(FOTO) Blaj: Bosch poate începe producţia senzorilor pentru industria auto.
La Blaj a avut loc inaugurarea celei de-a treia fabrici Bosch, care va aparţine organizatoric de Divizia Sisteme de Control al Şasiului, cele două capacităţi de producţie puse în funcţiune în anii 2007 şi 2009 aparţinând Diviziei Rexroth. Noua unitate va aduce bugetului local un venit suplimentar de 500.000 de euro pe an.
La eveniment au participat Dan Şova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Excelenta Sa Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei în România, preşedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel şi cei doi vicepreşedinţi Alin Cucui şi Florin Roman, consilieri judeţeni, prefectul Gheorghe Feneşer, parlamentari, primari, reprezentanţi ai unor instituţii publice, alţi invitaţi. Din partea Grupului Bosch a luat parte o numeroasă delegaţie, în frunte cu Gerhard Steiger, preşedintele Consiliului de Conducere al Diviziei Sisteme de Control al Şasiului, Michael Schoellhorn, membru în acelaşi for şi responsabil cu activitatea de productie de senzori, directorul Bosch Rexroth Blaj, Werner Richter, iar din partea autorităţilor locale: primarul Gheorghe Rotar, viceprimarul Corneliu Basaraba, consilieri locali, alţi invitaţi. După cuvântul de bun-venit, un sobor de preoţi, în frunte cu PS Claudiu, episcopul Curiei Arhiepiscopale Blaj, a oficiat o slujbă de sfinţire a noii unităţi de producţie, înaltul prelat transmiţânt totodată mesajul de felicitare din partea PF cardinal Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolică.
Practic, de luni, 10 iunie, Bosch începe producţia în noua sa fabrică construită la Blaj, unde se vor fabrica senzori de turaţie a roţilor şi senzori de turaţie a arborelui cotit destinaţi industriei auto, fiind prima locaţie din Europa din afara Germaniei unde se vor produce aceşti senzori. Compania Bosch, furnizor de tehnologii şi servicii, va investi circa 50 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2013 pentru extinderea fabricii şi achiziţia unor noi mijloace de producţie, la Blaj. Pe o suprafaţă totală de 40.000 de metri pătraţi vor fi create până la sfârşitul anului 2013 circa 300 de noi locuri de muncă. Până în 2020, numărul angajaţilor implicaţi în producţia de senzori de turaţie a roţilor şi senzori de turaţie a arborelui cotit va ajunge la circa 1.000 de persoane, la noua fabrică. Noua unitate de producţie de la Blaj va aparţine, din punct de vedere organizatoric, de Divizia Sisteme de Control al Şasiului din cadrul Bosch, care produce componente şi sisteme de siguranţă auto pasivă şi activă, dar şi sisteme de asistare a şoferului. Rolul senzorilor care vor fi produşi la Blaj este de a transmite către sistemul electronic de bord informaţii legate, de exemplu, de viteza de rotaţie a roţii, informaţii esenţiale pentru buna funcţionare a sistemelor de asistare, cum ar fi ABS şi ESP. Divizia Sisteme de Control al Şasiului dispune de peste 35 de centre la nivel mondial şi are circa 16.000 de angajaţi.
La deschiderea oficială, partenerii germani au afirmat în mai multe rânduri că forţa de muncă este foarte bine calificată, dar şi ieftină, au subliniat excelenta colaborare cu autorităţile locale, cu primarul Gheorghe Rotar, cu autorităţile judeţene şi cu Guvernul României, iar ambasadorul Germaniei a spus că până în 2018 – 2020 Bosch îşi va dubla numărul de angajaţi din România, până la 4 – 5.000 de salariaţi, iar dacă România va îmbunătăţi condiţiile-cadru pentru investitorii străini, s-a arătat optimist în adâncirea relaţiilor de cooperare economică româno-germane.
Ministrul Dan Şova a spus că investiţiile Bosch în România depăşesc numai în acest an la 120 de milioane de euro, pe lângă cele 50 de milioane de euro de la fabrica din Blaj, compania germană urmând să investească 77 de milioane de euro în unitatea de producţie pe care o va deschide în ultimul trimestru, la Cluj-Napoca. La rândul său, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, consideră că Bosch a fost ca un magnet pentru alte companii străine mari şi mici din Sebeş, Cugir, Alba Iulia, Munţii Apuseni şi din alte locuri.
Primarul Gheorghe Rotar a subliniat parteneriatul corect derulat cu Bosch şi a amintit că autorităţile locale blăjene au asigurat infrastructura utilitară, a participat la toate negocierile cu Ministerul de Finanţe pentru obţinerea schemei de ajutor guvernamental, a sprijinit înfiinţarea unităţilor şcolare profesionale ca pepinieră pentru Bosch, a reînfiinţat, după zeci de ani, a învăţământului în limba germană şi a modernizat infrastructura medicală, Spitalul Municipal Blaj fiind unul dintre cele mai moderne din această zonă a Transilvaniei. „Pentru Blaj înseamnă un plus de avânt economic, locuri de muncă, impozite şi taxe la bugetul local şi nu numai, înseamnă dezvoltare. Am început în urmă cu 7 ani, continuăm, suntem împreună, suntem într-un parteneriat corect, administraţia publică locală, sprijinită de cea judeţeană, se vede că şi-a făcut bine temele şi reprezentaţii concernului Bosch vor să continue investiţiile la Blaj şi, din discuţiile pe care le-a avut cu dânşii, vor urma şi alte proiecte. Noua hală este foarte importantă pentru că a arătat dorinţa de continuitate la Blaj. Conform contractului, vor fi 320 de angajaţi în momentul pornirii halei şi vor ajunge în 2016 – 2017 undeva la 1.000 de angajaţi pe această nouă unitate”, a spus primarul Gheorghe Rotar, adăugând că numărul total al salariaţilor Bosch va ajunge atunciu la peste 3.000.
Directorul Werner Richter a spus că este faorte mândru că fabrica din Blaj a reuşit să obţină premiul de calitate pe întregul grup, ceea ce dovedeşte că personalul este foarte bine pregătit, iar standardele de calitate ale Bosch sunt ridicate. „Jos pălăria, Blaj şi România!”, a încheiat directorul general al Bosch Rexroth Blaj.
Bosch este prezent la Blaj încă din anul 2007, când a deschis o unitate de producţiei pentru tehnică liniară în ingineria mecanică a Diviziei Drive and Control, cunoscută şi ca Bosch Rexroth. La începutul anului 2013, în cadrul fabricii Bosch Rexroth din Blaj activau circa 570 de persoane. Odată cu deschiderea noii unităţi, la finalul anului 2013, numărul angajaţilor celor două unităţi de producţie Bosch de la Blaj va ajunge în total la 900 de persoane.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana