Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Campanie de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „accidentul”. Persoanele vârsnice, instruite de poliţişti pentru a nu da crezare escrocilor şi pentru a anunţa poliţia

Ziarul Unirea

Publicat

în

În această perioadă, poliţiştii din Alba desfăşoară o campanie de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „accidentul”. Persoanele vârsnice sunt instruite de poliţişti pentru a nu da crezare escrocilor şi pentru a anunţa poliţia.

În ciuda faptului că în cursul anilor 2016 – 2017 au fost declanşate ample campanii de mediatizare şi prevenire a acestui tip de infracţiune, încă există persoane care cad victime ale escrocilor ce utilizează această metodă pentru a obţine venituri ilicite.

În aceste condiţii şi pentru o şi mai amplă informare a populaţiei, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a lansat campania de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „accidentul”, intitulată „Fii vigilent! Nu te lăsa înşelat de infractori!”

Campania se desfăşoară în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018, scopul acesteia fiind acela de informare a cetăţenilor cu privire la acest mod de operare şi măsurile de siguranţă personală pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime.

Campania se adresează atât cetăţenilor din mediul urban cât şi celor din mediul rural, poliţişti de prevenire, proximitate şi ordine publică, urmând a interacţiona, în mod direct, în special, cu persoanele vârstnice, fie în cadrul unor acţiuni stradale, fie la domiciliile acestora sau la adunările asociaţiilor de proprietari.

Analizând tiparul de comitere a infracţiunilor de înşelăciune prin metoda „accidentul”, au fost identificaţi următorii factori care favorizează existenţa acestui fenomen infracţional: vârsta înaintată, naivitatea şi, nu în ultimul rând,  lipsa iniţiativei victimelor de a verifica situaţia de fapt, prezentată de infractori.

Astăzi, 10 noiembrie a.c., în municipiul Alba Iulia, a avut loc o primă acţiune la care au participat poliţişti ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţişti de proximitate de la Poliţia Municipiului Alba Iulia.

Aceştia au purtat discuţii cu persoanele întâlnite pe stradă şi în scări de bloc din zonele din municipiu unde au fost sesizate astfel de fapte. Totodată, poliţiştii le-au adresat rugămintea de a transmite informaţiile preventive, prietenilor şi cunoştinţelor, astfel încât un număr cât mai mare de vârstnici să fie informaţi.

Spre bucuria poliţiştilor, mulţi dintre vârstnicii abordaţi cunoşteau deja acest mod de operare. Unii dintre ei au declarat chiar că au fost sunaţi de către infractori, dar  nu s-au pierdut cu firea şi nu au dat curs cererilor acestora, mai mult au anunţat poliţia, în speranţa că vor reuşi să dea o mână de ajutor.

Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii recomandă:

 

  • Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului!;
  • Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale!;
  • Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

[nggallery id=4832]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea