Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Brutărie tradițională, deschisă de o tânără la Abrud cu bani europeni

Alexandra Mates

Publicat

în

brutarie traditionala abrud33S-au gândit ceva timp la o afacere, iar în urmă cu aproximativ un an și-au făcut curaj și și-au deschis propriul business. Dorina Jurca, o tânără din Abrud, împreună cu alți doi asociați tineri, au pus pe picioare o brutărie tradițională, singura cu pâine pe vatră din oraș. Reușita vine în urma accesării unui program european de sprijinire, prin care au obținut fonduri nerambursabile de peste 800.000 de lei, cât a fost investiția. Brutăria a început să funcționeze din luna februarie 2015, iar astăzi se bucură zilnic de zeci de clienți, dar au și distribuție la magazine din oraș și zonele apropiate.

Proiectul ”Punți comunitare” este cel care i-au ajutat pe acești tineri să deschidă o afacere prosperă. Este vorba despre un proiect ce își propune dezvoltarea de oportunități active de ocupare pentru 93 de persoane din grupurile vulnerabile din regiunile Centru și Nord Vest în cadrul unui Sistem de Structuri de Economie Socială (SES) funcțional, flexibi și sustenabil. Astfel, a fost înființată și Asociația ”PRO TRADIȚIA” Abrud, prin care s-a deschis brutăria tradițională în orașul Abrud, cu 6 angajați, din care 3 (brutarii) din grupuri vulnerabile din comunitate.

Pentru cei care sunt în căutare de pâine sau cozonac așa cum doar la bunica acasă găseau pe vremuri, tradiționala brutărie vine în întâmpinarea lor cu 6 produse cu adevărat tradiționale: pâine albă, pâine neagră, cozonac cu nucă, rahat, stafide și cozonac cu mac.

Elit - Gustul Desăvârșit

brutarie traditionala abrud05”Toate aceste produse sunt coapte pe vatră cu lemne, fără amelioratori, după o rețetă tradițională. Cuptoarele de asemenea tradiționale sunt din cărămidă și vatră de argilă, iar produsele se dau ambalate în pungi de hârtie personalizate ”, a explicat Dorina Jurca.

Sediul brutăriei este în centrul orașului Abrud, (str. Horea, nr.2), iar oamenii care lucrează aici au absolvit cursuri de panificație sau dețin calitățile de management necesare pentru ca acest proiect să aibă succes și să intre repede în preferințele clienților, a mai spus aceasta. Trebuie menționat că, în prima lună de la deschidere produsele au fost distrbuite gratuit la peroanele din grupuri vulnerabile.

Solicitantul proiectului ”Punți Comunitare”, prin care Ascoiația ”PRO TRADIȚIA Abrud” a obținut fonduri nerambursabile de 832.691 de lei, este Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societate Civilă, Filiala Cluj-Napoca, SC. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG S.R.L. și Asociația Centrul pentru o Societate Durabilă. Proiectul ”Punți Comunitare” POSDRU/168/6.1/S/146256 este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial ”Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6 ”Promovarea incluziunii sociale” Domeniul major de intervenție 6 .1. ”Dezvoltarea economiei sociale”. Acesta ar urma să fie finalizat la sfârșitul lunii septembrie.

Dacă în primul an, asociații brutăriei au fost susținuți cu bani europeni, în următoarele 12 luni de la terminarea proiectului aceștia vor trebui să demonstreze că se descurcă singuri, iar din încasări să suporte toate cheltuielile, începând de la salarii, materie primă până la consumabile. Iar tinerii antreprenori merg cu încredere înainte că afacerea lor este din ce în ce mai profitabilă.

Pâine pe vatră de la Abrud găsiți în fiecare zi. Programul de funcționare este de luni până vineri, între orele 7.00 – 16.00, iar sâmbătă între orele 8.00 – 15.00.

[nggallery id=901]

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

1 Decembrie 2022, Ziua Națională, la Alba Iulia: Transportul în comun s-ar putea realiza cu un singur bilet, pe tot parcursul zilei sau chiar GRATIS

BONTEA Alexandru

Publicat

în

1 Decembrie 2022, Ziua Națională, la Alba Iulia: Transportul în comun s-ar putea realiza cu un singur bilet, pe tot parcursul zilei sau chiar GRATIS

Turiștii care vor alege să petrecă 1 decembrie, Ziua Națională a României, la Alba Iulia, ar putea beneficia de transport, pe tot parcursul zilei cu doar un tichet cumpărat, sau poate chiar gratuit pe tot parcursul zilei.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ: PARADĂ militară, concerte și foc de artificii

Citește și: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor organizate de primărie și CJ, în Capitala Marii Uniri, de Ziua Națională a României

„Turiștii care vor veni la Alba Iulia, evident că vor putea circula cu mijloacele de transport, împreună cu cei de la STP vom găsi varianta pentru ca turiștii să beneficieze de un transport cu un singur tichet pe întreaga zi de 1 decembrie.

Sigur, în urma discuțiilor cu cei de la STP, pentru că oricum ei sunt cei care gestionează acest serviciu, ne-am dori să existe o surpriză din partea lor și pentru Primărie și pentru cetățeni, să asigure transportul gratuit”, a declarat Emil Popescu, viceprimarul Municipiului Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie 2022: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Referitor la realizarea unor zone de parcare la ieșirea din orașul Alba Iulia, în perioada evenimentelor de 1 Decembrie, acesta a declarat că „este dificil, în momentul de față, să găsim alte locații, în afara orașului, unde să putem să amenajăm astfel de parcări.

Ați observat pe direcția dinspre Sebeș că s-a început și lucrările de mobilitate în acea zonă. Am fi putut discuta, oarecum, de o parcare în acea zonă, dar o să ne limităm la asigurarea mijloacelor de transport în comun în interiorul orașului”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Apel la donare de SÂNGE: Un bărbat are nevoie de donatori după un accident de tren

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Apel la donare de SÂNGE: Un bărbat are nevoie de donatori după un accident de tren

Un bărbat care a fost implicat într-un accident de tren, are nevoie de ajutorul nostru pentru a se face bine.

„Un pacient care a fost implicat într-un accident de tren și se află în stare deosebit de gravă are nevoie URGENT de sânge, grupa AB pozitiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rugăm persoanele care au această grupă să se prezinte la noi în centru pentru a dona sânge. În acest moment stocul este insuficient.

Vă așteptăm la donare!

Program: Luni – Vineri: 7.30 – 13.00
Telefon: 0258834050″, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Grupul ENEL va PLECA din România: Când plănuiește compania de utilități să facă mișcarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Grupul ENEL va PLECA din România: Când plănuiește compania de utilități să facă mișcarea

Grupul ENEL și-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei.

ENEL a anunțat că intenționează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a-și reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezența sa în şase țări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilități, prezentate astăzi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active, care vizează, printre altele, active din România și Peru, va fi realizată până la finalul anului viitor. ENEL, care și-ar putea vinde, de asemenea, portofoliul de gaze din Spania, vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51-52 de miliarde de euro, de la 69 de miliarde de euro la finalul lunii septembrie, scrie Reuters.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea