Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Căpșuni aromate, produse cu… suflet. La Stremț, o familie de tineri a făcut primul pas în afaceri, profitând de finanțarea europeană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Stremț, o familie de tineri a făcut primul pas în afaceri, profitând de finanțarea europeană

În ultimul timp, tot mai mulți tineri își fac curaj și pășesc în lumea businessului. Unii duc mai departe afacerile de familie, alții încep de la zero, cu încredere în forțele proprii, mulți dintre ei profitând de finanțarea europeană. E foarte adevărat că sunt și tineri care, de teama falimentului sau a capsuni Stremtgreutăților, aleg o soluție mai simplă: pleacă din țară, construindu-și un viitor printre străini, departe de casă. Am cunoscut și familii aflate la început de drum, care conduse fiind de dorința de a da viață propriilor idei și vise, au mers mai departe cu curaj și încredere că pot să-și construiască un viitor frumos acasă. Vă prezentăm povestea de succes a familiei Amalia și Alin Butură, din Stremț, care a avut curaj și a reușit în afaceri acasă. A depus un proiect pentru instalarea tinerilor fermieri, pe Măsura 1.1.2, prin PNDR, obținând aproape 40.000 de euro pentru înființarea unei plantații de căpșuni.

”Ideea ne-a venit după ce ne-am căsătorit, când ne puneam problema dacă e bine să plecăm în străinătate sau ar trebui să rămânem acasă. Fratele meu a avut această idee cu plantația de căpșuni, așa că am depus proiectul. Întreaga procedură am parcurs-o foarte ușor, am întocmit proiectul alături de o prietenă și dacă aș mai avea ocazia aș mai accesa un alt proiect fără nicio teamă. De ce spun acest lucru? Pentru că noi am fost corecți, am urmat întocmai etapele prevăzute în proiect și nu am avut probleme cu cei care au venit să verifice dacă am urmat întreaga procedură, chiar dacă birocrația a fost destul de mare…”, ne-a spus Amalia Butură, tânăr fermier din Stremț, alături de soțul său, Alin, ei demonstrând că dacă există dorință și încredere, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Primul pas – terenul Și pentru ca visul familiei Amalia și Alin Butură să se împlinească, tinerii au achiziționat un teren, pe un platou însorit, iar cu ajutorul fondurilor europene au amenajat 9 solarii pe 4.200 metri pătrați. Apoi au cumpărat plantele, de la o pepinieră din județul Sălaj, toate provenind din sere, plante sănătoase, cu certificat sanitar. În fiecare solar s-au adus aproape 2.100 de plante, sădite cu migală și răbdare de familia Butură.

”Am apelat la specialiști pentru că noi, nefiind de meserie, am fost nevoiți să mergem pe mâna celor cu experiență și am avut încredere în soiurile recomandate de cei de la pepinieră”, ne-a spus Amalia Butură, care lucrează alături de soțul său, Alin, pentru ca această afacere de familie să prospere. Așadar, cei 4.200 de metri pătrați de solar sunt acoperiți de plante cu o singură producție – cea din luna mai. În acest an, tânăra familie a plantat căpșuni, pe o suprafață mică, și în câmp, în afara solarului, iar aromatele fructe se coc mai târziu.

Recolta – pe măsura așteptărilor Producția de căpșuni obținută de tinerii fermieri a ajuns, în medie, la 5-6 tone pe an. În primul an s-a obținut o cantitate mai mică, dar apoi, în anii 2 și 3 producția a crescut treptat. La început, producția de căpșuni a fost comercializată en-gros, la piață, dar acum, fermierii obținând o cantitate mai mică, recolta se vinde direct de acasă. De ce sunt mai puține căpșuni? Pentru că tinerii urmează sfaturile specialiștilor, care spun că după 3 ani ar trebui schimbate plantele, deoarece producția are de suferit, iar cultura e mai expusă la boli și dăunători. Așa că din acest an a început, treptat, înnoirea plantelor, întinerirea lor, ne-a spus Amalia. Chiar dacă recolta e mai mică, fructele sunt mai dulci, numai bune pentru dulceață, ele fiind căutate de gospodine, care susțin că fructele au un conținut mai mare de zahăr, ceea ce face ca dulceața obținută să aibă o aromă deosebită.

Muncă… în familie Așa cum ne-au spus tinerii fermieri, satisfacția vine după o muncă asiduă, e nevoie de răbdare, dar și de perseverență. ”În solar, începem lucrările din luna februarie, cu întreținerea plantelor – udat, plivit, tratamente împotriva dăunătorilor, toate desfășurându-se până la apariția primului fruct. Nu am folosit niciodată îngrășământ pentru că ne-am dorit să producem fructe sănătoase. Noi producem și pentru familie, avem copii și vrem ca ei să consume fructe bune, aromate și sănătoase”, ne-au spus tinerii fermieri. Am gustat căpșunile de la Stremț și le-am dat dreptate tinerilor fermieri: căpșuni ca la Stremț nu mai găsești altundeva! Asta și pentru că ei, tinerii, au pus mult suflet ca această idee, din anul 2012, să prindă viață. Și-au dorit să reușească, au avut încredere în visul lor și au demonstrat că pentru ei nimic nu e imposibil! Au depus un proiect cu finanțare europeană și au reușit! Astăzi, sunt un exemplu pentru alte familii care nu știu ce vor sau aleg calea mai simplă, aceea de a pleca din țară.

[nggallery id=2304]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 23 APRILIE 2024: 564 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 23 APRILIE 2024: 564 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea