduit să-şi recupereze neuromotoriu fiica, au hotărât având la bază pregătirea de asistent medical şi experienţa acumulată pe parcursul anilor în care s-a luptat pentru Alexandra, să pună bazele acestei asociaţii care actualmente se ocupă de recuperarea a 30 de copii şi cam tot atâţia adulţi.
„Iniţial ne-am propus să ne ocupăm de copii cu dizabilităţii motorii, apoi, văzând că sunt şi mulţi adulţi care au astfel de probleme, am început să ne ocupăm şi de aceştia. În fapt, scopul nostru este sprijinirea directă a persoanelor aflate în dificultate, a persoanelor cu grad de handicap, a copiilor cu nevoi speciale, susţinerea şi pregătirea acestora pentru integrarea lor socială şi emoţională, oferindu-le tratamente de recuperare aplicate de personal specializat, de înaltă calificare, beneficiind de o bază materială care oferă posibilitatea desfăşurării activităţilor specifice deprinderii şi dezvoltării unor competenţe şi abilităţi sociale, tehnice şi aptitudinale”, ne-a explicat Mirela Felicia Popa, preşedinta Asociaţiei „Un pas înainte Alexandra”.
Aceasta ne-a explicat că minorii care păşesc pragul sediului asociaţiei din strada Transilvaniei nr. 67 pot beneficia, pe lângă tratamentele specifice bolilor de care suferă, şi de programe special elaborate de specialiştii asociaţiei, programe prin care se încearcă ridicarea nivelului de dezvoltare intelectuală, corectarea gradului de atenţie, de concentrare şi chiar de învăţare. „Avem programe special create pentru copii care au un grad mai mic de dezvoltare intelectuală. Aceştia participă la programe de socializare şi de învăţare speciale. Din păcate, sunt destul de dese astfel de cazuri şi se întâlnesc acolo unde mediul familial nu este propice dezvoltării psihoemoţionale, în familiile dezorganizate sau monoparentale”, ne-a mai declarat preşedinta asociaţiei.
Aceasta ne-a informat că la această oră centrul este perfect adaptat nevoilor specifice celor cu dizabilităţi neuromotorii, are un număr de trei angajaţi permanenţi şi se bucură de aportul muncii unor voluntari şi medici specialişti care asigură asistenţa medicală de specialitate. „Datorită personalului specializat pentru tratarea afecţiunilor neuromotorii, reuşim să oferim asistenţă şi să sprijinim direct atât copiii cât şi adulţii, îi pregătim pentru integrarea socială şi educaţională oferindu-le tratamente de recuperare special aplicate pentru fiecare caz în parte”, ne-a spus Felicia Popa. Potrivit acesteia, la această oră „Centrul multifuncţional pentru copii cu dizabilităţi şi persoane adulte Sf. Cuvioasă Teodora” din Aiud asigură zilnic: kinetoterapie, mecanoterapie, masaj, termoterapie, fizioterapie, electroterapie, laseroterapie, reflexoterapie, logopedie, terapie cognitiv-comportamentală, ludoterapie, consiliere psihologică, la acestea adăugându-se serviciile de informare, consiliere socială, îngrijire la domiciliu şi servicii medicale.
Din cele discutate cu preşedinta Asociaţiei „Un pas înainte Alexandra”, am aflat un fapt mai puţin întâlnit în ziua de astăzi şi anume că, spre surprinderea multora dintre părinţii copiilor cu probleme, aceştia au gratuitate la toate procedurile şi tratamentele pe care le urmează în centrul aiudean. „Financiar nu este chiar uşor, din contră, ne descurcăm destul de greu, însă cu ajutorul unor oameni inimoşi, al unor sponsori şi prin orientarea eficientă a resurselor financiare spre realizarea scopului asociaţiei, reuşim să mergem înainte. Aşa cum ştiţi, copiii au gratuitate la toate procedurile şi tratamentele, doar adulţilor li se percepe o taxă care este sub formă de cotizaţie modică. Ponderea veniturilor din contribuţiile făcute de beneficiarii adulţi se ridică la aproximativ 15 procente, restul fiind asigurat”, ne-a informat Mirela Felicia Popa.
Statistic, în România sunt circa 50.000 de copii cu tulburări neuromotorii grave şi fiecare dintre ei are nevoie de o speranţă. Ceea ce se întâmplă şi ce fac cei trei angajaţi şi voluntarii Asociaţiei „Un pas înainte Alexandra” în „Centrul multifuncţional pentru copii cu dizabilităţi şi persoane adulte Sf. Cuvioasă Teodora” din Aiud, nu este altceva decât încercarea de a da speranţe celor care suferă de diverse dizabilităţi, un lucru de toată lauda.
Dorel LAZĂR
[nggallery id=1967]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tarifele pentru colectarea gunoiului ar putea ”EXPLODA” în Alba! RER Vest SA Oradea a dat în judecată CJ Alba și cere daune de peste 2 milioane de lei
RER Vest SA Oradea, operatorul instalațiilor de gestionare a deșeurilor, a dat în judecată CJ Alba și cere daune de peste 2 milioane de lei Conducerea societății invocă refuzul instituției de a actualiza tarifele de transfer, sortare, tratare mecano-biologică și depozitare a deșeurilor • Reprezentanții CJ Alba susțin că solicitarea de modificare a tarifelor nu […]