FOTO: Câinii ciobanilor, ca animale de pradă. De ce este necesară noua Lege a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic
O serie de modificări aduse Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, adoptate în iulie 2015 de Parlament, au pus pe jar proprietarii de oi și capre din România.
Noua Lege a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic care îi nemulțumește pe crescătorii de oi prevede interzicerea, între 6 decembrie și 24 aprilie, a pășunatului oilor pe terenuri agricole. De asemenea, noile reglementări stabilesc că, în zona de munte, ciobanii pot ţine la stână numai trei câini, la deal doar doi, în timp ce oierii de la câmpie unul singur. Câinii care sunt în plus pe lângă turmă pot fi împuşcaţi legal de vânători. Amenzile pentru nerespectarea acestor măsuri sunt între 250 lei și 1.500 de lei.
CITEȘTE ȘI: Pășunatul oilor pe terenuri agricole, interzis între 6 decembrie și 24 aprilie
Reprezentanțiii Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine au catalogat drept aberante noile reglementări și au demarat deja organizarea unui protest amenință că dacă legea nu va fi abrogată, oierii vor trece la actiuni de protest in fața Parlamentului, care va avea loc în 15 decembrie. Aceștia consideră ca în noua formă, legea incalcă grav dreptul la proprietate si le permite asociatiilor de vanatoare sa faca ce doresc pe terenurile proprietate privată.
De sunt necesare modificările aduse Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic?
Specialiștii din domeniul vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic susțin însă că noua lege este necesară și nicidecum aberantă, întrucât numărul mare de câini ținuți pe lângă turmele de oi de către ciobani se tarnsformă adesea în prădători feroce care fac pagube în fondul cinegetic. Vânatul preferat de acești câini înfometați și scăpați de sub control este din categoria ceui mai vulnerabil, cum sunt căpriorii.
Pentru a ilustra acest fenomen, unul dintre cei mai “cu cap” vânători profesioniști din România, membru în Asociația Județeană pentru Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Alba a prezentat un caz concret, petrecut foarte recent în județul Alba.
Un câine de la o stână, scăpat de sub control, a reușit, după trei ore de urmărire să ucidă un căprior pentru a își satisface foamea de carne. Din fericire, un vânător care a fost pe fază a echilibrat situația, oprindu-l odată pentru totdeauna pe acel câine să ucidă vânatul tânăr.
“Acum ca tot discutăm de cât de năpăstuiți sunt săracii ciobani și cât sunt de asupriți de vânători…haideți să vă araăt ce face un câine ciobanesc scăpat de sub control, fără jujeu si nărăvit la carne de vânat. După trei ore de urmărire, a reușit să prindă acest căprior. Din fericire cineva a fost pe fază și a echilibrat situația, dar oare câti căpriori a mai omorat acest caine ciobanesc inainte ?
Și asta e doar un mic exemplu !”, a declarat Felix Bogda Dragomir.
(B.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii