FOTO: Cele mai frumoase şi mai valoroase icoane din Transilvania, expuse la Palatul Apor
Un adevărat pelerinaj spiritual a avut loc astăzi, 25 aprilie, în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor, sediul Universităţii „1 Decembrie 1918”. Este vorba despre vernisajul expoziţiei atelier „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european”, o expoziţie care reuneşte cele mai frumoase şi mai valoroase icoane executate în sec. XIX – XX, realizate de artişti populari, în special în cele centrele de pictură tradiţională de la Laz, Lancrăm, Maierii Bălgradului şi Feisa, centre care cu uşurinţă ar putea fi caracterizate drept veritabile şcoli de pictură. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 25 aprilie 2013-15 mai 2013.
La vernisaj au luat parte ÎPS Irineu, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Aba Iulia – Daniel Breaz, directorul Muzeului Unirii – Gabriel Rustoiu, Mihai Gligor – şef catedra de istorie a Universităţii “1 Decembrie 1918”, doctorii în istorie Daniel şi Dana Dumitran, organizatori – coordonatori ai conferinţei dar şi profesori universitari, preoţi şi oameni de cultură.
Înaltpreasfinţitul Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei a ţinut un discurs înălţător în care a vorbit despre importanţa şi puterea spirituală a icoanei: „Icoana şi iconografia ortodoxă în general prezintă acele calităţi sau însuşiri ale fiinţei umane, care au ajutat această fiinţă să ajungă în cerul veşniciei. Când trupul este dus la groapă rămâne sufletul, de aceea trebuie să dezrădăcinăm din sufletul nostru seminţele răului şi să implantăm virtuţile. Despre această esenţă purificată, sau despre sulfetul omului îmbunătăţit ne vorbesc nouă icoanele ortodoxe. Îl prezintă pe om de fapt la capătul drumului, şi dacă suflletul lui e frumos şi trupul lui capătă aura împărăţiei veşnice. În acest timp am putea spune că în lumea occidentală apar unele reprezentări, sau mai bine zis tablouri, care nu totdeauna arată frumosul spiritual. Unele pot fi chiar scandaloase, care nu edifică fiinţa umană. Dacă o reprezentare iconografică nu ajută la mântuirea sufletului şi la ridicarea omului pe scara desăvârşirii, nu este de folos. Poate fi chiar periculoasă. În schimb, dacă icoana te înalţă, dacă te îndeamnă la rugăciune, dacă te îndeamnă la pocăinţă sau chiar stârneşte lacrimi de remuşcări pentru greşelile tale atunci este cu adevărat icoană. De o astfel de icoană trebuie să ne apropiem cu veneraţie. Noi nu cinstim chipul, lemnul sau metalul sau materialul ci pe cel reprezentat. Veneraţia sau cinstirea se ridică la chipul înfrumuseţat, îmbunătăţit. În tradiţia noastră ortodoxă iconografia este ceva vechi(…) Arta iconografică s-ar putea asemăna cu slujirea sacerdotală. Icoana posedă o forţă dinamică a cuvântului lui Dumnezeu. Mântuitorul spunea când era pe Pământ: Dacă voi veţi tăcea, pietrele vor grăi. Cu atât mai mult se poate vorbi despre limbajul icoanei. Icoana grăieşte cu maximă elocvenţă despre realităţile transcendentale şi despre lumea care va veni, în care nu va fi boală, suferinţă, urât sau moarte. Noi credem că prin icoana sfinţită se comunică harul lui Dumnezeu, de aceea în biserică avem multe icoane făcătoare de minuni, care sunt considerate într-adevăr şi pe bună dreptate relicve sfinte. Ele produc minuni şi vindecări pentru aceea care se apropie de ele cu conştiinţă curată şi credinţă în Dumnezeu. Icoana întrupează şi face prezentă o realitate superioară.
Icoana confirmă realitatea întrupării lui Hristos în istorie. Icoana arată importanţa trupului omenesc care într-o zi va fi resuscitat sau înviat şi transfigurat. Icoana arată că nu numai sufletul ci şi corpul omenesc este creat după chipul lui Dumnezeu. Şi acest corp este destinat învierii, spiritualizării sau pregmatizării la capătul istoriei. De aceea, noi cinstim icoana şi considerăm icoana foarte importantă în ortodoxie. Ea este un stimulent în lupta spirituală şi în acelaşi timp ne întăreşte speranţa că binele, spiritul va triumfa asupra materiei(…)
„Am vrut ca această adunare a noastră în numele lui Hristos să fie pătrunsă de prezenţa lui tainică, şi să fim stimulaţi în creşterea noastră duhovnicească”, a spus Înaltpreasfinţitul arhiepiscop Irineu.
„Expoziţia invită deopotrivă la cunoaşterea celor mai frumoase icoane păstrate în judeţul Alba şi la o dezbatere asupra oportunităţii şi a mijloacelor prin care ar putea fi organizat în Alba Iulia un spaţiu care să ofere permanent publicului posibilitatea întâlnirii cu aceste comori. Fragilizate de trecerea timpului, care le-a ştirbit multora din strălucire şi integritate, icoanele sunt documentele cele mai expresive şi de multe ori singurele surse de informare asupra unei istorii pe care nu au jalonat-o doar victoriile de pe câmpul de luptă, ci în primul rând credinţa şi jertfa cu care s-au înălţat şi împodobit biserici, s-au construit şcoli şi s-au fortificat cunoştinţe. Adeseori doar datorită icoanelor îi mai cunoaştem pe cei care s-au îngrijit de propăşirea strămoşilor şi ele sunt singurele martore a ceea ce a fost frumos în veacurile trecute”, a precizat coordonatoarea expoziţiei dr. Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Unirii din Alba Iulia.
Expoziţia face parte din cadrul conferinţei internaţionale cu tema „Economie şi societate în Europa Centrală şi Răsăriteană. Teritoriu, populaţie, consum”, eveniment coordonat de profesorul universitar Daniel Dumitran şi care reuneşte istorici din Franţa, Germania, Polonia, Slovacia şi Ungaria fiind organizată de Muzeul Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918” şi Arhiepiscopia Ortodoxă a Albei Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 24 – 30 IANUARIE 2025. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall
Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 24 – 30 IANUARIE 2025. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall Țăndări Avanpremiera Regia: Bogdan Naumovici Cu: Alin Florea, Constantin Florescu, Cristian Bota, Nicodim Ungureanu, Cătălin Neamțu, Carmen Tănase Gen Film: Comedie Durată: 107 min Rating: AP 12 Când două comune primesc de […]