Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Căpșuni aromate, produse cu… suflet. La Stremț, o familie de tineri a făcut primul pas în afaceri, profitând de finanțarea europeană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Stremț, o familie de tineri a făcut primul pas în afaceri, profitând de finanțarea europeană

În ultimul timp, tot mai mulți tineri își fac curaj și pășesc în lumea businessului. Unii duc mai departe afacerile de familie, alții încep de la zero, cu încredere în forțele proprii, mulți dintre ei profitând de finanțarea europeană. E foarte adevărat că sunt și tineri care, de teama falimentului sau a capsuni Stremtgreutăților, aleg o soluție mai simplă: pleacă din țară, construindu-și un viitor printre străini, departe de casă. Am cunoscut și familii aflate la început de drum, care conduse fiind de dorința de a da viață propriilor idei și vise, au mers mai departe cu curaj și încredere că pot să-și construiască un viitor frumos acasă. Vă prezentăm povestea de succes a familiei Amalia și Alin Butură, din Stremț, care a avut curaj și a reușit în afaceri acasă. A depus un proiect pentru instalarea tinerilor fermieri, pe Măsura 1.1.2, prin PNDR, obținând aproape 40.000 de euro pentru înființarea unei plantații de căpșuni.

”Ideea ne-a venit după ce ne-am căsătorit, când ne puneam problema dacă e bine să plecăm în străinătate sau ar trebui să rămânem acasă. Fratele meu a avut această idee cu plantația de căpșuni, așa că am depus proiectul. Întreaga procedură am parcurs-o foarte ușor, am întocmit proiectul alături de o prietenă și dacă aș mai avea ocazia aș mai accesa un alt proiect fără nicio teamă. De ce spun acest lucru? Pentru că noi am fost corecți, am urmat întocmai etapele prevăzute în proiect și nu am avut probleme cu cei care au venit să verifice dacă am urmat întreaga procedură, chiar dacă birocrația a fost destul de mare…”, ne-a spus Amalia Butură, tânăr fermier din Stremț, alături de soțul său, Alin, ei demonstrând că dacă există dorință și încredere, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primul pas – terenul Și pentru ca visul familiei Amalia și Alin Butură să se împlinească, tinerii au achiziționat un teren, pe un platou însorit, iar cu ajutorul fondurilor europene au amenajat 9 solarii pe 4.200 metri pătrați. Apoi au cumpărat plantele, de la o pepinieră din județul Sălaj, toate provenind din sere, plante sănătoase, cu certificat sanitar. În fiecare solar s-au adus aproape 2.100 de plante, sădite cu migală și răbdare de familia Butură.

”Am apelat la specialiști pentru că noi, nefiind de meserie, am fost nevoiți să mergem pe mâna celor cu experiență și am avut încredere în soiurile recomandate de cei de la pepinieră”, ne-a spus Amalia Butură, care lucrează alături de soțul său, Alin, pentru ca această afacere de familie să prospere. Așadar, cei 4.200 de metri pătrați de solar sunt acoperiți de plante cu o singură producție – cea din luna mai. În acest an, tânăra familie a plantat căpșuni, pe o suprafață mică, și în câmp, în afara solarului, iar aromatele fructe se coc mai târziu.

Recolta – pe măsura așteptărilor Producția de căpșuni obținută de tinerii fermieri a ajuns, în medie, la 5-6 tone pe an. În primul an s-a obținut o cantitate mai mică, dar apoi, în anii 2 și 3 producția a crescut treptat. La început, producția de căpșuni a fost comercializată en-gros, la piață, dar acum, fermierii obținând o cantitate mai mică, recolta se vinde direct de acasă. De ce sunt mai puține căpșuni? Pentru că tinerii urmează sfaturile specialiștilor, care spun că după 3 ani ar trebui schimbate plantele, deoarece producția are de suferit, iar cultura e mai expusă la boli și dăunători. Așa că din acest an a început, treptat, înnoirea plantelor, întinerirea lor, ne-a spus Amalia. Chiar dacă recolta e mai mică, fructele sunt mai dulci, numai bune pentru dulceață, ele fiind căutate de gospodine, care susțin că fructele au un conținut mai mare de zahăr, ceea ce face ca dulceața obținută să aibă o aromă deosebită.

Muncă… în familie Așa cum ne-au spus tinerii fermieri, satisfacția vine după o muncă asiduă, e nevoie de răbdare, dar și de perseverență. ”În solar, începem lucrările din luna februarie, cu întreținerea plantelor – udat, plivit, tratamente împotriva dăunătorilor, toate desfășurându-se până la apariția primului fruct. Nu am folosit niciodată îngrășământ pentru că ne-am dorit să producem fructe sănătoase. Noi producem și pentru familie, avem copii și vrem ca ei să consume fructe bune, aromate și sănătoase”, ne-au spus tinerii fermieri. Am gustat căpșunile de la Stremț și le-am dat dreptate tinerilor fermieri: căpșuni ca la Stremț nu mai găsești altundeva! Asta și pentru că ei, tinerii, au pus mult suflet ca această idee, din anul 2012, să prindă viață. Și-au dorit să reușească, au avut încredere în visul lor și au demonstrat că pentru ei nimic nu e imposibil! Au depus un proiect cu finanțare europeană și au reușit! Astăzi, sunt un exemplu pentru alte familii care nu știu ce vor sau aleg calea mai simplă, aceea de a pleca din țară.

[nggallery id=2304]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție

Nicoleta Adelina Vesa, coordonatorul blocului alimentar al Spitalului Județean de Urgență Alba, aflată într-o emisiune la Radio Unirea FM a explicat faptul că spitalul se descurcă de minune cu suma de 22 de lei alocați pentru meniurile pacienților, deși suma este totuși mică.

Întrebată cum se stabilește meniul cu cei 22 de lei care sunt alocați, aceasta a răspuns că „meniul il stabilim in functie de regimul fiecăruia, pentru că avem niște regimuri, alocația diferă. Avem și cu 33 de lei pentru pacienții care sunt cu diabet, oncologie, hepaticii, arsul și atunci, în funcție de regim, în funcție de alocații, avem contracte pe care trebuie să le respectăm, trebuie să respectăm diversificarea, trebuie să respectăm proteinele, lipidele, glucidele fiecăruia în parte și așa se stabilește un meniu”, a declarat Nicoleta Adelina Vesa, coordonator bloc alimentar Spitalul Județean de Urgență Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Noi gătim, gătim foarte sănătos, gătim dietetic, nu prăjim nimic, avem aparatură, avem cuptoare foarte bine dotate, moderne și totul este gătit înăbușit, gătit la cuptor, nu prăjim nimic, deci totul se gătește dietetic. Se respectă regimul fiecărui pacient, nu există regim să nu putem oferi fiecăruia regim în parte”, a mai adăugat Nicoleta Adriana Vesa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac

Ziarul Unirea

Publicat

în

COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac

Mai multe monede antice au fost descoperite prin detecție în județul Alba, în localitățile Jidvei și Noșlac, lucru ce reprezintă o descoperire de-o importanță deosebită pentru cercetătorii din județul nostru și nu numai.

Într-o conferință de presă organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, arheologul George Bounegru a oferit o serie de informații referitoare la cele mai noi piese din colecția instituției.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Cele două tezaure pe care le-am prezentat astăzi, au fost descoperite în localitățile Jidvei și Noșlac și au fost descoperite cu ajutorul detecției de metale, iar pentru recuperarea contextului arheologic au fost trimise autorizații de diagnostic arheologic.

Am mers, am procedat la fața locului, la o cercetare în teren și am recuperat și restul lăsat acolo. Tezaurul de la Jidvei a fost descoperit într-o pădure, se afla la o mică suprafață deasupra solului.

Probabil au fost depuse într-un suport textil, de pânză și s-au aflat concentrate într-o groapă de aproximativ 20 de centimetri adâncime. Primul tezaur provine de undeva de la mijlocul secolului al doilea, iar celelalte, de epocă dacică, secolul al doilea înainte de Hristos.

Al doilea tezaur, cel de la Noșlac, este de epocă romană clasică, avem monede de la Traian și, din ce am observat la prima vedere, se întind pe întreg parcursul secolului al doilea, până la Septimius Severus. Sunt piese foarte valoroase. Sunt ultimele tezaure intrate în colecția Muzeului Național al Unirii. Cel puțin primul tezaur, nu știu să avem piese similare în colecția muzeului și merită cu prisosință să fie depuse într-o sală specializată în cadrul muzeului”, a transmis arheologul George Bounegru, din partea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Calculatoare SFF și pentru aplicații grafice, pentru angajații Primăriei Alba Iulia. Licitația de aproape 400.000 de lei, lansată în SEAP 

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Calculatoare SFF și pentru aplicații grafice, pentru angajații Primăriei Alba Iulia. Licitația de aproape 400.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziție în cadrul proiectului „Echipamente hardware – calculatoare pentru Primăria municipiului Alba Iulia”. Valoarea totală estimată este de 388.000 lei, fără TVA.

SPECIFICAŢII TEHNICE

Calculator desktop SFF şi monitor
DELL Optiplex 3000 SFF sau echivalent

Procesor – I5-12500: Gen. 12, 18 MB cache, 6 cores, 12 threads, 3.00 GHz to 4.60 GHz Turbo, 65 W
Memorie – 8 GB, 1 X 8 GB, DDR4, 3200 MHz, Max 64 GB
Stocare SSD – 512 GB, M2 PCIe NVMe
Video – Integrat UHD

Elit - Gustul Desăvârșit
Calculator pentru aplicaţii grafice
DELL Precision 3660 sau echivalent

Procesor – I9-12900: Gen. 12, 30 MB cache, 16 cores, 24 threads, 2.4 GHz to 5.10 GHz Turbo, 65 W
Memorie – 32 GB, 2 x 16 GB, DDR5, 4400 MHz, Max 64 GB
Stocare SSD – 1 TB, M2 PCIe NVMe HDD 2 TB 7200 rpm, SATA
Model placă video – NVidia T1000, 4GB GDDR6, 4 DP ports


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea