Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Brutărie tradițională, deschisă de o tânără la Abrud cu bani europeni

Alexandra Mates

Publicat

în

brutarie traditionala abrud33S-au gândit ceva timp la o afacere, iar în urmă cu aproximativ un an și-au făcut curaj și și-au deschis propriul business. Dorina Jurca, o tânără din Abrud, împreună cu alți doi asociați tineri, au pus pe picioare o brutărie tradițională, singura cu pâine pe vatră din oraș. Reușita vine în urma accesării unui program european de sprijinire, prin care au obținut fonduri nerambursabile de peste 800.000 de lei, cât a fost investiția. Brutăria a început să funcționeze din luna februarie 2015, iar astăzi se bucură zilnic de zeci de clienți, dar au și distribuție la magazine din oraș și zonele apropiate.

Proiectul ”Punți comunitare” este cel care i-au ajutat pe acești tineri să deschidă o afacere prosperă. Este vorba despre un proiect ce își propune dezvoltarea de oportunități active de ocupare pentru 93 de persoane din grupurile vulnerabile din regiunile Centru și Nord Vest în cadrul unui Sistem de Structuri de Economie Socială (SES) funcțional, flexibi și sustenabil. Astfel, a fost înființată și Asociația ”PRO TRADIȚIA” Abrud, prin care s-a deschis brutăria tradițională în orașul Abrud, cu 6 angajați, din care 3 (brutarii) din grupuri vulnerabile din comunitate.

Pentru cei care sunt în căutare de pâine sau cozonac așa cum doar la bunica acasă găseau pe vremuri, tradiționala brutărie vine în întâmpinarea lor cu 6 produse cu adevărat tradiționale: pâine albă, pâine neagră, cozonac cu nucă, rahat, stafide și cozonac cu mac.

brutarie traditionala abrud05”Toate aceste produse sunt coapte pe vatră cu lemne, fără amelioratori, după o rețetă tradițională. Cuptoarele de asemenea tradiționale sunt din cărămidă și vatră de argilă, iar produsele se dau ambalate în pungi de hârtie personalizate ”, a explicat Dorina Jurca.

Sediul brutăriei este în centrul orașului Abrud, (str. Horea, nr.2), iar oamenii care lucrează aici au absolvit cursuri de panificație sau dețin calitățile de management necesare pentru ca acest proiect să aibă succes și să intre repede în preferințele clienților, a mai spus aceasta. Trebuie menționat că, în prima lună de la deschidere produsele au fost distrbuite gratuit la peroanele din grupuri vulnerabile.

Solicitantul proiectului ”Punți Comunitare”, prin care Ascoiația ”PRO TRADIȚIA Abrud” a obținut fonduri nerambursabile de 832.691 de lei, este Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societate Civilă, Filiala Cluj-Napoca, SC. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG S.R.L. și Asociația Centrul pentru o Societate Durabilă. Proiectul ”Punți Comunitare” POSDRU/168/6.1/S/146256 este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial ”Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6 ”Promovarea incluziunii sociale” Domeniul major de intervenție 6 .1. ”Dezvoltarea economiei sociale”. Acesta ar urma să fie finalizat la sfârșitul lunii septembrie.

Dacă în primul an, asociații brutăriei au fost susținuți cu bani europeni, în următoarele 12 luni de la terminarea proiectului aceștia vor trebui să demonstreze că se descurcă singuri, iar din încasări să suporte toate cheltuielile, începând de la salarii, materie primă până la consumabile. Iar tinerii antreprenori merg cu încredere înainte că afacerea lor este din ce în ce mai profitabilă.

Pâine pe vatră de la Abrud găsiți în fiecare zi. Programul de funcționare este de luni până vineri, între orele 7.00 – 16.00, iar sâmbătă între orele 8.00 – 15.00.

[nggallery id=901]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Un fermier din Alba a investit 2.000 de euro într-un automat de brânzeturi și și-a crescut vânzările de lactate: ,,Pot cumpăra la orice oră, pentru că este deschis în regim non-stop”

Ioana Oprean

Publicat

în

Un fermier din Alba a investit 2.000 de euro într-un automat de brânzeturi și și-a crescut vânzările de lactate: ,,Pot cumpăra la orice oră, pentru că este deschis în regim non-stop” Automatul de brânzeturi! Aceasta este ideea care i-a crescut fermierului Nicolae Romoșan, din Vințu de Jos, vânzările, într-o perioadă când piața este în picaj […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Povestea antrenorului care și-a dedicat viața copiilor și fotbalului: Iosif Luca, 91 de ani de viață, 67 petrecuți pe teren: „Microbul îl aveam în sânge încă de mic și așa a pornit această nebunie”

Ioana Oprean

Publicat

în

Povestea antrenorului care și-a dedicat viața copiilor și fotbalului: Iosif Luca, 91 de ani de viață, 67 petrecuți pe teren: „Microbul îl aveam în sânge încă de mic și așa a pornit această nebunie” La 91 de ani, Iosif Luca, sau „Nea Luca”, așa cum îl știe toată lumea, continuă să meargă pe terenul de […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Cea mai mare creșă din județ, construită la Alba Iulia. Va avea o capacitate de 110 locuri și se va deschide 2026

Ioana Oprean

Publicat

în

Cea mai mare creșă din județ, construită la Alba Iulia. Va avea o capacitate de 110 locuri și se va deschide 2026 Din toamna anului viitor, la Alba Iulia se va deschide cea mai mare creșă din județul Alba. Situată în cartierul Gheorghe Șincai, în spatele centrului multifuncțional, lângă blocul social care s-a construit și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea