Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Capsula timpului ”Romania 2118” – o sculptură din bronz reprezentând o carte și o semisferă care se va putea deschide peste 100 de ani, va fi amplasată în Șanțurile Cetății

Publicat

în

Primăria Alba Iulia solicita Consiliului Local aprobarea Planului Urbanistic Zonal ”Amplasare capsula timpului România 2118 în șanțul Cetății Alba Carolina. Documentaţia propune amplasarea unei sculpturi din bronz pe două dale de granit, în apropierea Axului Marii Uniri, zona din stânga de acces înspre Centrul de Informare Turistică.

Detaliile despre sculptură sunt puse la dispoziție în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării consilierilor locali, în ședința din 30 octombrie.

Astfel, semisfera realizata din bronz va avea un diametru de 1 m. Ea va fi îngropată la aproximativ 20 cm într-un soclu de calcar, format din două trepte în formă de pătrat, cu latura de 1.60 m pentru primul nivel și latura de 1.30 m pentru al doilea nivel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Semisfera va include un sistem pentru desigilarea capsulei timpului peste 100 de ani, prin rotire/ înfiletare. Pe ea va fi gravat mesajul ”Capsula Timpului România 2118. Se va deschide în ziua de 1 Decembrie 2018”

În zona din stânga semisferei, la nivelul soclului, va fi aşezată o plăcuță pentru marcarea momentului dezvelirii soclului, cu următorul text propus: ”Simbol al unității românilor de pretutindeni, dezvelit astazi, 1 decembrie 2018, în prezența domnului primar Mircea Hava, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia”.

În zona din dreapta semisferei, tot la nivelul soclului, va fi aşezata o plăcuță cu următorul text propus: ”Coloana fără sfârșit a neamului nostru se ridică peste secole drept din pământul frământat de palme crăpate și nu se opreşte până nu va străpunge cerul, proptindu-l, ca să nu mai cadă peste noi. Atunci vom fi liberi. In memoriam Joann Ioana Maria”.

Pe latura de est a soclului aferent semisferei se va alipi un soclu cu dimensiunile 0.50 x 0,50 x 0.15 m, tot din calcar. In coltul din dreapta jos al acestui soclu va fi plasat un QR code.

În jurul soclului se vor monta patru stâlpi de calcar sau de metal, cu înălțimea de 0.70 m, delimitând laturile soclului în formă de pătrat. Aceşti stâlpi vor fi uniţi de un lanț metalic, de culoare neagră.

Cartea deschisă ”Romania 2118” se va aşeza în fața semisferei descrise mai sus, ca un mesaj de întâmpinare adresat privitorilor. Ea va fi realizată tot din bronz, cu laturile de 0.60 x 0.40 m, cu o grosime de aproximativ 0.10 – 0.20 m și va fi uşor înclinată, pentru a permite lectura mai uşoară a rândurilor înscrise.

Pe cartea deschisă va fi inclus un mesaj simbolic adresat privitorilor și generaţiilor viitoare: ”Noi, români de pretutindeni reuniţi la Alba Iulia, capitala sufletului românesc, punem astăzi pecete peste veac gândurilor și simţirilor noastre de unitate, credinţă și dragoste de țară. Înainte, împreună! 1 Decembrie 2018. Liga Studenților Români din Străinătate; Fundația C.A.E.S.A.R.”.

Potrivit Serviciului Urbanism din subordinea primăriei, documentaţia pentru acest ansamblu nu a fost supusă avizării în şedinţa Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică și în şedinţa Comisiei tehnice de urbanism, din cauza datei târzii de înregistrare a solicitării. În acest caz avizul Comisiilor este unul consultativ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

Publicat

în

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

În ședința din data de 30 mai 2022, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire rețea de iluminat public în Municipiul Alba Iulia în zona străzii Ana Ipătescu”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 220.228,32 lei, fără TVA.

Propunerea are ca obiect realizarea iluminatului public la standarde europene de infrastructura publica urbana in zona străzii Ana Ipatescu, pe străzile: Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu din Municipiul Alba Iulia, județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instalațiile nou proiectate se vor amplasa în intravilanul Municipiului Alba Iulia, pe teren neproductiv aparținând domeniului public al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Traseele instalațiilor electrice proiectate, precum și amplasamentele construcțiilor existente se vor prezenta la faza de PT pe planurile de situație.

Pentru a asigura un iluminat corespunzător pe străzile Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu, din Municipiul Alba Iulia, se vor monta unilateral 94 stâlpi metalici zincati de 8m inaltime (St.l-5-St.94) in fundație turnata cu dimensiuni 0.80 x 0.80 x l.Om (lxlxh). Acești stâlpi se vor monta la distanta de cca. 34 m intre ei si la 0.3m de marginea carosabilului.

Pe stâlpii St.l+ St.94, se vor monta aparate de iluminat cu surse LED 8600-11900 lm, cate un aparat pe fiecare stâlp. Aparatele de iluminat se vor monta prin intermediul sistemului de fixare (consola 1.0×0.5×5°), in vârf de stâlp. Aparatele de iluminat vor fi echipate cu modul de telegestiune.

Alimentarea aparatelor de iluminat se va face din rețeaua subterana proiectata prin intermediul unui cablu de tip CYY-F 3×1.5 mm2 racordat la clemele de legătură aflate in cutia de alimentare a stâlpului. Cutia de alimentare a stâlpului este prevăzută cu o siguranța de 6A pentru protecția corpului de iluminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Publicat

în

Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Marți, 24 mai, la sediul Primăriei Cugir, edilul Adrian Teban a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Gradiniței “Voinicel” din cadrul Școlii Gimnaziale Singidava.

Investiția, în valoare de aproximativ 1.875.000 lei, va fi executată de S.C.Primex Invest S.R.L, societate care va avea la dispozitie 12 luni pentru a finaliza lucrările prevăzute.

Finanțarea provine din fonduri europene accesate de către administrația locală în baza proiectului „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială SINGIDAVA”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este a doua oară când proiectul parcurge întregul proces de achiziție, după ce precedentul contract de execuție, semnat în urmă cu aproximativ 9 luni, a fost reziliat ca urmare a decesului administratorului societății S.C. Vatcons Team S.R.L.

Grădinița „Voinicel” va beneficia de modernizări interioare/exterioare și de lucrări de eficientizare energetică:

 • Refacerea învelitorii și termoizolației existente;
  Inlocuirea hidroizolației învechite de la subsol;
  Înlocuirea tuturor instalațiilor utilitare;
  Modernizarea grupurilor sanitare;
  Înlocuirea pardoselilor din sălile de grupă;
  Rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii;
  Instalație de protecție împotriva șocurilor electrice, instalație de paratraznet;
  Instalații antiefracție, de voce – date si de supraveghere video;
  Instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu
  sistem de ventilare a sălilor de grupă;
  Sisteme de iluminat echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică;
  Panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră.

“Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava Cugir” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Publicat

în

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, au fost marți, 24 mai, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia. Aceștia au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României și au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front.

„Am primit astăzi vizita elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, dorinici să ne cunoască. Ne-a bucurat prezența lor în mijlocul nostru, interacțiunea cu elevii școlilor gimnaziale lipsindu-ne în ultima perioadă.

Micuții au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României, despre cum pot să devină și ei la rândul lor elevi într-un colegiu militar, despre programul, instrucția, performanțele școlare sau activităţile extracurriculare desfăşurate în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micuții oaspeții au putut asista și la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, prezentat de elevii din clasa a XI-a A, conduşi de locotenent Alexandru Simion. La finalul exercițiului, elevii au fost răsplătiţi cu aplauze”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare