Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Castrul roman de la Alba Iulia, propus pentru înscriere în Lista UNESCO în dosarul Limesului Dacic

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

FOTO| Castrul roman de la Alba Iulia, propus pentru înscriere în Lista UNESCO în dosarul Limesului Dacic

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Dosarul de nominalizare a Limesului Dacic (granița romană a provinciei Dacia) a fost depus pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

Acest lucru însemană că o serie de obiective de patrimoniu din Alba ar putea fi prezente, într-un interval nu prea îndepărtat, pe Lista UNESCO.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Cel mai important dintre acestea în reprezintă ruinele castrului roman de la Alba Iulia. Dosarul a fost înmânat în 30 ianuarie 2023 directorului Centrului Patrimoniului Mondial, Lazare Eloundou Assomo, de către ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu. Demersul are ca scop înscrierea siturilor propuse pe listele UNESCO, cel mai devreme în 2024, iar apoi administrarea și valorificarea acestor situri în conformitate cu recomandările internaționale și cu legislația românească.

Până în prezent sunt înscrise segmentele de graniță din Anglia, Olanda, Germania, Austria și Slovacia. Din cei peste 7000 km ai frontierelor romane din jurul Mediteranei, Dacia va contribui cu circa 1500 de km de frontiere compuse din situri arheologice cum ar fi fortificații mai mari sau mai mici, turnuri de semnalizare, așezări civile, drumuri, instalații termale, valuri artificiale de pământ sau porțiuni de ziduri. „Dacă cele 285 de situri propuse acum vor fi incluse pe listele UNESCO, nu vor mai fi doar bunurile noastre culturale, ci ale întregii umanități, pentru a le lăsa moștenire generațiilor următoare, aceasta fiind deviza Patrimoniului Universal. Este necesar ca acesta să fie un impuls pentru creșterea respectului pentru monumente, trebuie să învățăm să le valorificăm fără să le afectăm, să cunoaștem mai bine istoria, să fim mai detașați în perceperea ei; doar așa ne vom respecta pe noi înșine”, susține președintele Comisiei Naționale Limes, Felix Marcu, care este managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

*Castre de marș descoperite în Munții Șureanu

Printre obiectivele cele mai importante care ar uma să fie incluse pe lista UNSCO este şi fostul castru roman de la Apulum (Alba Iulia), capitala Daciei Romane. ”Cercetarea arheologică urbană de aici este o adevărată provocare, iar descoperirile făcute de-a lungul timpului atestă importanţa sitului, a «oraşului de sub oraş»: clădiri publice şi private, drumuri romane, băi publice (thermae) şi un material arheologic extrem de variat şi valoros provenind din castrul legiunii a XIII-a Gemina, sediul guvernatorilor, din mediul civil şi din necropolele romane de la Apulum”, susţin reprezentanţi ai Muzeului Unirii, care au contribuit la realizarea dosarului.

Echipa care a lucrat la proiect a găsit în Munții Șureanu un sistem de castre de marș, datând din timpul războaielor dacice. Practic, legiunile romane au avansat înspre cetățile dacice din Munții Orăștiei pe un al doilea traseu, alternativ, direct pe crestele munților. „Aceste castre de marș sunt cele mai spectaculoase din tot ansamblul Limesului. Un corp principal de armată a avansat în Dacia pe sud-vest și pe Valea Mureșului, dar foarte mulți au mers pe creste și avem descrisă poziția lor grație acestor castre din 10 în 10 km, prin Munții Parâng, pe un drum paralel cu Transalpina. E un peisaj spectaculos. Și e un traseu mai rapid. Cel mai înalt punct e castrul de lângă Vârful lui Pătru în Munții Șureanu, care e pe lângă pârtia de schi la aproape 2000 de m. Numai în Galiția, în Portugalia mai găsim asemenea construcții”, susține Felix Marcu. Din județul Alba, mai sunt cuprinse în dosarul depus la UNESCO zonele aurifere Roșia Montană și Zlatna, precum și fostul castru roman de la Războieni, orașul Ocna Mureș.

Dosarul va face obiectul unei evaluări tehnice a Consiliului Internațional al Siturilor și Monumentelor, principala structură de evaluare al UNESCO pentru obiectivele culturale propuse spre înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, o decizie privind înscrierea urmând a fi luată în cadrul sesiunii Comitetului Patrimoniului Mondial din 2024.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | TRAFIC ÎNCHIS pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza rafalelor puternice de vânt: Mai mulți copaci și indicatoare rutiere au fost rupte

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | TRAFIC ÎNCHIS pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza rafalelor puternice de vânt: Mai mulți copaci și indicatoare rutiere au fost rupte Traficul rutier va fi închis pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza condițiilor meteo extreme. Potrivit DRDP Brașov, rafalele de vânt puternic au doborât mai mulți copaci […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea