FOTO. Căpșuni aromate, produse cu… suflet. La Stremț, o familie de tineri a făcut primul pas în afaceri, profitând de finanțarea europeană
La Stremț, o familie de tineri a făcut primul pas în afaceri, profitând de finanțarea europeană
În ultimul timp, tot mai mulți tineri își fac curaj și pășesc în lumea businessului. Unii duc mai departe afacerile de familie, alții încep de la zero, cu încredere în forțele proprii, mulți dintre ei profitând de finanțarea europeană. E foarte adevărat că sunt și tineri care, de teama falimentului sau a greutăților, aleg o soluție mai simplă: pleacă din țară, construindu-și un viitor printre străini, departe de casă. Am cunoscut și familii aflate la început de drum, care conduse fiind de dorința de a da viață propriilor idei și vise, au mers mai departe cu curaj și încredere că pot să-și construiască un viitor frumos acasă. Vă prezentăm povestea de succes a familiei Amalia și Alin Butură, din Stremț, care a avut curaj și a reușit în afaceri acasă. A depus un proiect pentru instalarea tinerilor fermieri, pe Măsura 1.1.2, prin PNDR, obținând aproape 40.000 de euro pentru înființarea unei plantații de căpșuni.
”Ideea ne-a venit după ce ne-am căsătorit, când ne puneam problema dacă e bine să plecăm în străinătate sau ar trebui să rămânem acasă. Fratele meu a avut această idee cu plantația de căpșuni, așa că am depus proiectul. Întreaga procedură am parcurs-o foarte ușor, am întocmit proiectul alături de o prietenă și dacă aș mai avea ocazia aș mai accesa un alt proiect fără nicio teamă. De ce spun acest lucru? Pentru că noi am fost corecți, am urmat întocmai etapele prevăzute în proiect și nu am avut probleme cu cei care au venit să verifice dacă am urmat întreaga procedură, chiar dacă birocrația a fost destul de mare…”, ne-a spus Amalia Butură, tânăr fermier din Stremț, alături de soțul său, Alin, ei demonstrând că dacă există dorință și încredere, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Primul pas – terenul Și pentru ca visul familiei Amalia și Alin Butură să se împlinească, tinerii au achiziționat un teren, pe un platou însorit, iar cu ajutorul fondurilor europene au amenajat 9 solarii pe 4.200 metri pătrați. Apoi au cumpărat plantele, de la o pepinieră din județul Sălaj, toate provenind din sere, plante sănătoase, cu certificat sanitar. În fiecare solar s-au adus aproape 2.100 de plante, sădite cu migală și răbdare de familia Butură.
”Am apelat la specialiști pentru că noi, nefiind de meserie, am fost nevoiți să mergem pe mâna celor cu experiență și am avut încredere în soiurile recomandate de cei de la pepinieră”, ne-a spus Amalia Butură, care lucrează alături de soțul său, Alin, pentru ca această afacere de familie să prospere. Așadar, cei 4.200 de metri pătrați de solar sunt acoperiți de plante cu o singură producție – cea din luna mai. În acest an, tânăra familie a plantat căpșuni, pe o suprafață mică, și în câmp, în afara solarului, iar aromatele fructe se coc mai târziu.
Recolta – pe măsura așteptărilor Producția de căpșuni obținută de tinerii fermieri a ajuns, în medie, la 5-6 tone pe an. În primul an s-a obținut o cantitate mai mică, dar apoi, în anii 2 și 3 producția a crescut treptat. La început, producția de căpșuni a fost comercializată en-gros, la piață, dar acum, fermierii obținând o cantitate mai mică, recolta se vinde direct de acasă. De ce sunt mai puține căpșuni? Pentru că tinerii urmează sfaturile specialiștilor, care spun că după 3 ani ar trebui schimbate plantele, deoarece producția are de suferit, iar cultura e mai expusă la boli și dăunători. Așa că din acest an a început, treptat, înnoirea plantelor, întinerirea lor, ne-a spus Amalia. Chiar dacă recolta e mai mică, fructele sunt mai dulci, numai bune pentru dulceață, ele fiind căutate de gospodine, care susțin că fructele au un conținut mai mare de zahăr, ceea ce face ca dulceața obținută să aibă o aromă deosebită.
Muncă… în familie Așa cum ne-au spus tinerii fermieri, satisfacția vine după o muncă asiduă, e nevoie de răbdare, dar și de perseverență. ”În solar, începem lucrările din luna februarie, cu întreținerea plantelor – udat, plivit, tratamente împotriva dăunătorilor, toate desfășurându-se până la apariția primului fruct. Nu am folosit niciodată îngrășământ pentru că ne-am dorit să producem fructe sănătoase. Noi producem și pentru familie, avem copii și vrem ca ei să consume fructe bune, aromate și sănătoase”, ne-au spus tinerii fermieri. Am gustat căpșunile de la Stremț și le-am dat dreptate tinerilor fermieri: căpșuni ca la Stremț nu mai găsești altundeva! Asta și pentru că ei, tinerii, au pus mult suflet ca această idee, din anul 2012, să prindă viață. Și-au dorit să reușească, au avut încredere în visul lor și au demonstrat că pentru ei nimic nu e imposibil! Au depus un proiect cu finanțare europeană și au reușit! Astăzi, sunt un exemplu pentru alte familii care nu știu ce vor sau aleg calea mai simplă, aceea de a pleca din țară.
[nggallery id=2304]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun